Kesihatan

Bahaya MPASI Awal, Bayi 2 Bulan Mati Tercekik Terhadap Pisang

"Makanan Pelengkap Penyusuan Ibu atau MPASI harus diberikan untuk menemani si kecil selain susu ibu, yaitu ketika dia berusia 6 bulan. Ini bermaksud bahawa sebelum memasuki usia itu, susu ibu atau susu formula untuk ibu yang tidak dapat menyusui masih menjadi satu-satunya makanan utama untuk anak-anak. "

Jakarta - Sayangnya, pendidikan yang tidak menyeluruh mengenai makanan pelengkap bagi ibu-ibu yang baru melahirkan bayi telah menjadikan maklumat yang salah menjadi semakin lazim. Seperti memberi makanan pelengkap terlalu awal kepada bayi dengan harapan bayi yang menangis dapat menjadi lebih tenang, kerana diduga bayi yang menangis selalu merasa lapar.

Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Terdapat banyak sebab mengapa si kecil anda menangis. Selain lapar, dia mungkin merasa tidak selesa, sejuk, panas, lampinnya terlalu basah, atau mengalami buang air besar. Jadi, tidak digalakkan memberi makanan pelengkap awal kepada bayi, terutama ketika mereka berusia dua bulan, tanpa mengira bentuknya.

Sayangnya, praktik pemberian makanan pelengkap awal kepada bayi masih dijumpai, seperti yang dilaporkan di Kedoya, Jakarta Barat. Seorang ibu memberikan pisang kepada bayinya yang baru berusia 40 hari sebanyak dua sudu bayi. Akibatnya, Si Kecil kehilangan nyawanya.

Baca juga: Ingin memberikan makanan pelengkap, ikuti petua ini terlebih dahulu

Kesan Makanan Tambahan Awal pada Bayi

Secara amnya, bayi baru disarankan mendapatkan makanan selain daripada susu ibu setelah berumur 6 bulan. Namun, ada beberapa keadaan yang menjadikan bayi memerlukan makanan pejal sebelum usia mereka, misalnya, berat bayi tidak naik atau ada keadaan perubatan lain. Walaupun begitu, pemberian MPASI awal mesti terlebih dahulu melalui kebenaran pakar pediatrik. Kenapa begitu?

Memberi makanan kepada bayi sebelum waktunya dapat meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan, seperti cirit-birit, mual dan muntah, tidak menambah berat badan, pemakanan yang buruk, dan tidak mustahil menyebabkan kematian pada anak-anak. Keadaan ini juga boleh memberi kesan jangka pendek dan jangka panjang. Bayi yang kekurangan zat makanan berisiko menjadi lebih rentan terhadap penyakit dan jangkitan secara fizikal, dan pertumbuhan dan perkembangannya mungkin lebih lambat daripada anak-anak mereka.

Juga, ukuran perut bayi, yang masih sangat kecil ketika berusia 40 hari, membuatnya tidak dapat menerima makanan selain susu ibu atau formula yang direka sebagai pengganti susu ibu bagi ibu yang tidak dapat menyusui. Oleh itu, sangat penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui keadaan badan bayi, sehingga mereka dapat meneka apa penyebab tangisannya. Sekiranya anak anda terus menangis, jangan panik dan cuba meminta pertolongan dari orang yang lebih berpengalaman.

Baca juga: Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

Lebih baik lagi jika si ibu secara langsung bertanya kepada pakar pediatrik melalui aplikasi tersebut . Beritahu keadaan dan keluhan anak yang berlaku kepada doktor Panggilan Video / Suara atau Berbual . Jadi, ibu-ibu tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital sekiranya anak mereka mempunyai keluhan dan dapat dirawat dengan segera.

Sudah tentu, pemberian MPASI bermula ketika bayi berusia 6 bulan dan dilakukan dengan perlahan dan dengan tekstur makanan yang meningkat sedikit demi sedikit. Elakkan memaksa makanan tertentu kepada kanak-kanak. Sebenarnya, usia yang berbeza juga akan mempunyai pelbagai jenis makanan pelengkap yang mesti diberikan. Contohnya, pada usia 6 bulan, disarankan untuk memberi makanan padat menu lengkap dengan tekstur tebal. Kemudian, tingkatkan tekstur secara beransur-ansur sehingga anak anda dapat makan menu keluarga ketika dia berusia satu tahun.

Baca juga: Ketahui jenis makanan pejal yang paling sesuai untuk si kecil anda

Ibu juga boleh memperkenalkan makanan dengan mengajar anak-anak untuk menyimpannya sendiri atau makanan jari . Kaedah ini dapat menjadikan makan lebih menyenangkan kerana anak dapat menahannya, merasakan bentuk dan teksturnya dan belajar makan sendiri. Pilihannya ialah sayur-sayuran atau buah yang dipotong dengan ukuran yang dapat dicengkam oleh anak. Namun, pastikan ibu tetap bersamanya ketika anak belajar makan untuk mengelakkan risiko tersedak, OK!Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2021. Makanan pejal pertama bayi anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kesihatan bayi dan kanak-kanak kecil.
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bahaya Makan Pepejal Bayi Anda Tidak Lama Lagi.
Klinik Cleveland. Diakses pada 2021. Jangan Memberi Makanan Pepejal kepada Bayi Anda Sebelum 6 Bulan.