Kesihatan

15 Gejala Awal Hipoksia yang Perlu Diperhatikan

Jakarta - Istilah hipoksia adalah keadaan yang berlaku ketika sel dan tisu dalam tubuh mengalami penurunan kadar oksigen. Biasanya, tahap oksigen berada di bawah had normal. Sekiranya tidak diperiksa, hipoksia akan mencetuskan hipokemia, iaitu tahap oksigen yang rendah dalam darah. Oksigen mestilah pada 75-100 mmHg, hipoksia menyebabkan tahap oksigen berada di bawah 60 mmHg. Ini adalah tanda-tanda hipoksia yang harus diperhatikan.

Baca juga: Punca Hipoksia yang Mempengaruhi Fungsi Badan

Perhatikan, ini adalah gejala hipoksia yang harus diperhatikan

Sama seperti penyakit lain, setiap orang dengan hipoksia akan mengalami gejala yang berbeza. Walaupun gejala yang muncul akan berbeza-beza dari orang ke orang, berikut adalah beberapa gejala awal hipoksia yang perlu diketahui oleh penghidap:

 1. Mengalami pening diikuti dengan pengsan.
 2. Mengalami dispnea, iaitu sesak nafas.
 3. Mengalami tachypnea, iaitu pernafasan lebih cepat.
 4. Mengalami sesak nafas.
 5. Mengalami batuk.
 6. Mengalami mengi semasa bernafas.
 7. Mengalami sakit kepala.
 8. Mempunyai degupan jantung yang meningkat.
 9. Mengalami perubahan warna bibir.
 10. Mengalami perubahan warna buku jari.
 11. Mengalami kekeliruan dan merasa gelisah.
 12. Mengalami kesukaran membuat keputusan.
 13. Mempunyai peningkatan bilangan sel darah merah.
 14. Mengalami penurunan keseimbangan badan.
 15. Mempunyai tekanan darah tinggi.

Anda disarankan untuk segera mendapatkan pertolongan medis di rumah sakit terdekat apabila anda menemui sejumlah gejala hipoksia awal seperti yang disebutkan di atas. Kerana simptom akan berkembang menjadi keadaan kecemasan. Berikut adalah beberapa gejala hipoksia teruk yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan:

 • Kemunculan sesak nafas setelah melakukan sedikit aktiviti.
 • Gangguan tidur kerana sesak nafas.
 • Sesak nafas yang teruk dan sukar bernafas.
 • Sesak nafas disertai dengan batuk.

Anda harus ingat bahawa tubuh setiap orang akan menunjukkan simptom hipoksia yang berbeza. Sekiranya sejumlah gejala muncul, jangan abaikan saja, OK! Kerana gejala awal yang ringan akan mencetuskan timbulnya gejala yang teruk yang memerlukan pertolongan segera. Jika tidak, komplikasi paling teruk yang boleh berlaku adalah kehilangan nyawa.

Baca juga: Kekurangan Oksigen di Otak Menyebabkan Koma

Apakah faktor pemicu hipoksia yang perlu dielakkan?

Hipoksia adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang mencetuskan peningkatan hipoksia pada seseorang. Berikut adalah beberapa faktor yang mencetuskan hipoksia untuk diperhatikan:

1. Menghidap Penyakit Paru-Paru atau Jantung

Masalah paru-paru dan jantung adalah faktor pencetus utama untuk hipoksia. Beberapa penyakit yang perlu diperhatikan, seperti serangan jantung, kegagalan jantung, radang paru-paru, atau bronkitis.

2. Perjalanan dengan Udara

Orang yang suka melakukan perjalanan dengan kapal terbang mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipoksia. Kenapa? Keadaan ini disebabkan oleh penurunan oksigen pada ketinggian tertentu.

3. Berada di Tempat Tinggi

Anda berada di tempat tinggi, seperti tanah tinggi atau bangunan tinggi, sebenarnya boleh mempengaruhi tahap oksigen dalam badan . Oleh itu, jika anda ingin melancong ke tempat yang lebih tinggi, pastikan badan anda dalam keadaan sihat.

4. Suka merokok dan mengambil alkohol

Suka merokok dan mengambil alkohol menjadi salah satu faktor pencetus hipoksia. Kedua-duanya boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan tubuh. Akibatnya, kadar oksigen dalam darah dan organ lain dalam badan akan menurun.

Baca juga: Menghidap Penyakit Paru-paru Boleh Menyebabkan Hipoksia

Itu adalah sejumlah gejala dan faktor pencetus hipoksia yang perlu diperhatikan. Ingat, hanya mempunyai salah satu faktor risiko tidak bermaksud anda hipoksia. Yang pasti, anda perlu menjalani sejumlah pemeriksaan.

Rujukan:
MedicineNet. Diperoleh pada tahun 2020. Hipoksia dan Hipokemia (Oksigen Darah Rendah).
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada 2020. Gambaran Keseluruhan dan Jenis-Jenis Hipoksia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hipokemia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found