Kesihatan

5 Jenis Sukan Yang Boleh Menyihatkan Tulang & Sendi

, Jakarta - Kesehatan tulang dan sendi sangat penting untuk dijaga, sehingga Anda dapat bergerak aktif, bebas dan lincah, tanpa gangguan nyeri. Selain memenuhi nutrien yang diperlukan oleh tulang dan sendi, seperti kalsium, vitamin, D, magnesium, dan kondroitin, bersenam secara teratur juga merupakan cara yang kuat untuk menjaga kesihatan kedua-duanya. Ayuh, lakukan 5 jenis senaman berikut untuk menjaga kesihatan tulang dan sendi anda.

Bukan hanya sebagai sokongan untuk tubuh, tulang juga memainkan peranan yang sangat penting dalam pergerakan tubuh anda. Sementara sendi membantu menggerakkan tulang dengan fleksibiliti. Tetapi, apabila seseorang memasuki usia 30 tahun, jisim tulang dapat menurun dengan perlahan dan mula mengalami masalah sendi. Terus aktif dan bersenam secara berkala boleh memberi manfaat besar untuk kesihatan tulang dan sendi anda.

Senaman Untuk Kesihatan Tulang

Menjaga kesihatan tulang harus dimulakan dari masa pertumbuhan pada usia kanak-kanak untuk mengelakkan kehilangan tulang pada masa dewasa. Kajian yang meneliti sekumpulan remaja di bawah usia 21 tahun mendapati bahawa remaja yang mempunyai kepadatan tulang yang rendah biasanya kerana mereka kurang aktif sebagai kanak-kanak. Orang dewasa yang tidak aktif secara fizikal semasa mereka muda juga cenderung jatuh dan cedera. Oleh itu, bersenam sangat penting untuk memastikan jisim tulang anda tetap pejal dan mencegah kehilangan tulang sehingga tulang tetap kuat. Latihan boleh memberi tekanan pada tulang anda, memicu mereka untuk membuang tisu lama dan membentuk tisu baru.

Sukan menanggung berat badan adalah jenis senaman yang paling sesuai untuk kesihatan tulang. Apa yang dimaksudkan dengan menanggung berat badan adalah sukan yang menjadikan anda "melawan" graviti. Manfaat melakukan senaman jenis ini adalah bahawa tulang menjadi sihat dan kuat kerana sering dilatih untuk menanggung berat badan, dan ini membantu meningkatkan kekuatan dan keseimbangan otot yang penting untuk mencegah jatuh. Contoh sukan menanggung berat badan:

  • Latihan berat.

Mengangkat berat akan menjadikan otot dan tulang bekerja keras yang berguna untuk mengekalkan kepadatan tulang. Lakukan latihan berat badan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk tulang yang kuat.

  • Tarian

Tarian Latin, seperti salsa dan tango, dapat memberi tekanan yang cukup pada tulang dan membuat sendi tetap lentur.

  • Mendaki

Berjalan menanjak seperti mendaki gunung dapat meningkatkan kepadatan tulang dan menguatkan otot.

Senaman Untuk Kesihatan Sendi

Pergerakan yang sedikit dan senaman yang jarang dilakukan sebenarnya boleh membuat sendi kaku dan mudah mengalami kesakitan. Kesihatan sendi sangat bergantung pada otot dan tendon (tisu yang menghubungkan otot dan tulang. Sekiranya otot dan tendon lemah, maka pergerakan sendi akan terganggu. Cara menguatkan otot yang menyokong sendi ini adalah dengan melakukan senaman. Bahkan senaman yang kerap dapat mengurangkan sakit sendi lutut dan menjaga jarak pergerakan sendi dapat tetap dalam keadaan normal. Jenis senaman yang baik untuk sendi adalah:

  • Dengan berjalan kaki

Berjalan kaki adalah sejenis aktiviti sukan ringan yang tidak akan memberi tekanan berlebihan pada lutut, jadi selamat bagi orang yang mengalami sakit sendi lutut. Berjalan kaki akan menjadikan otot dan sendi anda bergerak, jadi bagus untuk meningkatkan kekuatannya

  • berjoging

Jogging juga sukan impak yang rendah yang selamat bagi anda yang sering mengalami sakit sendi, tetapi sangat bermanfaat untuk kesihatan sendi.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan tulang atau sendi, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dan meminta cadangan untuk mengatasinya. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Sangat mudah, pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam! Ayuh, muat turun sekarang untuk kesihatan anda di App Store dan Google Play.