Kesihatan

5 Keadaan Perubatan yang Memerlukan Penyisipan Kateter

"Kateter adalah tabung kecil dan fleksibel yang digunakan untuk mengosongkan pundi kencing. Panjang penggunaan kateter ditentukan oleh keadaan kesihatan pengguna, sehingga kateter dapat digunakan sementara atau untuk waktu yang lama. Pengekalan kencing, inkontinensia kencing, penyumbatan saluran keluar pundi kencing, dan prosedur pembedahan tertentu adalah keadaan perubatan yang memerlukan kateterisasi.

, Jakarta - Kateter adalah alat berbentuk tiub kecil dan fleksibel yang digunakan untuk membantu pesakit mengosongkan pundi kencing mereka. Biasanya, alat ini digunakan secara sementara sehingga orang yang mempunyai masalah kesihatan dapat mengosongkan pundi kencingnya secara bebas.

Pundi kencing yang tidak dikosongkan boleh memberi tekanan pada buah pinggang. Keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan yang lebih berbahaya. Untuk itu, anda harus mengetahui beberapa keadaan perubatan yang memerlukan penyisipan kateter untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang boleh berlaku.

Baca juga: Terdapat Darah dalam Air kencing, Hati-hati dengan 8 Perkara Ini

Keadaan Perubatan yang Memerlukan Kateter

Beg kateter terdiri daripada pelbagai ukuran dan boleh disesuaikan dengan keadaan fizikal pengguna. Selain itu, kateter juga dibuat dari beberapa bahan yang berbeza, seperti getah, plastik, hingga silikon.

Semasa menggunakan kateter, tiub nipis dan fleksibel akan dimasukkan ke saluran kencing sehingga pengguna dapat membuang air kecil secara normal.

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang disyorkan oleh doktor untuk menggunakan kateter, iaitu:

  1. Pengekalan Air kencing

Pengekalan kencing adalah gangguan kesihatan pada pundi kencing yang menyebabkan penghidapnya sukar membuang air kecil. Selain sukar membuang air kecil, orang yang mengalami pengekalan kencing juga sering merasakan sensasi kencing yang tidak lengkap. Walaupun boleh dialami oleh sesiapa sahaja, pengekalan kencing lebih kerap berlaku pada lelaki.

Terdapat pelbagai pencetus yang boleh menyebabkan seseorang mengalami ketahanan kencing, seperti penyumbatan saluran kencing, gangguan sistem saraf, sejarah pembedahan, kesan sampingan penggunaan ubat, gangguan otot pundi kencing, dan jangkitan.

  1. Inkontinensia Kencing

Keadaan ini berlaku apabila seseorang tidak dapat menahan kencing. Inkontinensia kencing sering dialami oleh orang tua, terutama wanita. Keadaan ini boleh membahayakan dan mencetuskan masalah kesihatan fizikal dan mental pada penghidapnya.

Penggunaan kateter dianggap berkesan untuk orang yang mengalami masalah kencing ketika semua rawatan tidak menunjukkan hasil yang baik.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Yang Boleh Mencegah Inkontinensia Kencing

  1. Penghantaran Caesarean

Semasa menjalani pembedahan caesar, penyisipan kateter pada wanita hamil diperlukan untuk membantu mengosongkan pundi kencing semasa menerima anestesia epidural.

Penggunaan kateter untuk kelahiran caesar digunakan secara sementara. Beberapa jam selepas melahirkan, kateter akan dikeluarkan lagi.

  1. Pembedahan Kawasan Kemaluan

Beberapa pembedahan juga memerlukan penyisipan kateter untuk mengalirkan pundi kencing tepat sebelum prosedur, semasa prosedur, dan setelah operasi.

Beberapa prosedur pembedahan yang memerlukan penyisipan kateter adalah pembedahan kelenjar prostat dan pembaikan patah tulang pinggul.

  1. Halangan Saluran Pundi kencing

Halangan saluran keluar pundi kencing adalah penyumbatan di pangkal pundi kencing. Keadaan ini menjadikan aliran air kencing ke dalam uretra tersekat atau dihentikan.

Keadaan ini dapat dirawat mengikut penyebabnya, tetapi dalam kebanyakan kes, penggunaan kateter adalah salah satu rawatan yang dilakukan oleh penderita penyumbatan saluran keluar pundi kencing untuk mengatasi penyumbatan pundi kencing dan melancarkan aliran air kencing.

Itulah keadaan perubatan yang memerlukan pemasangan kateter untuk menyokong rawatan, pemeriksaan, atau pembedahan yang akan dilakukan. Sekiranya anda atau saudara memerlukan penggunaan kateter untuk jangka masa yang panjang, anda harus mengetahui lebih banyak maklumat yang diperlukan untuk memasukkan dan merawat kateter di rumah sebelum meninggalkan hospital.

Baca juga: Jangan teragak-agak untuk melakukan ujian air kencing, berikut adalah 6 kebaikannya

Ini akan membantu anda mencegah risiko komplikasi menggunakan kateter, seperti jangkitan. Anda boleh menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor maklumat mengenai rawatan dan gaya hidup yang perlu dilakukan oleh pengguna kateter. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2021. Kateter Urin.
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada 2021. Rawatan Pengekalan Urin.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Diakses pada tahun 2021. Ureter Catheter.
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2021. Inkontinensia Urin.