Kesihatan

5 Peranan Penting Elektrolit untuk Tubuh yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Elektrolit adalah mineral bercas elektrik di dalam tubuh manusia. Elektrolit terdapat dalam darah, peluh, air kencing, dan cecair badan yang lain. Tahap elektrolit dalam badan dapat dikurangkan kerana berpeluh berlebihan selepas bersenam atau muntah dan cirit-birit. Keadaan ini boleh menyebabkan badan mengalami dehidrasi dan ketidakseimbangan mineral. Dalam kes ini, cara mengatasinya tidak cukup hanya dengan minum air. Untuk memulihkan tahap elektrolit dalam badan, anda harus minum minuman yang mengandungi elektrolit sehingga badan kembali ke paras air dan mineral normal.

Bahan yang dikenali sebagai elektrolit termasuk natrium, kalsium, bikarbonat, dan kalium. Setiap elektrolit ini mempunyai fungsi tersendiri di dalam badan. Berikut adalah fungsi elektrolit untuk badan berdasarkan zatnya:

Natrium (Na +)

Natrium berfungsi untuk membantu mengawal cairan di dalam badan anda yang mempunyai kesan pada tekanan darah, membantu fungsi otot dan saraf, dan membantu menyeimbangkan elektrolit dalam badan anda.

Kalsium

Fungsi elektrolit kalsium untuk tubuh adalah menjaga tulang dan gigi yang sihat dan penting untuk pergerakan impuls saraf dan pergerakan otot.

Klorida

Elektrolit yang satu ini berperanan penting dalam pencernaan dan membantu menyeimbangkan keasidan pH badan anda agar tetap sihat, dan menyeimbangkan elektrolit dalam badan anda.

Potasium

Fungsi elektrolit kalium adalah untuk membantu mengekalkan fungsi otot dan saraf yang sihat, mengekalkan pertumbuhan badan yang normal, dan mengawal keseimbangan asid-asas tubuh serta menjaga kesihatan jantung.

Minum Minuman Elektrolit

Sekiranya selepas melakukan senaman yang berat, badan biasanya akan kehilangan banyak cecair. Dianjurkan selepas bersenam untuk minum minuman elektrolit, seperti minuman tenaga untuk memulihkan cecair dan tenaga yang hilang.

Minum minuman elektrolit yang telah didaftarkan dengan BPOM RI kerana minuman ini selamat untuk dimakan selagi mengikut arahan penggunaan. Selain itu, komposisi minuman elektrolit telah disesuaikan sehingga tidak membuat anda merasa sakit perut.

Selain dapat membeli minuman elektrolit di luar, anda juga boleh mengambil minuman elektrolit dengan membuat minuman sendiri. Minuman elektrolit buatan sendiri boleh dibuat dari campuran 1 liter air, 6 sudu teh gula, dan garam teh. Dengan larutan elektrolit ini dapat membantu menggantikan cecair badan yang hilang.

Secara amnya, air mencukupi untuk menggantikan air yang telah hilang dari badan melalui peluh semasa bersenam. Namun, jika anda bersenam lebih dari satu jam, minuman elektrolit disyorkan untuk mengembalikan kadar air dan mineral di dalam badan. Selain itu, minuman elektrolit juga mengandungi karbohidrat yang berguna untuk membekalkan tenaga berbanding dengan air biasa.

Tahap elektrolit juga boleh menurun jika anda mengalami muntah atau cirit-birit. Sangat sesuai untuk keadaan seperti ini, anda boleh berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum minum minuman elektrolit yang dijual di pasaran.

Untuk bertanya mengenai masalah kesihatan, anda boleh berbincang dengan doktor di untuk mendapatkan penyelesaian bagi aduan yang anda alami. Melalui aplikasi Anda boleh bercakap mengenai kesihatan dengan doktor yang pakar dalam bidangnya. Anda boleh berinteraksi dengan berbual, memanggil, atau panggilan video. Di samping itu, anda juga boleh memesan ubat secara langsung dengan telefon pintar dalam aplikasi yang boleh muat turun di App Store atau Google Play.

Baca juga: 5 Manfaat Rahsia Vitamin C untuk Tubuh dan Kulit