Kesihatan

Keamatan yang lebih tinggi, inilah kelebihan Strong By Zumba

, Jakarta - Bersenam baik untuk kesihatan dan kecergasan semua orang. Di samping itu, anda juga dapat mengawal berat badan anda. Terdapat banyak sukan yang boleh anda lakukan, salah satunya adalah Strong by Zumba. Aktiviti sihat ini banyak dibincangkan di dunia maya.

Strong by Zumba adalah senaman intensiti tinggi yang berfungsi untuk membina otot dan menurunkan berat badan. Walaupun begitu, faedah yang diterima oleh badan lebih dari sekadar dua perkara ini. Inilah faedah yang dapat dirasakan daripada melakukan Strong oleh Zumba secara rutin.

Baca juga: 7 Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

Khasiat Strong oleh Zumba

Baru-baru ini, banyak orang telah mengetahui tentang sukan baru yang berkaitan dengan zumba, iaitu Strong by Zumba. Sukan ini adalah latihan inovatif yang menggabungkan latihan menurunkan berat badan, kardio, dan plyometrik yang dilakukan dengan muzik terpilih.

Walau bagaimanapun, Zumba dan Strong by Zumba adalah dua perkara yang berbeza. Dalam zumba biasa, sukan ini menggabungkan tarian dengan pergerakan aerobik yang disertai dengan muzik. Pergerakannya adalah campuran tarian salsa dan Latin, jadi badan anda bergerak aktif. Dalam latihan ini, anda dapat membakar 600 kalori dalam satu jam.

Berbeza dengan zumba, Strong by Zumba tidak mempunyai unsur tarian sekecil mana pun dilakukan. Sukan jenis ini termasuk dalam kategori latihan selang intensiti tinggi (HIIT). Setelah selesai, seseorang melakukan pergerakan dalam 4 peringkat dan intensiti akan lebih tinggi dengan setiap peringkat dilalui.

Latihan intensiti tinggi ini memberi tumpuan kepada pergerakan yang kuat untuk melakukan otot kardio dan otot. Pergerakan yang paling biasa adalah setinggan , paru-paru , angkat lutut , dan papan . Selain itu, gabungan pergerakan dari tinju, seperti meninju dan menendang juga dapat dilakukan.

Strong by Zumba mempunyai intensiti pergerakan yang tinggi pada setiap tahap sehingga banyak manfaat dirasakan pada tubuh. Berikut adalah kelebihan Strong by Zumba, iaitu:

  1. Mengetatkan Otot Badan

Salah satu kelebihan yang dapat dirasakan dari Strong by Zumba adalah mengencangkan otot-otot badan. Semasa anda melakukan sukan ini, anda melakukan pergerakan setinggan , papan , begitu juga burpees untuk dilakukan. Manfaat pergerakan ini adalah mengencangkan otot perut, kaki, otot pinggul, dan lengan.

Baca juga: Ketahui 4 Khasiat Zumba untuk Kesihatan

  1. Membakar Kalori Badan

Manfaat lain dari latihan intensiti tinggi ini ialah membakar kalori dalam badan. Pergerakan dengan intensiti tinggi dan menganjalkan otot menyebabkan lebih banyak kalori terbakar. Semakin tinggi intensiti latihan, semakin banyak kalori yang dibakar. Oleh itu, berat badan anda akan turun secara drastik.

  1. Meningkatkan Metabolisme

Selain membakar lemak dan kalori, anda juga meningkatkan metabolisme badan dengan latihan ini. Pergerakan intensiti tinggi ini merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan sehari selepas bersenam. Kesan lain ialah latihan ini dapat melambatkan proses penuaan, sehingga anda kelihatan lebih muda di dalam dan luar.

Baca juga: 6 Sukan yang Membakar Kalori Paling Banyak

  1. Bina otot

Anda boleh menghasilkan otot maksimum dengan Strong by Zumba. Latihan berat badan dan HIIT menjadikan tubuh mengekalkan otot. Ini dapat mengurangkan berat badan anda yang berasal dari simpanan lemak di dalam badan.

Itulah kelebihan Strong by Zumba yang dapat anda rasakan ketika melakukannya dengan kerap. Seimbangkan juga latihan yang dilakukan dengan diet yang sihat dan tidur yang berkualiti agar kesihatan tubuh dapat dijaga dengan baik.

Rujukan:
ihrsa.org. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana KEKUATAN oleh Senaman High-Intensity Zumba akan Mendapatkan Ahli Gim Anda Bergerak
eafit.ca. Diakses pada tahun 2019. Manfaat HIIT & STRONG oleh Zumba Launch
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found