Kesihatan

Lakukan ini apabila anda mengalami serangan panik pada waktu malam

, Jakarta - Pernahkah anda terbangun dari tidur pada waktu malam dengan nafas berat dan berpeluh? Keadaan ini dapat menunjukkan bahawa anda mengalami serangan panik pada waktu malam. Serangan panik itu sendiri adalah keadaan di mana seseorang merasa takut dan cemas secara tiba-tiba.

Baca juga : Selalunya Panik Dengan Mudah? Mungkin Serangan Panik

Keadaan ini memang boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk pada waktu malam. Serangan panik pada waktu malam juga dikenali sebagai serangan panik pada waktu malam . Namun, sehingga kini penyebab serangan panik pada waktu malam tidak diketahui dengan pasti. Sama seperti serangan panik pada siang hari, keadaan ini menyebabkan sejumlah gejala. Tidak ada salahnya untuk mengetahui beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani serangan panik pada waktu malam!

Kenali Punca Serangan Panik pada Waktu Malam

Panik yang dialami seseorang adalah perkara biasa yang berlaku apabila terdapat pencetus yang menyebabkan ketakutan dan kegelisahan. Bukan hanya pada siang hari, kadang-kadang serangan panik dapat muncul pada waktu malam. Kajian di Jurnal Penyelidikan Psikiatri , mengatakan bahawa serangan panik yang muncul pada waktu malam umumnya berkaitan dengan pola tidur yang buruk.

Kurang tidur boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami serangan panik. Bukan hanya itu, apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan dan tertekan kerana masalah tertentu, keadaan ini boleh mencetuskan serangan panik. Tekanan dalam badan menjadikan adrenalin dalam badan meningkat. Inilah yang mencetuskan masalah tidur dan akhirnya mengalami serangan panik.

Ini adalah Gejala Serangan Panik pada Waktu Malam

Hampir sama dengan serangan panik pada siang hari. Serangan panik pada waktu malam juga menyebabkan beberapa gejala perlu diperhatikan. Secara umum, serangan panik akan menyebabkan penderita mengalami perasaan cemas, sukar menumpukan perhatian, dan mengalami ketidakselesaan di kawasan pencernaan.

Tidak hanya itu, serangan panik pada waktu malam dapat menyebabkan penderita mengalami gangguan tidur, peningkatan denyut jantung, nafas menjadi lebih berat dan lebih pendek, berkeringat, gemetar, dan juga pening.

Baca juga : Trauma Boleh Menyebabkan Orang Serangan Panik

Lakukan ini untuk mengatasi serangan panik pada waktu malam

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani serangan panik pada waktu malam, seperti:

  1. Bantu diri anda untuk bertenang. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan.
  2. Fikirkan perkara positif yang akan berlaku.
  3. Setelah anda tenang, fokus untuk merehatkan bahagian badan dan otot.
  4. Tidak ada salahnya mencuba mengambil air sehingga anda menjadi lebih tenang.
  5. Lakukan pergerakan badan ringan dari dalam rumah untuk menenangkan fikiran dan badan.
  6. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh melakukan sesuatu yang menyeronokkan untuk sementara waktu, seperti mendengar lagu atau bertafakur.
  7. Setelah anda tenang, anda boleh kembali ke bilik dan berehat.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi serangan panik pada waktu malam. Biasanya, serangan panik akan hilang setelah pencetus diatasi. Sekiranya anda mengalami serangan panik berulang, tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat dan melakukan pemeriksaan mengenai keadaan kesihatan anda.

Baca juga : Perlu diketahui, ini adalah perbezaan antara serangan panik dan serangan kegelisahan

Serangan panik yang berulang kali tentu memerlukan rawatan perubatan, baik melalui terapi atau penggunaan ubat-ubatan. Jangan risau jika anda memerlukan ubat dengan cepat. Anda boleh menggunakan dan beli ubat di farmasi terdekat dari rumah. Berlatih? Dengan menunggu di rumah, anda boleh mendapatkan ubat yang anda perlukan.

Rujukan :
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Serangan Panik Nokturnal: Apa yang Menyebabkan Mereka?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Mengatasi Kegelisahan pada Waktu Malam.
Jurnal Penyelidikan Psikiatri. Diakses pada tahun 2021. Hubungan Gangguan Kecemasan, Kualiti Tidur, dan Kemerosotan Fungsi dalam Contoh Komuniti.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Anda Mungkin Bangun dengan Panik Attack.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Panic Attack pada Malam.