Kesihatan

6 Tanda-Telah Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Selain menyiapkan semua peralatan untuk si kecil, wanita yang sedang hamil juga harus waspada terhadap tanda-tanda persalinan. Sekiranya anda menonton dari pelbagai filem, kelahiran anak dilakukan dalam masa yang sangat singkat. Ibu digambarkan meringkuk kesakitan akibat kontraksi tunggal dan kemudian bayi dilahirkan secara tiba-tiba.

Sebenarnya, proses penyampaian tidak sepantas dalam filem yang ditonton selama ini. Tenaga kerja biasanya memerlukan masa dan tanda-tanda awal buruh dapat dikenali. Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut ini adalah tanda dan peringkat persalinan yang akan dilalui oleh wanita hamil:

Baca juga: Siapkan 3 perkara ini sebelum kelahiran anak kecil anda

  1. Penipisan serviks

Sebelum melahirkan, bahagian bawah rahim yang disebut serviks akan mula melembutkan, memendek dan menipis. Ibu mungkin merasa tidak selesa semasa peringkat ini. Peningkatan rahim secara umum dinyatakan dengan persembahan. Sebagai contoh, pada 0 peratus pengalihan, serviks pada umumnya sangat tebal, berukuran 2 sentimeter. Sebelum melahirkan, serviks mesti dikeluarkan 100 peratus atau menipis sepenuhnya.

  1. Pembukaan serviks

Tanda persalinan lain adalah serviks mula terbuka atau melebar. Nah, tahap ini secara umum disebut sebagai dilatasi. Doktor, bidan atau jururawat akan mengukur pelebaran dalam sentimeter dari sifar (tanpa pelebaran) hingga 10 (dilatasi penuh). Pada mulanya, dilatasi serviks ini boleh menjadi sangat perlahan. Namun, setelah ibu memasuki proses persalinan aktif, dilatasi serviks akan berlaku dengan lebih cepat.

  1. peningkatan keputihan

Semasa kehamilan, palam mukus tebal atau biasa disebut keputihan berfungsi untuk menyekat pembukaan serviks untuk mengelakkan bakteria memasuki rahim. Anda akan melihat peningkatan keputihan ini dengan jelas. Selain itu, keputihan biasanya berwarna merah jambu kerana mengandungi sedikit darah. Tahap ini biasanya berlaku beberapa hari sebelum buruh bermula atau pada awal persalinan.

Baca juga: Pelbagai Kaedah Melahirkan Yang Perlu Tahu Ibu

Sekiranya jumlah pendarahan yang dikeluarkan serupa dengan haid yang normal, anda harus segera berjumpa doktor. Ini kerana pendarahan faraj yang berat boleh menjadi tanda masalah kehamilan. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

  1. Kedudukan Bawah Bayi

Pencahayaan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan ketika kepala bayi turun jauh ke dalam pelvis ibu. Keadaan ini boleh mengubah bentuk perut ibu. Perubahan ini boleh berlaku dari beberapa minggu hingga beberapa jam sebelum buruh bermula.

  1. Cecair amniotik pecah

Kantung ketuban adalah membran berisi cecair di dalam rahim. Pada awal atau semasa bersalin, selaput akan pecah. Apabila pecah, ibu dapat merasakan pengeluaran titisan kecil cairan berair dari faraj yang tidak teratur atau berterusan. Sekiranya cairan ketuban pecah atau ibu tidak pasti sama ada cecair ketuban itu, air kencing atau sesuatu yang lain, berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan atau segera ke hospital.

Setelah kantung ketuban pecah, masa untuk bersalin semakin hampir. Apabila kelahiran tidak bermula, ibu dan bayi berisiko tinggi dijangkiti. Apabila persalinan tidak berlaku, doktor atau bidan mungkin perlu merangsang kontraksi rahim sebelum kelahiran bermula dengan sendirinya (induksi persalinan).

  1. Kontrak Hebat

Selama beberapa bulan terakhir kehamilan, ibu mungkin mengalami kontraksi sekali-sekala. Ibu mungkin mengalami kontraksi palsu atau Braxton Hicks, yang ditandai dengan pengetatan otot-otot rahim dan hanya bertahan selama kira-kira 30 saat dan tidak lebih dari 2 kali per jam. Walau bagaimanapun, apabila kontraksi berlaku setiap 5 minit dan berlangsung 60 saat atau lebih, mereka mungkin kontraksi pra-penghantaran.

Ibu harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui permohonan jadi anda tidak perlu menunggu sebentar lagi ketika anda sampai di hospital.

Baca juga: 8 Petua untuk Bersalin Secara Normal

Ini adalah beberapa tanda sebelum bersalin yang perlu anda ketahui. Sekiranya ibu mengalami tanda-tanda persalinan sebelum kehamilan 37 minggu, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Ini penting, terutamanya jika disertai dengan penampilan bintik-bintik vagina. Apabila tanda-tanda persalinan berlaku sebelum waktunya, ibu berpeluang untuk melahirkan anak sebelum waktunya. Jadi, jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala di hospital.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda buruh: Ketahui apa yang diharapkan.

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Tanda-Tanda Tenaga Kerja.