Kesihatan

Inilah Prosedur Menangani Kecederaan Ligamen Sendi Lutut

, Jakarta - Lutut adalah bahagian badan yang bekerja paling sukar ketika melakukan pelbagai aktiviti. Tidak ada salahnya memperhatikan aktiviti yang dijalankan. Regangan atau berehat boleh menjadi cara untuk melakukannya jika anda merasa letih dari aktiviti.

Baca juga: Cedera Hamstring vs ACL, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Memaksa aktiviti atau aktiviti boleh menyebabkan kecederaan pada ligamen sendi lutut. Ligamen adalah bahagian badan yang menghubungkan satu tulang dengan tulang yang lain di dalam badan. Dengan kecederaan ini, tentunya kekuatan lutut untuk menyokong badan terganggu. Jadi keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian.

Ketahui faktor apa penyebab kecederaan ligamen sendi lutut yang dialami oleh banyak atlet, terutama atlet berlari.

Biasanya, lutut yang dipukul atau dipukul cukup kuat berpotensi mengalami kecederaan ligamen ligamen lutut. Di samping itu, kadang-kadang keadaan badan yang sakit membuat anda terpaksa menukar kaki anda. Tidak boleh menukar sokongan berat badan secara tiba-tiba, kerana keadaan ini boleh menyebabkan seseorang cedera ligamen. Anda boleh menukar sokongan berat badan anda dengan perlahan.

Elakkan memanjangkan lutut terlalu jauh kerana meningkatkan risiko seseorang untuk mencederakan ligamen sendi lutut. Harus melebarkan lutut mengikut kemampuan badan. Semasa melompat, elakkan melompat dengan lutut bengkok. Di samping itu, seseorang yang suka bersukan harus mengelakkan berhenti secara tiba-tiba ketika berlari. Berhenti perlahan untuk mengelakkan kecederaan ligamen sendi lutut.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Lutut yang teruk yang tidak dapat ditanggung

Tanda-tanda Alami Kecederaan Ligamen Lutut

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, gejalanya adalah sakit lutut secara tiba-tiba dan dirasakan semasa anda melakukan aktiviti. Bukan itu sahaja, semasa bergerak kadang-kadang anda mendengar bunyi yang keluar dari lutut.

Sebelum mengesahkan bahawa anda mengalami kecederaan ligamen lutut, anda harus berjumpa dengan doktor anda, seperti pemeriksaan fizikal dengan melakukan sinar-X atau MRI. Segera lakukan rawatan dan rawatan sederhana di rumah jika disahkan bahawa anda menghidap penyakit ini.

Rawatan Kecederaan Ligamen Lutut

Sebaiknya segera merawat keadaan ini, jika anda merasakan beberapa gejala yang dianggap sebagai kecederaan ligamen lutut dengan melakukan beberapa cara seperti:

  1. Kompres lutut dengan ais yang dibalut dengan kain lembut. Lakukan kompres ini selama 20-30 minit setiap empat jam.

  2. Sebaiknya berehat sehingga lutut anda pulih. Elakkan melakukan aktiviti yang terlalu berat dan lutut.

  3. Semasa berbaring, tidak ada salahnya menyokong lutut anda dengan bantal sehingga kedudukannya menjadi lebih tinggi.

  4. Gunakan pelindung lutut untuk mengelakkan kecederaan lebih lanjut semasa pemulihan atau rawatan.

  5. Lakukan peregangan dan pergerakan sederhana untuk mengatasi keadaan lutut yang cedera.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda . Anda juga boleh muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play, ya!

Baca juga: Perlu Tahu, Terapi Fizikal untuk Mengatasi Sakit Lutut