Kesihatan

Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Otak Membeku

, Jakarta - Ketika cuaca panas, tidak ada yang lebih enak daripada menghirup segelas minuman bersoda sejuk atau makan satu sudu besar ais krim. Selain enak, kaedah ini juga berkesan untuk menyegarkan atau menyejukkan badan yang terlalu panas.

Namun, pernahkah anda mengalami sakit kepala yang sengit tetapi cepat apabila memakan sesuatu yang sejuk dengan cepat? Nah, keadaan ini dikenali sebagai ' pembekuan otak 'atau' sakit kepala ais krim '. Anda mungkin ingin tahu tentang apa yang sebenarnya berlaku pada badan anda semasa anda mengalami pembekuan otak . Ayuh, lihat ulasan penuh di sini.

Baca juga: 5 Petua untuk Tetap Dingin Ketika Cuaca Terik

Apa yang menyebabkan Pembekuan Otak?

pembekuan otak , juga dikenali sebagai sakit kepala yang merangsang sejuk atau sakit kepala trigeminal, adalah istilah untuk sakit kepala jangka pendek yang biasanya dikaitkan dengan pengambilan ais krim atau minuman yang sangat sejuk. Selalunya berlaku apabila sesuatu yang sangat sejuk menyentuh lelangit atas atau bumbung mulut.

Jadi, apa yang menyebabkan pembekuan otak ? Wojtek Mydlarz, penolong profesor ENT dan pembedahan kepala dan leher di Johns Hopkins Hospital mengatakan bahawa tidak ada sebab yang serius untuk ini. pembekuan otak . Dia juga menerangkan beberapa teori mengenai mengapa pembekuan otak boleh berlaku.

Satu teori yang mungkin paling masuk akal adalah bahawa apabila anda makan atau minum sejumlah besar sesuatu yang sangat sejuk, ia menyebabkan suhu lelangit anda turun secara drastik. Akibatnya, saluran darah secara automatik akan menjadi sempit. Ini adalah refleks semula jadi tubuh untuk mengekalkan suhu teras.

Setelah menyempit, saluran darah akan terbuka semula dengan cepat. Nah, perubahan pesat ini akan memberi isyarat kepada otak melalui saraf trigeminal yang bahagian atasnya memanjang hingga ke pusat muka dan dahi. Sebab itulah ketika mengalami pembekuan otak , anda biasanya akan merasa sakit di dahi dan bahagian tengah wajah.

Mydlarz juga menjelaskan, pembekuan otak adalah contoh 'memancarkan rasa sakit', iaitu ketika perubahan pada satu bahagian badan menyebabkan rasa sakit di bahagian lain. Dari segi pembekuan otak , perubahan berlaku pada otot-otot kecil di sekitar saluran darah di bumbung mulut, tetapi sensasinya terasa di kepala.

Baca juga: Makan Ais Krim Apabila Anda Mengalami Demam Sebenarnya Bermanfaat, Benarkah?

Penghidap migrain lebih mudah dialami Pembekuan Otak

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang menderita migrain lebih cenderung mengalami migrain pembekuan otak . Kesakitan disebabkan pembekuan otak Migrain boleh menjadi lebih sengit dan tajam daripada migrain. Kedua-dua sakit kepala boleh berlaku di dahi dan menyebabkan sakit berdenyut. Nasib baik, menurut kajian itu, 98 peratus orang dengan pembekuan otak kurang dari 5 minit.

Cara mengatasi Pembekuan Otak

Apabila anda dipukul pembekuan otak , anda harus segera mengatasinya. Sekiranya boleh, keluarkan makanan atau minuman sejuk dari mulut anda, kemudian tekan ke atas bumbung mulut menggunakan lidah atau ibu jari anda. Minum air suam juga dapat melegakan sensasi beku di otak.

Anda juga disarankan untuk mengambil sedikit atau sedikit makanan atau minuman sejuk, dan panaskan di mulut sebelum menelannya.

pembekuan otak tidak perlu dirawat dengan aspirin atau acetaminophen, kerana sakit kepala biasanya hanya sangat singkat.

Baca juga: Ketahui faedah minum air sejuk selepas bersenam

Nah, itulah penjelasan mengenai pembekuan otak . Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak biasa dan mencurigakan, jangan biarkan ia hilang. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan dapatkan rawatan seawal mungkin.

Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Cara Meringankan Pembekuan Otak.