Kesihatan

10 Gejala Alzheimer pada Usia Muda yang Harus Anda Ketahui

, Jakarta - Penyakit Alzheimer adalah gangguan yang ditandai dengan penurunan ingatan, penurunan kemampuan berfikir dan berbicara, dan perubahan tingkah laku pada penderita akibat gangguan otak yang progresif atau lambat. Alzheimer bukan penyakit berjangkit, melainkan sejenis sindrom atau gejala dengan apoptosis atau kematian sel otak pada waktu yang hampir sama, sehingga otak tampak mengecut dan menyusut. Pada fasa awal, seseorang yang terkena penyakit ini biasanya akan kelihatan pelupa, seperti melupakan nama objek atau tempat, melupakan peristiwa baru-baru ini, dan melupakan kandungan perbualan yang sudah lama tidak dibincangkan dengan orang lain. masa.

Sepanjang perjalanan, gejala penyakit ini akan meningkat. Orang yang menghidap penyakit ini akan sukar untuk melakukan perkara seperti berikut:

  • Melakukan perancangan.
  • Kesukaran bercakap atau menyatakan sesuatu ke dalam bahasa.
  • Kesukaran membuat keputusan.
  • Selalunya kelihatan keliru.
  • Marasa kalah di tempat yang tidak asing lagi.
  • Mempunyai kegelisahan dan gangguan mood.
  • Mengalami perubahan keperibadian, seperti curiga, menuntut, dan agresif.
  • Mengalami khayalan dan halusinasi.
  • Ketidakupayaan untuk menjalankan aktiviti atau bahkan tidak dapat bergerak tanpa bantuan orang lain.

Gejala Alzheimer pada usia muda yang perlu anda ketahui dan perhatikan:

1. Kehilangan ingatan pendek atau sesaat

Pada peringkat awal penghidap ini sering mengalami kehilangan ingatan sementara. Keadaan ini biasanya berlaku ketika melupakan perbualan atau arahan yang sangat ringan. Kehilangan ingatan ini berbeza dengan kehilangan ingatan pada orang tua.

2. Tidak Dapat Membuat Keputusan

Orang dengan Alzheimer juga tidak dapat membuat keputusan untuk diri mereka sendiri. Biasanya keadaan ini sering dijumpai apabila mereka tidak dapat memilih jenis pakaian apa yang akan dipakai. Oleh itu, mereka kelihatan keliru dan tidak dapat memilih yang mana.

3. Perubahan Mood Tiba-tiba

Mood tiba-tiba berubah tanpa sebab seperti menangis tanpa sebab adalah salah satu gejala pada usia muda. Perubahan mood adalah yang paling biasa di kalangan penghidap. Keadaan ini boleh berlaku ketika mereka merasa sangat cemas. Orang yang menghidap penyakit ini mudah marah, mudah marah dan sering merasa keliru.

4. Kesukaran Mengenal Nombor dan Wang

Penderita juga mungkin mengalami kesukaran untuk mengenali nombor dan wang. Mereka akan menggunakan wang untuk yang tidak dijangka dan juga menahan menghabiskan wang ketika mereka terpaksa. Semua perkara yang berkaitan dengan nombor akan menjadi yang paling sukar untuk dikenali oleh penghidap.

5. Melupakan Aktiviti dan Tabiat Harian

Pada peringkat seterusnya, penghidap akan melupakan pelbagai tabiat dan aktiviti yang sering dilakukan setiap hari.

6. Selalunya Terlupa Meletakkan Sesuatu

Gejala Alzheimer yang paling biasa pada usia muda adalah mudah lupa meletakkan sesuatu atau sesuatu. Pesakit juga akan melupakan tabiat penting seperti meletakkan kunci kereta, kunci rumah atau pelbagai objek yang sering digunakan. Mereka tidak ingat dan mereka bahkan mengesyaki orang lain mengambil barang mereka.

7. Sukar Berkonsentrasi

Pada peringkat awal, penderita biasanya mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi. Mereka mengambil masa yang sangat lama dan menjadi sangat kecewa.

8. Kesukaran Berkomunikasi atau Berkata

Simptom lain yang paling kerap berlaku adalah kesukaran untuk berkomunikasi. Sebilangan penderita pada awalnya merasa seperti ingin mengatakan sesuatu atau mengatakan sesuatu, tetapi mereka tiba-tiba lupa apa yang ingin mereka katakan. Akhirnya, mereka sering salah menyebut nama objek dan ada salah faham.

9. Tiba-tiba Tidak Tahu Masa dan Tempat

Penderita merasa tidak dapat mengenali masa dan tempat. Kira itu siang tapi malam. Apabila mereka pergi, mereka merasa kehilangan dan tidak mengenali tempat itu. Gejala masa yang paling sering berlaku misalnya ketika keluar selama lima minit tetapi mereka fikir sudah lima jam.

10. Senang Berjalan

Pesakit akan sering berjalan tanpa tujuan dan arah yang jelas. Mereka berasa seperti pergi ke tempat yang jauh. Maka mereka akan mudah tersesat kerana mereka merasa tekanan dan ketakutan dalam perjalanan. Mereka bahkan merasa boleh menempuh perjalanan jauh walaupun mereka hanya mahu pergi ke bilik lain di rumah itu.

Setelah mengetahui 10 gejala Alzheimer pada usia muda dan anda ingin berbincang dengan ribuan doktor pakar untuk mengetahui cara yang betul untuk mencegahnya, anda boleh bertanya terus melalui aplikasi kesihatan . Dengan aplikasi tersebut , anda boleh meminta untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Alzheimer, sebab dan rawatannya dengan doktor pakar terbaik dan anda juga boleh melakukannya sembang, panggilan video atau panggilan suara. Muat turun sekarang aplikasi di Google play dan App store untuk menggunakannya.