Kesihatan

7 Tanda Mekap Tamat

Jakarta - Adakah anda seorang wanita yang gemar membeli-belah? alat solek? Berapa lama anda menyimpan produk solek anda? Biasanya wanita segera menggunakan kosmetik, dan tidak memperhatikan tarikh luput terlebih dahulu. Ini tentu menyebabkan kulit menjadi rosak. Daripada ingin memakai solek agar kelihatan lebih cantik, malah merosakkan kulit wajah.

Walaupun setiap produk kosmetik mesti mempunyai tarikh luput. Kerana bahan-bahan di dalamnya boleh berubah dari masa ke masa. Molekul dalam produk kosmetik dapat berubah sehingga komposisi bahan juga dapat berubah jika disimpan terlalu lama. Tarikh luput berguna untuk memberitahu anda bila had penggunaan produk. Produk kosmetik yang telah melepasi tarikh luput bermaksud bahawa produk tersebut tidak lagi sesuai untuk anda gunakan.

Produk kosmetik yang sudah habis biasanya menjadi kering, kental, dan tidak lembut apabila disapu pada kulit. Bahan aktif yang terkandung dalam produk kosmetik juga tidak lagi berfungsi dengan baik, sehingga tidak memberikan manfaat yang sama dengan produk kosmetik yang belum habis. Malah bahan-bahan yang terdapat dalam produk ini boleh dipecah menjadi bentuk lain dan beracun. Nah, inilah ciri-cirinya alat solek luput mengikut jenis produk:

1. Gincu

Gincu yang telah habis akan menunjukkan perubahan tekstur dan aroma. Biasanya gincu yang telah habis juga sukar untuk disapukan pada bibir.

2. Pelindung Mata

Eyeliner jenis pensil dianggap lebih tahan lama untuk digunakan. Anda boleh menggantinya setiap tiga bulan. Pensel eyeliner yang telah habis biasanya akan menunjukkan tanda-tanda titik putih. Sementara eyeliner cecair yang sudah habis akan berpisah dan mengeluarkan bau busuk.

3. Yayasan

Foundation hanya berlangsung selama enam bulan sejak pertama kali dibuka. Biasanya asas yang telah tamat tempoh akan menunjukkan ciri-ciri aroma yang tidak menyenangkan, perubahan tekstur dan perubahan warna. Sekiranya ciri-ciri ini berlaku, anda seharusnya.

4. Maskara

Maskara akan menunjukkan aroma dan tekstur yang tidak menyenangkan yang berubah apabila habis. Umumnya maskara hanya bertahan dua hingga tiga bulan.

5. Serbuk Muka

Jika anda mempunyai serbuk muka dan pemerah serbuk , pastikan berumur tidak lebih dari dua tahun. Sekiranya produk kosmetik ini memasuki tarikh luputnya dan perubahan tekstur dan aroma, maka hentikan menggunakannya.

6. Pembayang mata

Pastikan pembayang mata anda tidak mempunyai bau dan perubahan warna yang tidak menyenangkan. Biasanya, eyeshadow akan bertahan sekitar satu tahun. Pakar menjelaskan bahawa menggunakan produk yang telah habis tempoh boleh membawa bakteria ke kawasan mata dan menyebabkan kerengsaan.

7. Lip Gloss

Sama seperti gincu, lip bibir Yang luput mempunyai tanda-tanda tekstur berubah dan bau yang tidak menyenangkan. Lain daripada itu, lip bibir luput akan menunjukkan tanda-tanda seperti tekstur yang lebih melekit dan sukar diaplikasikan di bibir.

Produk kosmetik berasaskan cecair biasanya mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada yang padat atau serbuk. Sekiranya tarikh luput tidak disenaraikan di dalam bungkusan, anda boleh mengira tarikh luput dari tarikh pengeluaran yang tertera di bungkusan produk.

Walau bagaimanapun, jika anda telah menggunakan alat solek yang telah tamat tempoh dan mengalami kesan negatif pada kulit, segeralah berbincang dengan doktor pakar di untuk mendapatkan rawatan dari preskripsi doktor. Anda bukan sahaja dapat melakukan soal jawab dengan doktor, tetapi anda juga dapat membeli ubat melalui farmasi penghantaran dalam aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang.

Baca juga:

  • 5 Petua Membersihkan Solek Yang degil
  • 5 Kesalahan untuk Bersihkan Wajah
  • 6 Petua Memilih Foundation Mengikut Warna Kulit
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found