Kesihatan

3 Tahap Menangani Ketuat Genital yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Virus papilloma manusia (HPV) adalah penyebab utama ketuat kelamin. Penularan virus ini berlaku apabila seseorang melakukan hubungan seks dengan orang yang dijangkiti. Tidak hairanlah ketuat genital adalah penyakit kelamin yang biasa.

Baca juga: Seks tanpa kondom meningkatkan risiko terkena ketuat kelamin

Doktor biasanya menggunakan larutan ringan asid asetik untuk memutihkan ketuat alat kelamin. Kemudian ketuat dilihat melalui alat pembesar khas yang disebut kolposkop. Apabila ketuat dapat dilihat, berikut adalah langkah-langkah untuk merawat ketuat kelamin:

 1. Ujian Pap Smear

Wanita digalakkan untuk menjalani ujian pelvis dan ujian Pap smear secara berkala. Ujian ini membantu mengesan perubahan pada vagina dan serviks akibat ketuat genital, serta mengesan tanda-tanda awal kanser serviks. Spekulum juga dapat digunakan untuk membuka vagina, kemudian sampel sel serviks diambil untuk diperiksa.

 1. Ujian HPV

Ujian HPV bertujuan untuk menentukan tahap keganasan ketuat genital. Namun, harap maklum bahawa tidak semua ketuat genital dapat berkembang menjadi barah serviks. Ujian HPV umumnya dikhaskan untuk wanita berusia 30 tahun ke atas kerana secara amnya, sistem imun wanita muda dapat melawan dan membunuh HPV.

Baca juga: Adakah terdapat cara untuk menyingkirkan virus HPV?

 1. Ubat atau Pembedahan

Sekiranya ketuat kelamin menyebabkan gejala seperti terbakar, sakit, dan menyebabkan tekanan emosi, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Doktor akan membantu melegakan simptom melalui ubat atau pembedahan. Rawatan ketuat genital berikut boleh digunakan terus ke kulit:

 • Imiquimod. Krim ini dapat meningkatkan kemampuan sistem imun untuk melawan virus yang menyebabkan ketuat kelamin.
 • Podophyllin dan podofilox. Podophyllin adalah resin sayuran yang dapat memusnahkan tisu ketuat genital.
 • Asid trikloroasetik (TCA). Kesan sampingan rawatan ini termasuk kerengsaan, luka, atau sakit pada kulit. TCA boleh digunakan pada kulit dalaman.
 • Sinecatechins. Kesan sampingan yang timbul adalah ruam merah yang disertai dengan gatal, sakit, dan sensasi terbakar pada kulit.

Ketuat besar mungkin memerlukan pembedahan. Berikut adalah beberapa prosedur pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat ketuat:

 • Pembekuan dengan nitrogen cecair. Bahan ini berfungsi dengan membuat lepuh ketuat. Setelah sembuh, lesi akan terkelupas dan kulit baru akan muncul.
 • Elektrokauteri. Prosedur ini menggunakan arus elektrik untuk membakar ketuat. Pesakit mungkin merasa sakit dan bengkak selepas prosedur.
 • Eksisi pembedahan. Dalam prosedur ini, doktor menggunakan alat khas untuk memotong ketuat. Prosedur ini memerlukan anestesia tempatan atau umum.
 • Rawatan laser. Prosedur ini dilakukan sekiranya ketuat meluas dan sukar dirawat. Kesan sampingan termasuk parut dan sakit.

Baca juga: Ini adalah Risiko Kesihatan Menggunakan Mainan Seks yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mempunyai ketuat kelamin, jangan ragu untuk berjumpa doktor supaya anda tahu cara mengatasinya dengan betul. Gunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!