Kesihatan

Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain

, Jakarta - Tuberkulosis adalah gangguan paru-paru yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis . Penyakit ini termasuk dalam penyakit berjangkit. Selain itu, tuberkulosis termasuk dalam 10 penyakit teratas yang menyebabkan kematian di dunia. mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), pada tahun 2015 Indonesia memiliki kes tuberkulosis terbanyak dan berada di 6 teratas di dunia.

Setakat ini, orang tahu bahawa tuberkulosis hanya menyerang paru-paru. Malah, penyakit ini juga boleh menyerang organ lain. Organ apa yang boleh terkena tuberkulosis? Berikut ini menerangkan beberapa organ yang boleh diserang tuberkulosis.

Baca juga: Jangan Keliru, Inilah Fakta Tentang Mitos Tuberkulosis!

  1. Otak

Bakteria Mycobacterium tuberculosis Ia juga boleh menyerang otak. Keadaan ini juga dikenali sebagai meningitis. Di samping itu, keadaan ini disebabkan oleh pembengkakan membran yang menutupi otak. Tuberkulosis di otak memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini akan menyebabkan kecacatan dan bahkan kematian.

Biasanya, penghidap tuberkulosis otak mempunyai sejarah tuberkulosis paru. Tuberkulosis otak juga dicirikan oleh gejala seperti batuk yang berpanjangan, berpeluh berlebihan pada waktu malam, dan penurunan berat badan. Selain itu, penghidap penyakit ini juga akan merasa lemah, letih, lesu, sakit otot, dan demam yang naik turun.

Sebagai tambahan kepada gejala ini, penderita tuberkulosis otak juga akan mengalami gangguan neurologi. Gangguan ini boleh menyebabkan komplikasi seperti gegaran, gangguan penglihatan, sawan, kesukaran bergerak tangan dan kaki, dan disorientasi.

  1. Kelenjar getah bening

Tidak hanya menyerang paru-paru, tuberkulosis juga dapat menyerang kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening adalah sistem tisu yang terdapat di pangkal paha, leher, dan ketiak. Tuberkulosis kelenjar getah bening boleh menyebabkan penurunan sistem imun.

Gejala yang ditunjukkan oleh keadaan ini adalah kemunculan benjolan di leher, ketiak, dan pangkal paha. Pada mulanya, benjolan akan menjadi kecil. Lama kelamaan, benjolan akan membesar dan memunculkan warna kemerahan di sekitar benjolan. Dalam beberapa kes, rasa sakit akan dirasakan di kawasan di mana benjolan muncul.

Baca juga: 5 Latihan yang betul untuk batuk kering

  1. Buah pinggang

Bakteria Mycobacterium tuberculosis Tuberkulosis juga boleh menjangkiti buah pinggang. Secara amnya, keadaan ini tidak akan menunjukkan gejala khas. Tetapi dalam beberapa keadaan, penyakit ini akan menunjukkan beberapa gejala. Ini termasuk kelemahan, demam teruk, kencing yang kerap, penurunan berat badan, sakit belakang, dan penurunan selera makan.

  1. Tulang belakang

Tulang belakang juga merupakan salah satu organ yang boleh diserang tuberkulosis. Biasanya penyakit ini menjangkiti tulang belakang di bahagian dada dan pinggang belakang. Keadaan ini disebabkan oleh penyebaran bakteria tuberkulosis dari paru-paru ke tulang belakang dan sendi di tulang belakang, menyebabkan disfungsi sendi dan kerosakan pada tulang belakang.

Umumnya, penghidap tuberkulosis tulang belakang akan mengalami simptom seperti sakit belakang yang sangat teruk. Selain itu, penghidapnya juga boleh menunjukkan beberapa gejala lain. Seperti demam, penurunan berat badan, kedudukan badan tegak dan kaku, berpeluh berlebihan pada waktu malam, gangguan makan, bengkak tulang belakang, dan benjolan di pangkal paha.

Baca juga: 4 Langkah Mencegah Tuberkulosis

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah kesihatan? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!