Kesihatan

5 Cara Meningkatkan Kualiti Tidur Malam Semasa Pandemik

“Kualitas tidur perlu dijaga, termasuk selama pandemi. Namun, di tengah-tengah keadaan yang tidak menentu, tidur malam yang baik mungkin tidak lagi mudah diperoleh. Sebenarnya, tubuh memerlukan rehat yang mencukupi agar dapat berfungsi dengan baik dan mengelakkan risiko penyakit.

Jakarta - Kualiti tidur yang baik adalah kunci untuk menjaga kesihatan, terutama semasa pandemik. Setelah seharian melakukan aktiviti dan menjalani banyak perkara, badan memerlukan rehat yang cukup pada waktu malam. Namun, di tengah keadaan yang tidak menentu seperti hari ini, tidur nyenyak mungkin merupakan perkara yang sukar bagi sesetengah orang.

Sebenarnya, kurang tidur dapat mencetuskan gangguan, seperti kekurangan tenaga dalam badan, kesukaran untuk berkonsentrasi, penurunan daya berfikir, dan dapat mencetuskan masalah kesihatan jangka panjang. Orang dewasa memerlukan tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam setiap malam. Jadi, adakah cara yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kualiti tidur semasa wabak?

Baca juga: Kepentingan Tidur Ideal yang sesuai dengan Umur

Petua Meningkatkan Kualiti Tidur untuk Badan yang Sihat

Terdapat terapi yang dipanggil kebersihan tidur yang boleh digunakan untuk meningkatkan kualiti tidur. Berikut adalah 5 langkah mudah yang boleh anda lakukan:

  1. Pada masa yang sama

Pastikan anda tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Kaedah ini dapat membantu tubuh mengenali irama tidur yang konsisten dan akan menerapkannya secara automatik. Selain waktu yang sama, pastikan juga tidur yang cukup, iaitu 7-8 jam setiap malam.

  1. Rutin sebelum tidur

Langkah seterusnya adalah membuat rutin sebelum tidur, ini dapat membantu tidur lebih cepat. Cuba lakukan rutin yang sama setiap hari, misalnya pada 30-60 minit sebelum tidur. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan, seperti mendengar muzik, membaca buku, atau menyimpan buku harian.

Baca juga: Adakah benar bahawa insomnia & tekanan memudahkan kenaikan berat badan?

  1. Buat Bilik Selesa

Persekitaran sekitarnya juga mempengaruhi kualiti tidur. Untuk mendapatkan tidur yang lebih lena, cubalah mengatur dan menjadikan bilik tidur lebih selesa. Anda boleh mematikan lampu semasa tidur, menghadkan suara atau pencahayaan, dan menyesuaikan suhu bilik sehingga terasa nyaman dan sesuai untuk tidur. Selain itu, menjauhkan telefon bimbit dan komputer riba dan mematikan televisyen juga dapat membantu mempercepat tidur dan meningkatkan kualitinya.

  1. Jangan Terlalu Lama

Apabila anda merasa letih di tengah-tengah aktiviti harian anda, anda boleh mengambil masa sebentar untuk tidur siang. Namun, pastikan untuk mengehadkan waktu alias jangan tidur terlalu lama. Sebabnya, ini boleh menyukarkan tidur pada waktu malam dan menyebabkan penurunan kualiti tidur.

  1. Elakkan Makanan dan Minuman Tertentu

Meningkatkan kualiti tidur juga dapat dilakukan dengan membatasi pengambilan makanan atau minuman tertentu, terutama sebelum tidur. Elakkan makan makanan berat, pedas dan makan sebahagian besar. Selain menyukarkan tidur, ini boleh mengganggu pencernaan dan memudahkan badan bangun pada waktu malam. Sebelum tidur, juga disarankan untuk tidak minum minuman beralkohol dan merokok.

Selain kaedah di atas, anda juga dapat meningkatkan kualiti tidur dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, bersenam secara teratur, dan menguruskan tekanan. Di tengah wabak penyakit, sangat penting untuk selalu berfikir positif agar kesihatan tubuh sentiasa terjaga. Sekiranya perkara di atas masih tidak banyak membantu, anda harus segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Mungkin, insomnia yang terjadi adalah gejala penyakit tertentu.

Baca juga: 3 Latihan Yang Dapat Meningkatkan Tidur

Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan yang boleh dikunjungi. Tetapkan lokasi dan dapatkan cadangan hospital jika diperlukan. juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor. Muat turunaplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Petua tidur: 6 langkah untuk tidur yang lebih baik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Kekurangan Tidur pada Tubuh Anda.
Yayasan Tidur. Diakses pada tahun 2021. Kebersihan Tidur.