Kesihatan

Fakta Menarik Mengenai Gigi Kucing

, Jakarta - Sebagai pemilik kucing, menjadikan bulu kucing menjadi lembut adalah salah satu perkara yang kita mahukan. Namun, pernahkah anda memperhatikan kebersihan mulut dan gigi kucing? Bahagian dalam mulut kucing adalah misteri bagi banyak pemilik haiwan kesayangan kerana pemilik kucing sangat jarang memperhatikannya.

Namun, tahukah anda bahawa menjaga kesihatan gigi kucing anda sebenarnya sangat penting? Sama seperti manusia, dengan memastikan kesihatan gigi dan mulut kucing anda, anda juga berusaha menjaga kesihatan dan kecergasan mereka dengan baik.

Baca juga: Adakah Anda Perlu Rawatan Pergigian untuk Menghilangkan Plak pada Kucing?

Fakta Mengenai Gigi Kucing

Berikut adalah beberapa fakta mengenai gigi kucing yang perlu anda fahami:

Gigi Manusia dan Gigi Kucing mempunyai persamaan

Walaupun gigi kucing kelihatan sangat berbeza dengan gigi manusia, manusia dan kucing adalah makhluk diphyodont , yang bermaksud ia mempunyai dua set gigi berturut-turut. Set pertama, gigi gugur atau gigi susu akan gugur ketika mereka masih muda. Kemudian, satu set gigi kekal masuk atau tumbuh.

Walau bagaimanapun, garis masa untuk penjagaan gigi kucing sedikit lebih cepat daripada manusia. Kucing dilahirkan tanpa gigi, tetapi gigi bayinya mula tumbuh ketika berumur kira-kira 2 minggu. Kemudian, gigi bayi mula rontok sekitar 3 bulan untuk memberi ruang kepada gigi kekal. Sekiranya dijaga dengan betul, gigi kekal kucing akan kekal seumur hidup.

Kucing mempunyai 26 gigi bayi dan 30 gigi kekal. Sebagai perbandingan, manusia mempunyai 20 gigi susu dan 32 gigi kekal, dan anjing mempunyai 28 gigi susu dan 42 gigi kekal.

Gigi Kucing Dioptimumkan untuk Memburu

Bentuk mahkota gigi kucing mencerminkan fungsi karnivor sejati. Gigi kucing dibuat untuk merobek dan merobek mangsanya seperti bobcats. Taring besar ini dioptimumkan untuk menusuk kulit mangsanya. Sudah tentu, itu bermaksud gigitan kucing sangat menyakitkan sehingga anda harus berhati-hati.

Gigi yang berbeza mempunyai fungsi yang berbeza

Gigi seri kucing, yang merupakan gigi kecil di antara taring di bahagian depan mulut kucing, tidak banyak digunakan ketika memburu. Walau bagaimanapun, mereka sangat membantu sekiranya kucing harus menggigit sesuatu. Sebilangan kucing juga menggunakan gigi palsu untuk mengunyah cakarnya dan mengeluarkan keratan kuku yang longgar, serta menggaru bahagian badan yang gatal.

Gigi Kucing Tiada Rongga

Kucing tidak pernah mengalami rongga seperti mana manusia mengalami rongga, yang juga dapat disebut sebagai "karies". Ini kerana bentuk gigi mereka. Tidak seperti manusia dan anjing, kucing tidak mempunyai meja oklusal (permukaan mendatar) pada gerahamnya; dengan itu, mereka tidak mengalami luka yang teruk. Bakteria pemakan gula yang menyebabkan karies berkembang di lubang dan lekukan yang biasanya terdapat di meja oklusal, yang dimaksudkan untuk mengisar makanan.

Setakat ini, rongga belum dilaporkan pada kucing domestik kerana gabungan bentuk dan diet gigi. Satu-satunya rongga yang dilaporkan pada kucing adalah fosil dari abad ke-13.

Baca juga: Pelbagai Makanan Kegemaran Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Walau bagaimanapun, Kucing Boleh Mengalami Masalah Gigi Lain

Seperti manusia, kucing juga boleh menghidap penyakit periodontal (penyakit gusi, keadaan yang melemahkan struktur yang menyokong gigi), serta radang mulut yang teruk yang disebut gingivostomatitis dan barah mulut.

Mereka juga terdedah kepada keadaan yang disebut penyerapan semula gigi. Ini berlaku apabila struktur pada satu atau lebih gigi diserap semula dan akhirnya diganti dengan bahan seperti tulang. Ini boleh menyakitkan bagi kucing.

Penyerapan semula gigi sukar didiagnosis, kerana gejala berkisar dari rongga sebenar hingga titik merah kecil di garis gusi. Sekiranya doktor haiwan anda mendiagnosis penyerapan semula gigi, kemungkinan besar dia akan mencadangkan pengambilan gigi.

Kucing Jarang Menunjukkan Sakit Gigi

Kucing menyembunyikan rasa sakitnya, dan gejala yang paling biasa yang dapat dilihat pada kucing yang mengalami masalah gigi sama sekali tidak ada gejala. Oleh itu, pemilik kucing hanya akan mengetahui tentang masalah pergigian pada kucing melalui pemeriksaan berkala dengan doktor haiwan.

Anda juga harus rajin memerhatikan air liur kucing, gusi merah dan perubahan tabiat makan, serta memperhatikan perubahan pada pernafasan kucing. Masalah kesihatan mulut pada kucing juga sering bau busuk dari mulut,

Kucing Masih Boleh Dimakan Selepas Gigi Diekstrak

Sekiranya kucing anda didiagnosis dengan masalah pergigian yang memerlukan pengekstrakan, jangan terlalu menekankan. Kucing boleh memakan makanan basah dan makanan kering tanpa sebilangan atau keseluruhan giginya dan mereka dapat menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Lebih penting untuk mempunyai mulut yang sihat dan bebas rasa sakit daripada mempunyai mulut yang penuh dengan gigi. Juga, jika doktor haiwan anda mengesyorkan mengeluarkan gigi kucing, itu mungkin menyakitkan bagi kucing, jadi rasanya akan lebih enak setelah diekstrak.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Menjaga Kesihatan Kucing Dewasa Haiwan Peliharaan

Itulah beberapa fakta mengenai gigi kucing. Ingat, jika anda merasa ada masalah dengan gigi kucing anda, segera berjumpa doktor haiwan. Anda juga boleh berbincang dengan doktor haiwan anda terlebih dahulu di untuk mendapatkan nasihat kesihatan yang betul. Ambil telefon pintar -mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap pada bila-bila masa dan di mana sahaja menggunakannya !

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. 9 Fakta Menarik Mengenai Gigi Kucing.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Memeriksa Gigi dan Gusi Kucing Anda dengan Betul.
Virbac. Diperoleh pada tahun 2021. Gigi Kucing Anda Dijelaskan.