Kesihatan

Mitos atau Fakta, Lemon Boleh Menurunkan Berat Badan?

"Satu fakta mengatakan bahawa lemon berkesan membantu menurunkan berat badan. Adakah ini benar? Jawapannya, ya. Kelebihan lemon tidak berakhir di sana. Selain menurunkan berat badan, ini adalah kelebihan lemon. "

Jakarta - Menurunkan berat badan dapat dilakukan dengan berbagai cara, salah satunya adalah diet sehat, berolahraga secara teratur, dan makan buah yang dapat mendukung program diet Anda. Lemon adalah salah satu buah yang dapat menyokong program diet. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mencampurkannya dengan beberapa bahan semula jadi berikut, ya.

Baca juga: Buah Meningkatkan Darah untuk Mencegah Anemia

Menurunkan berat badan adalah salah satu kelebihan lemon

Lemon adalah salah satu buah yang dapat menyokong proses diet yang berjaya. Ini kerana lemon mengandungi antioksidan polifenol yang dipercayai dapat mencegah kenaikan berat badan. Dari hasil kajian yang dilakukan, sebatian antioksidan dalam lemon dapat mengurangkan risiko kegemukan. Walaupun penyelidikan pada tikus eksperimen berjaya, hingga kini tidak diketahui bagaimana lemon berfungsi untuk menurunkan berat badan.

Sekiranya anda berhasrat untuk memakannya, lemon boleh dicampurkan dengan ramuan lain atau tanaman herba. Sekiranya anda lebih suka rasa lemon yang asli, anda hanya boleh mencampurkan jus lemon dengan segelas air. Sekiranya anda mahukan rasa yang lebih kaya, anda boleh menambahkan bahan semula jadi berikut:

  • Daun pudina;
  • Kunyit;
  • Dicampurkan dengan teh.

Sebagai tambahan kepada beberapa campuran ini, jika anda dapat memprosesnya menjadiair yang disiram, dan boleh ditambah dengan sebilangan buah campuran lain. Campurkan dengan ketulan ais atau air sejuk, dan biarkan semalaman di dalam peti sejuk. Esok, air yang disiram sedia untuk dimakan. Selain membantu menurunkan berat badan, buah ini mempunyai banyak manfaat kesihatan yang baik, seperti:

Baca juga: Kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, inilah kesannya pada tubuh

1. Pastikan Badan Terhidrat

Manfaat lain dari limau adalah menjaga badan agar sentiasa terhidrasi dengan baik. Selain mengandungi kalori rendah yang dapat menyokong diet, air lemon dapat mengekalkan jumlah cairan dalam tubuh. Jika diminum secara berkala, air lemon dapat membantu menguruskan fungsi tubuh, dari mengatur suhu, hingga meningkatkan prestasi fizikal.

Sekiranya cecair di dalam badan dibekalkan dengan secukupnya, maka proses pembakaran lemak dapat berjalan dengan optimum. Bukan hanya itu, badan yang terhidrasi dengan baik dapat membantu mengurangkan pengekalan cecair, yang mencetuskan perut kembung dan kenaikan berat badan.

2. Meningkatkan Metabolisme Badan

Manfaat lemon seterusnya adalah meningkatkan metabolisme badan. Sekiranya metabolisme dalam badan berjalan lancar, maka proses penurunan berat badan dapat berjalan dengan baik. Tubuh yang terhidrasi dengan baik dapat meningkatkan fungsi mitokondria, yang merupakan sejenis organel sel yang membantu menghasilkan tenaga. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mengambil sebanyak 10 mililiter air lemon setiap 1 kilogram berat badan. Ini dilakukan untuk meningkatkan metabolisme 25 peratus dalam 40 minit.

3. Pencernaan yang lancar

Manfaat lemon seterusnya adalah meningkatkan pencernaan. Rasa lemon yang masam dapat membantu mencerna makanan, serta memperbaiki sistem pencernaan yang terganggu. Serat dalam daging lemon dapat menyuburkan usus. Air lemon juga dapat membantu melancarkan pergerakan usus, yang menyebabkan penurunan berat badan

Baca juga: Selain Air, 6 Buah Ini Juga Dapat Menghidrat Tubuh

Itulah beberapa kelebihan lemon untuk badan. Oleh kerana itu, lemon sering dimasukkan sebagai gangguan dalam diet yang sihat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan yang berkaitan dengan manfaat lemon seperti yang dijelaskan, sila berbincang dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Air Lemon Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 7 Sebab untuk Memulakan Hari Anda Dengan Air Lemon.