Kesihatan

Kenali Penyakit Graves yang Disebabkan oleh Autoimuniti

Jakarta - Setelah beberapa waktu lalu dilaporkan bahwa dia menderita takikardia, aktris dan tuan rumah Jessica Iskandar juga diketahui menderita penyakit ini Penyakit Graves 'autoimun atau penyakit Graves. Dinamakan penyakit Graves kerana pertama kali ditemui oleh doktor bernama Robert J. Graves. Orang dengan penyakit ini mengalami peningkatan hormon tiroid yang cukup tinggi di dalam badan atau hipotiroidisme.

Baca juga: Ketahui Makanan yang Dimakan Semasa Di Di Graves Diet

Sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melindungi tubuh, menyerang kelenjar tiroid sebagai gantinya. Ini menyebabkan kelenjar tiroid menghasilkan lebih banyak hormon tiroid daripada yang diperlukan oleh badan. Adalah idea yang baik untuk mengenal pasti punca penyakit Graves dan gejala berikut.

Bermula dari Autoimuniti hingga Tahap Tekanan

Kelenjar tiroid dalam badan menghasilkan hormon tiroid yang memainkan peranan penting dalam tubuh, seperti mengatur sistem saraf, perkembangan otak, dan mengatur suhu badan. Apabila kelenjar tiroid terganggu, keadaan ini menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah penyakit Graves.

Melancarkan dari Klinik Mayo Penyakit Graves adalah penyakit yang berlaku disebabkan oleh gangguan fungsi sistem kekebalan tubuh atau gangguan autoimun. Gangguan autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang tisu yang sihat.

Dalam kes penyakit Graves, sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang menyerang sel tiroid yang sihat, menyebabkan kerosakan pada sel tiroid. Kerosakan yang berlaku menyebabkan sel tiroid menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan atau keadaan hipertiroidisme.

Selain gangguan autoimun, terdapat beberapa faktor risiko lain yang meningkatkan keadaan seseorang untuk penyakit Graves, iaitu:

  1. Mempunyai riwayat keluarga penyakit Graves atau gangguan autoimun meningkatkan risiko anda menghidap keadaan ini kerana adanya gen yang serupa di dalam badan anda.
  2. Walaupun penyakit Graves boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, wanita lebih mudah terkena penyakit Graves daripada lelaki. Penyakit Graves juga rentan terhadap orang di bawah usia 40 tahun.
  3. Orang dengan gangguan autoimun lain, seperti rheumatoid arthritis atau diabetes jenis 1, juga berisiko mendapat penyakit Graves.
  4. Gangguan tiroid juga disebabkan oleh tahap tekanan yang tinggi. Lancarkan Kesihatan Setiap Hari Orang yang menghidap penyakit Graves seharusnya dapat menguruskan tekanan dengan baik. Tahap tekanan yang tinggi yang tidak dapat diatasi dengan baik boleh menyebabkan penyakit Graves menjadi semakin teruk.

Di samping itu, merokok boleh mempengaruhi sistem imun. Jadi, tidak ada salahnya menghindari gaya hidup yang tidak sihat sehingga keadaan kesihatan tetap optimum.

Baca juga: Tekanan Emosi dan Fizikal Boleh Mencetuskan Penyakit Kubur, Benarkah?

Kenali Gejala Penyakit Kubur

Terdapat beberapa gejala yang biasanya dialami oleh penderita Kubur, seperti kelenjar tiroid yang membesar, mengalami gegaran di tangan, berdebar-debar, perubahan kitaran haid, perubahan mood, keguguran rambut, keletihan, dan penurunan berat badan.

Lancarkan Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare Penyakit Graves juga dapat menyebabkan penderita mengalami gejala lain, seperti gangguan penglihatan yang dikenali sebagai Graves 'ophthalmopathy. Keradangan kawasan mata disebabkan oleh gangguan autoimun yang mempengaruhi otot dan tisu di sekitar mata.

Ophthalmopathy menyebabkan penghidap mengalami mata kering, merasakan tekanan pada mata, mata merah, penglihatan berganda, malah boleh menyebabkan kehilangan penglihatan.

Selain mata, penyakit Graves juga dapat menunjukkan gejala pada kulit yang dikenali sebagai dermopati Graves. Orang dengan Kubur mungkin mengalami tanda-tanda kulit kemerahan dan menebal di kawasan shin. Walaupun begitu, gejala ini agak jarang berlaku.

Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Penyakit Kubur

Penyakit Graves yang tidak mendapat perawatan yang tepat berisiko menyebabkan berbagai komplikasi kesihatan, seperti masalah jantung, osteoporosis, gangguan kehamilan, dan krisis tiroid.

Baca juga: Penyakit Ini Boleh Muncul Sekiranya Penyakit Kubur Tidak Diatasi Dengan Segera

Sekiranya anda mengalami perubahan dalam badan anda yang berkaitan dengan gejala penyakit Graves, jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanya doktor secara langsung. Doktor juga boleh mengesyorkan agar anda pergi ke hospital terdekat. Pemeriksaan dalam bentuk ujian darah dan ujian pencitraan dilakukan untuk mengesahkan gejala yang anda alami.

Segera atasi penyakit Graves yang anda alami dengan mengambil beberapa ubat yang digunakan untuk mengurangkan pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan di dalam badan sehingga gejala yang anda alami dapat diatasi dengan perlahan.

Rujukan:
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Graves '
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Graves '
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Graves '
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Tekanan Mempengaruhi Masalah Tiroid
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found