Kesihatan

Berapa kerapkah kucing mesti minum air?

, Jakarta - Sama seperti manusia, kucing peliharaan juga perlu mendapatkan cukup asupan cairan setiap hari agar tidak mengalami dehidrasi. Tubuh kucing terdiri daripada 80 peratus komponen air, jadi haiwan itu perlu minum air secukupnya untuk menjaga kesihatannya dan menggantikan cairan yang secara rutin hilang melalui air kencing, tinja dan pernafasan.

Sekiranya kucing anda tidak mendapat cecair yang diperlukannya setiap hari, ia boleh menjadi dehidrasi. Masalah kesihatan ini boleh menyebabkan komplikasi serius bukan hanya pada manusia, tetapi juga pada haiwan peliharaan. Jadi, berapa kerap kucing mesti minum air? Inilah ulasannya.

Berapa Banyak Air yang Diperlukan Kucing?

Apabila kucing peliharaan anda menghabiskan lebih banyak kalori dan menghasilkan lebih banyak sisa metabolik, ia memerlukan lebih banyak air untuk mengekalkan suhu badannya. Secara amnya, seekor kucing dewasa harus minum jumlah air yang hampir sama (dalam mililiter) dengan jumlah kalori kalori yang dimakannya setiap hari. Oleh itu, adakah kucing mesti kerap minum?

Makanan kucing kering mengandungi 7-12 persen air, sementara makanan dalam tin mengandung hingga 80 persen air. Kucing yang hanya makan makanan kering tidak mendapat banyak air dari makanan mereka seperti kucing yang memakan makanan dalam tin. Oleh itu, mereka mesti kerap minum air untuk meningkatkan pengambilan cecair mereka.

Baca juga: Makanan Basah atau Kering untuk Kucing, Mana Yang Lebih Baik?

Berhati-hatilah dengan Tanda-Tanda Dehidrasi pada Kucing

Kucing boleh menjadi dehidrasi apabila pengambilan cecairnya berkurang atau mereka kehilangan banyak cecair. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan dehidrasi pada kucing, termasuk terlalu panas pada cuaca panas, peningkatan aktiviti, atau serangan muntah atau cirit-birit.

Oleh itu, penting bagi pemilik kucing untuk mengenali tanda-tanda dehidrasi berikut pada kucing:

  • Mata terbenam.
  • Lambat.
  • Tiada selera.
  • Bibirnya kering.
  • Denyutan jantung meningkat.
  • Terengah-engah.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kucing Muntah?

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Kucing Anda Dehidrasi?

Dehidrasi mungkin merupakan tanda masalah yang serius. Sekiranya anda mengesyaki kucing peliharaan anda mengalami dehidrasi, bawa dia ke doktor haiwan dengan segera.

Anda boleh memeriksa di rumah untuk melihat sama ada kucing anda mengalami dehidrasi dengan mengangkat kulit dengan lembut di belakang leher kucing atau di antara bilah bahu. Kecuali kucing terlalu gemuk atau terlalu kurus, kulit harus segera kembali ke kedudukan asalnya. Walau bagaimanapun, jika kucing anda mengalami dehidrasi, kulit yang dibangkitkan mungkin tidak akan kembali ke kedudukan asalnya.

Walau bagaimanapun, selalunya tanda-tanda dehidrasi tidak begitu jelas dan hanya doktor haiwan yang dapat memberikan diagnosis dan rawatan yang tepat. Anda boleh meminta doktor haiwan di untuk membantu menentukan sama ada kucing peliharaan anda mengalami dehidrasi atau tidak. Caranya, hubungi doktor haiwan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , kemudian beritahu gejala kucing dengan seberapa banyak yang mungkin.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Cara Memenuhi Keperluan Cairan Harian Kucing Anda

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk memenuhi keperluan pengambilan cecair kucing setiap hari untuk mengelakkannya daripada mengalami dehidrasi:

  • Sediakan air bersih untuk kucing peliharaan anda setiap masa, dan ganti air dengan kerap agar tetap bersih. Juga, jangan lupa mencuci mangkuk air haiwan kesayangan anda setiap hari untuk mengelakkan pembentukan bakteria.
  • Perhatikan kucing untuk pilihannya untuk air. Sebilangan kucing lebih suka mangkuk tertentu, sementara yang lain lebih suka minum air dari keran. Kucing lain lebih suka minum dari kolam air pancut yang boleh didapati di banyak kedai haiwan peliharaan. Cuba letakkan beberapa mangkuk air di sudut rumah yang berbeza untuk memudahkan kucing anda mendapatkan air.
  • Sekiranya kucing anda pulih dari cirit-birit atau muntah, beri dia ketulan ais untuk menjilat terlebih dahulu dan berikan sedikit air kepadanya secara berkala.
  • Pantau pengambilan air kucing anda. Sekiranya anda menyedari dia minum lebih kurang daripada biasa, lebih baik membawa kucing anda ke doktor haiwan.

Itulah penjelasan mengenai seberapa kerap kucing harus minum air. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk membantu anda menjaga kesihatan haiwan peliharaan setiap hari.Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Dehidrasi pada Kucing.