Kesihatan

Bukan Hanya Wanita, Inilah 4 Cara Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Jakarta - Merancang kehamilan bagi pasangan yang baru berkahwin sebenarnya tidak hanya dipengaruhi oleh keadaan kesuburan dan kesihatan organ pembiakan wanita. Keadaan kesihatan dan kesuburan lelaki juga penting. Kerana, seperti yang kita semua ketahui bahawa kehamilan hanya akan terjadi ketika sel sperma memenuhi sel telur wanita.

Agar kehamilan berlaku, sebenarnya hanya satu sel sperma dan satu telur diperlukan. Oleh itu, bilangan dan kualiti sperma cukup penting. Sebilangan besar sperma dalam air mani atau air mani akan meningkatkan kemungkinan suami dan isteri cepat hamil.

Dalam air mani yang sihat, terdapat sekitar 40 juta hingga 300 juta sel sperma per mililiter. Menurut penyelidikan, dua puluh juta sel sperma per milimeter sudah cukup untuk kehamilan. Namun, sperma juga mesti berada dalam keadaan sihat, sehingga salah satu selnya dapat menembusi dinding sel telur.

Nah, inilah cara untuk meningkatkan kesuburan lelaki yang boleh anda lakukan sehingga kemungkinan mendapat keturunan lebih besar:

  1. Latihan Berkala

Sperma yang sihat akan terhasil sekiranya anda rajin bersukan. Satu kajian juga menunjukkan bahawa latihan yang cukup berkesan antara jenis latihan lain dalam meningkatkan kualiti sperma adalah angkat berat. Anda boleh menganggap sukan ini termasuk dalam sukan yang mesti anda lakukan, atau anda boleh bergabung dengan ahli di pusat kecergasan untuk dapat melakukan rutin angkat berat ini secara berkala.

Baca juga: Wow, Makanan Ini Dapat Meningkatkan Kualiti Sperma Lelaki

  1. Menurunkan dan Mengekalkan Berat badan

Sekiranya anda seorang yang mempunyai berat badan berlebihan, anda harus memulakan diet dan bersenam secara teratur untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Penyelidikan mengatakan bahawa penurunan berat badan yang ketara dapat meningkatkan jumlah, konsentrasi dan mobiliti, serta kesihatan sel sperma. Anda boleh meminta nasihat pakar pemakanan dan senaman mengenai petua yang betul untuk menurunkan berat badan.

  1. Jauhi rokok dan alkohol dan dadah

Gaya hidup tidak sihat yang tidak anda tinggalkan dengan segera akan menjadikan kesihatan reproduksi lelaki merosot, salah satu contohnya ialah merokok. Merokok secara aktif atau pasif akan mempengaruhi jumlah dan kesihatan sperma lelaki. Terutama bagi lelaki yang aktif merokok menggunakan apa-apa jenis tembakau.

Selain itu, pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan akan mengurangkan jumlah sperma, dan bahkan menyebabkan disfungsi ereksi. Gaya hidup lain yang boleh mengganggu kesuburan lelaki adalah pengambilan ubat haram. Kokain adalah sebab utama mengapa jumlah sperma berkurang malah menjadikan testis lebih kecil dan mengurangkan pengeluaran sperma. Oleh itu, hindari gaya hidup seperti ini, bukan hanya untuk meningkatkan kesuburan, tetapi juga untuk kesihatan anda di masa hadapan.

  1. Elakkan Memakai Seluar Ketat

Seluar dalam atau seluar ketat yang diperbuat daripada spandeks akan memotong peredaran darah ke kawasan selangkangan agar terganggu dan mengakibatkan kesuburan lelaki menurun. Oleh itu, cubalah kurangkan memakai seluar yang terlalu ketat dan mulailah menggunakan seluar yang agak longgar.

Baca juga: Lakukan Ini untuk Meningkatkan Stamina Seksual Lelaki

Itulah cara untuk meningkatkan kesuburan lelaki yang boleh anda ikuti. Sebagai tambahan, sekarang anda dan pasangan anda boleh bertanya mengenai pelbagai masalah kesihatan pembiakan melalui aplikasi tersebut . Anda boleh bercakap terus melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dengan doktor yang dipercayai dan selalu menandatangani oleh 24 jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found