Kesihatan

6 Makanan untuk Meningkatkan Peredaran Darah

, Jakarta - Darah mempunyai peranan penting untuk memenuhi semua keperluan organ dalam tubuh, seperti oksigen dan nutrien. Ini dilakukan agar semua fungsi badan dapat berjalan sebagaimana mestinya. Oleh itu, setiap orang mesti benar-benar memastikan sistem peredaran darah tetap lancar tanpa gangguan, kerana mungkin menyebabkan sesuatu yang berbahaya.

Salah satu cara yang dapat dilakukan adalah memastikan semua makanan yang dimakan benar-benar dapat melancarkan sistem peredaran darah di dalam badan. Dengan memakan semua makanan tanpa sekatan, boleh menyebabkan penyumbatan dalam darah. Sekiranya ia berlaku di jantung, sudah tentu serangan jantung boleh berlaku dan berbahaya. Berikut adalah beberapa makanan untuk meningkatkan peredaran darah!

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut mengenai Sistem Peredaran Manusia

Makanan Yang Betul Untuk Menjadikan Sistem Peredaran Diri lancar

Banyak faktor yang dapat dinilai untuk mendapatkan tubuh yang sihat, salah satunya adalah sistem peredaran darah yang tidak terganggu. Seseorang yang mempunyai masalah dengan peredaran darah dapat membuat tubuh menderita penyakit serius, seperti strok dan penyakit jantung. Oleh itu, setiap orang wajib menjaga tubuh yang sihat dengan memastikan sistem peredaran darah badan tetap lancar, salah satunya adalah dengan makan makanan yang sihat.

Berikut adalah beberapa makanan yang baik untuk dimakan secara berkala agar peredaran darah tetap lancar:

1. Salmon

Salmon selalunya merupakan salah satu makanan terbaik untuk mengekalkan kesihatan badan. Walaupun harganya agak mahal, tetapi faedahnya sangat banyak, salah satunya adalah untuk memudahkan sistem peredaran darah. Kandungan omega-3 yang terkandung dalam ikan sangat tinggi dan memberikan manfaat untuk menyokong kelancaran darah sehingga tidak ada penyumbatan. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan pelbagai risiko penyakit kardiovaskular berbahaya.

2. Bawang putih

Bawang putih mempunyai sifat untuk menurunkan tekanan darah dan telah terbukti berkesan. Walaupun rasanya tidak enak, bahan semula jadi yang terkandung di dalamnya mampu mengurangi pembekuan pada sistem peredaran darah, sehingga jantung dapat mengepam darah dengan lebih optimum. Sekiranya anda tidak dapat memakannya dengan segera, anda boleh mencampurkan bawang putih dalam memasak dengan dos yang lebih besar.

Baca juga: Kenali Proses Sistem Peredaran Manusia

3. Coklat Gelap

Makanan seterusnya yang sesuai untuk menjaga peredaran sistem darah adalah coklat gelap. Makanan dengan campuran rasa manis dan pahit sangat digemari oleh kebanyakan wanita kerana ia diduga dapat mengembalikan suasana sedih. Ternyata, makanan ini juga baik untuk meningkatkan peredaran darah kerana kaya dengan flavonoid. Walaupun begitu, tetap minum dalam dos yang betul.

4. Buah alpukat

Bukan hanya salmon yang mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi, ternyata alpukat juga mempunyai manfaat yang sama. Oleh itu, buah hijau ini dengan tekstur daging lembut sangat baik untuk seseorang yang mengikuti program diet. Kandungan asid lemak omega-3 dapat membantu mempercepat peredaran darah, sehingga aliran darah ke jantung lebih optimum.

5. Ubi bit

Buah merah ini mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya membantu menjaga kesihatan sistem peredaran darah. Kandungan nitrat yang banyak dalam buah ini berperanan penting untuk melancarkan peredaran darah dalam badan. Nitrat dapat diubah menjadi oksida di dalam badan, sehingga menjadikan saluran darah di dalam badan lebih lebar.

Baca juga: Kenali badan, ketahui mengenai sistem peredaran darah manusia

6. Teh Hijau

Selain bersantai, kandungan nutrisi dalam teh hijau dapat menjadikan sistem saluran darah lebih luas, sehingga aliran darah menjadi lebih lancar. Antioksidan yang terkandung dalam teh hijau sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Oleh itu, daripada mengambil lebih banyak kopi untuk mendapatkan kafein, cubalah memilih teh hijau sebagai alternatif. Selain memberikan kandungan kafein, tentu saluran darah menjadi lebih sihat.

Itulah beberapa makanan yang enak dimakan sehingga sistem peredaran darah di dalam badan menjadi lebih lancar. Dengan mengonsumsi makanan ini secara teratur, diharapkan badan anda menjadi lebih sihat. Di samping itu, pelbagai makanan ini juga dapat memberikan faedah lain untuk pelbagai organ dalam badan.

Selain makanan, anda juga dapat mengekalkan sistem peredaran darah yang sihat dengan mengambil pelbagai makanan tambahan yang boleh dibeli melalui farmasi terdekat melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan pilih makanan tambahan mengikut kehendak anda. Jangan ragu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. 12 Makanan yang Dapat Membantu Meningkatkan Peredaran Anda.
Otak MD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Aliran Darah & Peredaran darah.