Kesihatan

Mula menjadi jarang, adakah faedah kesihatan daging jerung?

, Jakarta - Laut menyediakan begitu banyak jenis ikan untuk dimakan manusia. Bahkan ikan hiu, yang merupakan pemangsa ganas di lautan, pasti menjadi mangsa untuk diubah menjadi pelbagai persiapan yang lazat. Jumlah spesies yang semakin jarang menjadikan harga daging ikan melambung tinggi. Namun, apa faedah yang akan diperoleh daripada memakan daging ikan yu?

Menjejaki sedikit lebih jauh, penggunaan hiu sebagai bahan memasak pertama kali dilakukan semasa Dinasti Ming di China, sekitar tahun 1368-1644. Masyarakat Cina pada masa itu percaya bahawa memakan daging yu akan membawa manfaat kesihatan.

Sejak itu, hidangan yang dibuat dari daging ikan yu telah menjadi makanan istimewa kerajaan dan jamuan wajib di setiap pertemuan negeri. Rasa daging hiu yang diproses juga sedap di lidah orang-orang dari negara lain. Menjadikan ikan ini muncul sebagai salah satu prima donna, antara bahan makanan yang jarang dan mahal.

Bahagian jerung yang paling mahal adalah siripnya. Tidak bersemangat, untuk sirip kualiti standard, anda perlu mengeluarkan sekitar 15 juta rupiah sekilo. Tidak hairanlah setiap tahun ratusan jerung diburu hanya untuk siripnya. Sebilangan besar jerung yang siripnya telah dilepaskan kembali ke laut, dan perlahan-lahan mati akibat kehilangan keseimbangan. Itulah sebabnya jumlah jerung semakin jarang.

Penggunaan jerung sebenarnya berbahaya

Anggapan bahawa makan ikan yu baik untuk kesihatan ternyata salah. Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM) pada tahun 2009 menyatakan bahawa kandungan merkuri dalam jerung sangat tinggi. Sebenarnya, yang paling tinggi antara jenis ikan lain, iaitu 14 ppm. Ini kerana di dalam badan hiu terdapat pengumpulan bahan pencemar dari haiwan yang menjadi mangsa.

Kandungan merkuri yang tinggi dalam daging ikan yu boleh menyebabkan banyak kesan negatif pada tubuh. Seperti merosakkan sistem saraf pusat, mencetuskan penyakit kardiovaskular, mengurangkan kesuburan lelaki, dan menyebabkan pelbagai penyakit neurodegeneratif, iaitu penyakit yang menurunkan fungsi otak, seperti Alzheimer.

Lebih buruk lagi, jika dimakan oleh anak-anak yang masih dalam tahap pertumbuhan, kandungan merkuri dalam daging jerung dapat mempengaruhi perkembangan otak. Akibatnya, beberapa kebolehan kognitif seperti kemahiran berbahasa, ingatan, ingatan, tumpuan, hingga kemahiran motor halus lain akan terganggu.

Selain itu, jerung juga mengumpulkan sebatian berbahaya seperti arsenik dari mangsanya. Arsenik adalah bahan yang berbahaya bagi tubuh. Satu tetes boleh membunuh semua sel dan dalam jumlah tertentu boleh merosakkan paru-paru dan kulit. Sekiranya arsenik memasuki aliran darah, ia akan mempengaruhi sel-sel badan dan mencetuskan pertumbuhan sel barah. Anehnya, sebatian arsenik ini sebenarnya tertumpu di sirip, yang menjadi kegemaran ramai orang.

Itulah penjelasan mengenai kesan makan ikan yu. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda di ya, melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian , bila-bila masa dan di mana sahaja, hanya dengan menekan muat turun permohonan , di App Store atau Google Play Store.

Baca juga:

  • Berhati-hati dengan bahaya merkuri pada ikan
  • Ini adalah 4 kebaikan ikan yang anda dapat sekiranya memakannya
  • 5 Makanan Yang Berbahaya untuk Kesihatan Otak