Kesihatan

Ini adalah perkara yang harus dan tidak boleh anda lakukan semasa mengalami GERD

"GERD dapat menyebabkan gejala yang mengganggu dan membuat penderita tidak selesa. Oleh itu, adalah mustahak bagi pengidap GERD untuk mengetahui apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan semasa mengalami penyakit ini. Dengan cara itu, penghidap dapat melegakan simptom GERD, dan bahkan dapat mengawal penyakit ini dalam jangka masa yang lama. "

, Jakarta - Penyakit refluks gastroesophageal atau GERD adalah penyakit yang menyebabkan asid di dalam perut anda mudah mengalir kembali ke kerongkongan anda. Ini boleh membuat anda mengalami gejala yang tidak selesa, seperti: pedih ulu hati, iaitu sensasi terbakar di dada. Ia tidak hanya boleh mengganggu tidur anda ketika ia berlaku pada waktu malam, pedih ulu hati juga boleh mengganggu aktiviti pada waktu siang.

Nasib baik, GERD dapat dikawal dengan mengambil ubat preskripsi atau over-the-counter. Walaupun begitu, perubahan gaya hidup juga diperlukan untuk mengawal gejala refluks asid. Oleh itu, dengan mengetahui apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan semasa anda menghidap GERD, anda boleh menguruskan penyakit ini agar tidak berulang terlalu lama.

Baca juga: Selalunya Diabaikan, Jangan Menyamakan GERD dengan Ulser

Perkara yang perlu dilakukan Apabila GERD

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan semasa anda menghidap GERD:

  • Makan dalam Bahagian Kecil

Dengan makan bahagian kecil, anda tidak terlalu kenyang dan ini akan menjadikan pengeluaran asid perut menjadi lebih sedikit. Ini seterusnya mengurangkan tekanan gastrik.

Sebaliknya, perut yang terlalu banyak boleh memberi tekanan pada injap antara perut dan esofagus yang dikenali sebagai sfingter esofagus bawah atau sfinkter esofagus. sfinkter esofagus bawah (LES). Ini membolehkan banyak asid perut mengalir kembali ke esofagus.

  • Makan dengan perlahan

Semasa makan, utusan kimia dihantar dari perut ke otak untuk memberi isyarat apabila terdapat makanan. Apabila perut kenyang, otak bertindak balas dengan sensasi kenyang. Walau bagaimanapun, diperlukan sehingga 15 minit sehingga isyarat sampai ke otak. Sekiranya anda makan terlalu cepat, anda menghadapi risiko mengisi perut anda sebelum isyarat utusan sampai ke otak anda. Ingat, makan terlalu kenyang boleh mencetuskan refluks asid.

Oleh itu, jika anda menghidap GERD, anda dinasihatkan untuk makan dengan perlahan, jadi otak mempunyai masa untuk mendapatkan isyarat dan memberitahu anda ketika anda kenyang.

  • Posisikan Kepala Anda Lebih Tinggi Semasa Tidur

Apabila anda tidur dengan kepala lebih tinggi daripada perut anda, graviti dapat membantu mengurangkan tekanan pada LES dan mencegah kandungan perut masuk ke dalam esofagus anda. Oleh itu, letakkan bantal tambahan di bawah kepala semasa anda tidur jika anda menghidap GERD.

  • Kawal Tekanan

Tekanan boleh memburukkan lagi gejala GERD. Menurut kajian tahun 2013 di Penyakit dan Sains Pencernaan, sebenarnya tekanan tidak menyebabkan GERD, melainkan memperhebat persepsi gejala. Jadi, pada masa tekanan, orang akan lebih responsif terhadap gejala asid perut. Inilah yang akhirnya menjadikan tekanan dianggap sebagai pencetus GERD.

Oleh itu, jika anda mengalami tekanan, berehatlah dari aktiviti anda, kemudian tarik nafas panjang dan berehat. Anda juga boleh melakukan perkara yang dapat menghilangkan tekanan, seperti mendengar muzik. Dengan cara itu, anda dapat mencegah GERD atau mengurangkan simptomnya dengan cepat.

Baca juga: Pencetus Asid Perut Yang Meningkat Menyakitkan Tekak Ketika Menelan

Perkara Yang Tidak Dilakukan

Berikut adalah perkara yang harus dielakkan semasa mengalami GERD:

  • Jangan Tidur dengan Perut Penuh

Selepas makan, tunggu sekurang-kurangnya 2-3 jam jika anda ingin berbaring. Ini untuk memberi masa makanan dicerna dan dikeluarkan dari perut. Selain itu, memberi jeda waktu antara makan dan berbaring juga dapat membantu menurunkan asid perut sehingga refluks asid dapat dicegah.

  • Jangan Makan Makanan Yang Mencetuskan GERD

Contoh makanan atau minuman yang boleh mencetuskan berulang GERD termasuk bawang, gula-gula, coklat, jus buah atau oren, tomato, minuman berkafein, makanan tinggi lemak, dan makanan pedas.

  • Berhenti merokok

Nikotin yang terkandung dalam rokok dapat melemahkan LES yang dapat menjadikan asid perut kembali ke kerongkongan. Oleh itu, jika anda menghidap GERD, anda harus berhenti merokok.

  • Elakkan Alkohol

Sekiranya anda ingin berehat setelah hari yang melelahkan, cubalah bersenam, mandi air hangat, menonton filem, atau bermeditasi dan bukannya minum alkohol.

Baca juga: Tanpa Rawatan yang Betul, Inilah Sebab GERD Boleh Berakibat Fatal

Ini adalah perkara yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan semasa anda menghidap GERD. Sekiranya anda masih ingin mengemukakan soalan mengenai GERD atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 9 Cara Menjana Hidup Dengan Penyakit Refluks Asid Lebih Mudah.
WebMD. Diakses pada 2021. Perubahan Gaya Hidup Apa yang Membantu Menguruskan Pedih?