Kesihatan

2 Jenis Pemeriksaan Mamografi Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Mamografi atau mamogram adalah ujian yang akan disarankan oleh doktor sekiranya anda mengalami kelainan payudara. Dengan menggunakan teknologi sinar-X, mamografi dapat menunjukkan gambar tisu payudara dengan jelas. Oleh itu, pelbagai keabnormalan payudara, mulai dari barah payudara, tumor, sista payudara hingga penumpukan kalsium atau kalsifikasi pada tisu payudara dapat dikesan. Selain itu, mamografi juga merupakan prosedur yang selamat kerana menggunakan tahap sinar-X yang rendah.

Mamografi itu sendiri terdiri daripada beberapa jenis, yang masing-masing mempunyai faedah yang berbeza. Doktor boleh mengesyorkan jenis mamografi yang tepat untuk mengesan kelainan payudara yang anda alami. Ini adalah jenis mamogram yang perlu anda ketahui.

Penting bagi wanita untuk menjalani mamogram biasa, terutama bagi wanita yang berusia di atas 40 tahun atau yang berisiko terkena barah payudara secara genetik. Tujuannya agar kelainan payudara dapat dikesan sedini mungkin, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Walaupun mamografi dianggap pemeriksaan yang paling berkesan untuk mengesan barah payudara lebih awal, beberapa kes payudara gagal dikesan pada imbasan pertama. Mamografi perlu dilakukan berulang kali untuk mengesahkan diagnosis.

Baca juga: 6 Cara Mencegah Kanser Payudara

Jenis-jenis Mamografi

Berdasarkan tujuannya, mamografi terbahagi kepada dua jenis:

1. Pemeriksaan Mamografi (Pemeriksaan Mamografi)

Ujian ini dapat dilakukan untuk mengesan kelainan payudara walaupun tanda-tanda kelainan itu belum dapat dilihat dengan mata kasar. Pemeriksaan mamografi berguna untuk mengesan barah payudara lebih awal.

2. Mamografi Diagnostik (Mamografi Diagnostik)

Sekiranya terdapat perubahan pada payudara, seperti sakit, benjolan, perubahan warna kulit di sekitar payudara, puting yang menebal, dan pelepasan dari puting susu, mamografi diagnostik adalah imbasan yang sesuai untuk mengenal pasti perubahan ini.

Bilakah Mamografi Diperlukan?

Wanita berumur 40 tahun ke atas disarankan menjalani mamografi sekurang-kurangnya sekali setahun, terutama bagi mereka yang berisiko terkena barah payudara. Sementara itu, bagi wanita yang berisiko tinggi mendapat barah payudara, pemeriksaan mamografi boleh dilakukan sebelum usia 40 tahun.

Mamografi juga harus dilakukan sekiranya tanda-tanda kelainan berikut muncul di payudara:

  • Sakit payudara

  • Benjolan muncul di payudara

  • Puting semakin menebal

  • Pelepasan dari puting susu

  • Perubahan warna kulit payudara

Baca juga: Sakit Payudara? Hati-hati dengan Tanda-tanda Mastalgia

Prosedur Mamografi

Sama ada anda menjalani pemeriksaan mamografi atau prosedur diagnostik, payudara anda akan dimasukkan ke dalam mesin sinar-X dengan pemampat yang akan memampatkan payudara untuk meratakan tisu di dalamnya. Pesakit boleh melakukan ujian ini dalam keadaan duduk atau berdiri.

Apabila proses ini selesai, doktor akan meminta pesakit menahan nafas sebentar semasa payudara ditekan. Ini supaya gambar yang dihasilkan dapat lebih jelas dan mengurangkan tahap pendedahan radiasi. Pesakit mungkin merasa sakit atau tidak selesa untuk sementara waktu.

Sekiranya hasil imbasan tidak begitu jelas atau terdapat kelainan, doktor mungkin mengesyorkan mengulangi ujian. Perkara ini biasa dilakukan dalam ujian mamografi. Pemeriksaan semula boleh dilakukan pada hari yang sama atau beberapa hari setelah keputusan sinar-X keluar.

Secara keseluruhan, pemeriksaan mamografi hanya memakan masa sekitar 30 minit, kecuali ada prosedur tambahan yang perlu dilakukan.

Baca juga: 7 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Melakukan Mamografi

Nah, ada dua jenis mamografi yang boleh anda lakukan untuk mengesan kelainan payudara. Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin menjalani mamogram atau jika anda mengalami tanda-tanda kelainan payudara. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai kesihatan payudara dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found