Kesihatan

Bengkak Kaki Selepas Melahirkan, Biasa atau Penyakit?

, Jakarta - Adalah biasa bagi ibu-ibu untuk mengalami bengkak kaki semasa mengandung. Namun, bagaimana jika kaki tetap bengkak selepas bersalin? Adakah ini perkara biasa, atau tanda penyakit berbahaya?

Secara amnya, pembengkakan kaki atau edema akan reda sejurus selepas melahirkan. Perlu diingat bahawa pembengkakan selepas bersalin boleh berlaku bukan hanya di kaki, tetapi juga di tangan, muka, kaki, dan pergelangan kaki. Pelbagai penyebab kaki bengkak selepas melahirkan adalah:

1. Pengumpulan Cecair di Badan

Semasa mengandung, badan menghasilkan lebih banyak hormon estrogen dan progesteron. Peningkatan pengeluaran kedua-dua hormon ini boleh menyebabkan pengekalan atau penumpukan cecair di dalam badan, termasuk di kaki.

Baca juga: 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

2. Kesan Membesarkan Rahim

Rahim yang membesar semasa hamil boleh memberi tekanan pada urat di kaki, sehingga aliran balik darah dari bahagian bawah badan tersumbat. Itulah sebabnya terdapat penumpukan cairan di kaki yang menyebabkan pembengkakan, semasa kehamilan.

Umumnya selepas melahirkan, rahim akan mendorong darah ke bahagian bawah badan. Bagaimanapun, proses ini boleh memakan masa beberapa hari, sehingga kaki ibu masih kelihatan bengkak selepas bersalin.

3. Proses mendorong semasa bersalin normal

Proses mendorong semasa bersalin secara normal boleh menjadi salah satu penyebab kaki ibu bengkak setelah melahirkan. Kerana ketika anda mendorong, ada peningkatan tekanan ke berbagai area tubuh, sehingga memicu penumpukan cairan di kaki, lengan, dan wajah.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Menyebabkan Kaki Bengkak

4. Ligamen badan yang menjadi lebih longgar

Semasa kehamilan, ligamen atau tisu penghubung di seluruh badan umumnya menjadi lebih longgar, menyebabkan kaki membesar. Itulah sebabnya selepas melahirkan, kaki boleh mengalami pembengkakan. Walaupun pada umumnya hanya sementara, keadaan ini boleh menjadi kekal pada beberapa orang.

Ini adalah beberapa penyebab biasa kaki bengkak selepas melahirkan anak. Harap maklum bahawa terdapat banyak lagi penyebab pembengkakan kaki pada ibu selepas bersalin. Bincangkan dengan doktor dalam aplikasi , atau diperiksa di hospital, jika kaki yang bengkak setelah melahirkan disertai dengan pelbagai gejala yang merisaukan.

Petua Mengurangkan Kaki Bengkak Selepas Bersalin

Kadang kala, kaki yang bengkak setelah melahirkan boleh menjengkelkan. Ibu dapat mengakali dengan menyokong kaki dengan bantal ketika berbaring, sehingga kedudukan kaki lebih tinggi daripada jantung. Pastikan berehat secukupnya dan jangan berdiri terlalu lama atau duduk dengan kaki yang disilangkan, kerana ini boleh menghalang peredaran darah.

Baca juga: Toksoplasma pada Kehamilan Awal Berhati-hati terhadap Kesannya

Semasa berehat, ibu juga dapat membantu mengurangkan bengkak dengan melakukan urutan lembut dan akupunktur pada kaki. Sementara itu, untuk mengurangkan risiko pembengkakan kaki setelah melahirkan, ibu boleh makan makanan sihat semasa mengandung, seperti:

  • Makanan kaya protein rendah lemak, seperti daging, telur, dan kacang-kacangan.

  • Makan sekurang-kurangnya lima hidangan sayur dan buah setiap hari.

  • Kurangkan pengambilan garam, gula, dan lemak.

  • Perbanyakkan pengambilan air mineral untuk membantu buah pinggang membuang lebihan cecair.

  • Makan beberapa jenis makanan yang dapat membantu buah pinggang berfungsi, iaitu makanan yang kaya dengan vitamin C dan E, seperti jeruk, brokoli, kubis, tomato, dan badam.

  • Hadkan pengambilan makanan bungkusan yang biasanya mengandungi garam dan aditif yang tinggi.

  • Elakkan merokok.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 7 Rawatan Semula jadi untuk Pembengkakan Selepas Bersalin.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2019. Postpartum: Bengkak (edema).
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Mengapa saya bengkak selepas melahirkan?