Kesihatan

Kenali Risiko dan Kesan Sampingan Transfusi Platelet

"Transfusi platelet sebenarnya cukup selamat, tetapi itu tidak bermakna mereka tanpa risiko kesan sampingan. Prosedur ini dilakukan untuk merawat tahap platelet yang terlalu rendah. Walau bagaimanapun, risiko dan kesan sampingan yang timbul daripada prosedur ini cenderung jarang dan ringan, seperti menggigil, ruam merah, dan kulit gatal.

, Jakarta - Transfusi platelet adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan penurunan kadar platelet dalam tubuh. Platelet adalah komponen dalam darah yang berperanan dalam proses pembekuan darah dan menghentikan pendarahan. Transfusi platelet dilakukan untuk meningkatkan jumlah platelet dan mencegah pendarahan.

Dalam keadaan normal, jumlah platelet dalam darah berkisar antara 150,000-450,000 keping per mikroliter darah. Apabila bilangan platelet terlalu rendah atau jauh di bawah bilangan normal, orang tersebut dikatakan mempunyai trombositopenia. Keadaan ini mesti diatasi melalui pemindahan platelet. Jadi, adakah prosedur ini selamat? Adakah terdapat risiko dan kesan sampingan di belakangnya?

Baca juga: Sebab Platelet Rendah Boleh Memudaratkan Badan

Risiko dan Kesan Sampingan Transfusi Platelet

Thrombocytopenia atau keadaan di mana tahap platelet darah terlalu rendah tidak boleh diabaikan. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita rentan terhadap pendarahan, lebam mudah, mimisan, hingga gusi berdarah yang kerap. Di dalam badan, platelet dihasilkan oleh saraf tunjang dan kemudian diedarkan ke seluruh badan.

Walau bagaimanapun, pada orang dengan trombositopenia proses ini dapat terhambat sehingga jumlah platelet yang dihasilkan tidak mencukupi. Sumsum tulang tidak dapat menghasilkan platelet sesuai dengan bilangan yang diperlukan oleh badan. Oleh itu, pemindahan platelet diperlukan untuk membantu memenuhi tahap komponen ini dan mengelakkan risiko gejala penyakit.

Apa itu transfusi platelet? Adakah ia berbeza dengan pemindahan darah biasa? Kedua-dua perkara ini berbeza. Dalam perjalanan darah, semua komponen dalam darah penderma akan "disumbangkan" alias dimasukkan ke dalam badan penerima penderma. Berbeza dengan pemindahan platelet, satu-satunya komponen yang diambil adalah platelet yang telah dipisahkan dari komponen lain.

Baca juga: 5 Makanan Ini untuk Menambah Platelet semasa Denggi

Adakah Prosedur Ini Selamat?

Berita baiknya adalah bahawa transfusi platelet adalah prosedur yang agak selamat, dengan risiko dan kesan sampingan yang minimum. Selain itu, kaedah yang satu ini sangat efektif untuk membantu meningkatkan kadar platelet dalam darah, sehingga risiko pendarahan dapat dielakkan. Sebelum menjalani prosedur ini, calon penderma sebelum ini akan menjalani beberapa siri ujian perubatan.

Oleh itu, risiko kesan sampingan, termasuk jangkitan dengan penyakit lain, adalah minimum setelah menjalani prosedur ini. Walaupun ada, kesan sampingan yang muncul biasanya ringan dan akan reda tidak lama lagi. Transfusi platelet dapat mencetuskan ruam kulit, gatal-gatal, peningkatan suhu badan, dan menggigil. Tetapi jangan risau, pasukan perubatan biasanya akan berjaga-jaga dan memeriksa secara rutin semasa proses transfusi.

Dalam kes yang jarang berlaku, ada kemungkinan transfusi boleh menyebabkan ketahanan platelet. Keadaan ini berlaku apabila badan tidak bertindak balas terhadap platelet yang baru dimasukkan. Akibatnya, tidak ada perubahan atau peningkatan jumlah platelet, walaupun mereka telah menjalani prosedur transfusi. Sekiranya ini berlaku, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan penyebabnya.

Oleh itu, jangan ragu untuk menyampaikan keadaan badan dan kesan sampingan yang dialami setelah menjalani transfusi platelet. Sekiranya diperlukan, doktor boleh mengulangi prosedur dengan mencari penderma platelet yang baru dan lebih sesuai.

Baca juga: Tingkatkan Kiraan Platelet dengan 7 Makanan Ini

Sekiranya anda masih ingin tahu mengenai prosedur transfusi platelet atau mempunyai pertanyaan mengenai trombositopenia, tanyakan kepada doktor mengenai permohonannya hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Kirim pertanyaan dan aduan yang dialami dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (Kiraan Platelet Rendah).
Maklumat dan sokongan barah. Diakses pada tahun 2021. Transfusi platelet.
Hospital Kanak-kanak Diraja Melbourne. Diakses pada tahun 2021. Transfusi platelet.