Kesihatan

7 Jenis Pengambilan Sihat untuk Mengurangkan Lemak Hati

, Jakarta - Semua orang pasti memerlukan diet yang sihat dan seimbang untuk kecergasan badan. Ia juga perlu bagi orang yang mempunyai penyakit, termasuk penyakit hati berlemak atau steatohepatitis. Hati berlemak adalah penyakit pengumpulan lemak berlebihan di hati.

Hati berlemak sebenarnya tidak berbahaya. Namun, apabila ada keradangan atau keradangan yang berpanjangan, penghidapnya dapat mengalami jaringan parut dan penurunan fungsi hati. Perkara yang menyebabkan seseorang mengalami hati berlemak adalah hati beralkohol disebabkan oleh pengambilan alkohol berlebihan dan hati berlemak tanpa alkohol.

Kemudian, salah satu cara utama untuk merawat penyakit hati berlemak untuk kedua-dua penyebabnya adalah dengan mengekalkan berat badan yang ideal. Dalam tubuh yang sihat, hati berfungsi mengeluarkan toksin dan menghasilkan hempedu untuk memecah protein. Penyakit hati berlemak boleh merosakkan fungsi hati dan membuatnya tidak berfungsi dengan baik.

Secara umum, gaya hidup sihat bagi seseorang yang mempunyai penyakit hati berlemak adalah:

 1. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

 2. Jangan minum alkohol.

 3. Makan tanaman dengan serat tinggi, seperti kacang dan biji.

 4. Kurangkan pengambilan gula, garam, lemak tepu, lemak trans, dan karbohidrat halus.

 5. Kurangkan berat badan dengan diet rendah lemak.

Pengambilan Sihat untuk Orang dengan Hati Lemak

Pengambilan sihat yang disyorkan untuk seseorang dengan penyakit hati berlemak termasuk:

 1. Kopi

Satu kajian menunjukkan bahawa peminum kopi dengan penyakit hati berlemak lebih kecil kemungkinannya daripada orang yang tidak minum minuman berkafein ini. Kafein dapat menurunkan jumlah enzim hati yang bermasalah, yang boleh menyebabkan penyakit hati berlemak.

 1. Sayuran Hijau

Sayuran hijau dapat mencegah pengumpulan lemak di dalam badan. Dalam sebuah kajian dikatakan bahawa brokoli dapat mencegah pengumpulan lemak di hati ketika eksperimen dilakukan pada tikus. Dengan memakan lebih banyak sayur-sayuran, seperti bayam, kubis, dan lain-lain, terbukti dapat menurunkan berat badan.

 1. Tahu

Telah diketahui bahawa tauhu dapat mengurangkan pengumpulan lemak. Didapati bahawa protein kedelai yang terkandung di dalam tahu dapat mengurangkan pengumpulan lemak di hati. Kelebihan tauhu lain adalah rendah lemak dan tinggi protein.

 1. Ikan

Pada ikan yang mengandung lemak, seperti salmon, sardin, dan tuna, dagingnya mengandung asam omega-3 yang tinggi. Bahan-bahan ini dapat membantu mengurangkan keradangan.

 1. Walnut

Walnut tinggi asam lemak omega-3, yang dapat meningkatkan fungsi hati. Dalam sebuah kajian menyatakan bahawa seseorang yang menderita penyakit hati berlemak dan makan walnut, kebiasaan tersebut dapat mengembalikan fungsi hati seperti sebelumnya.

 1. Alpukat

Alpukat mengandungi lemak sihat yang dikatakan dapat memperlambat kerosakan hati. Alpukat mengandungi banyak serat dan juga berguna untuk mengawal berat badan. Cuba makan alpukat dengan salad cendawan yang lazat dan bermanfaat.

 1. Minyak zaitun

Minyak zaitun kaya akan asid lemak omega-3 yang berguna untuk mengawal berat badan. Minyak ini akan lebih sihat untuk digunakan sebagai bahan asas memasak berbanding dengan menggunakan marjerin dan mentega. Selain itu, minyak zaitun dapat membantu menurunkan kadar enzim hati.

Ini adalah 7 pengambilan sihat yang disyorkan untuk orang dengan penyakit hati berlemak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan makanan yang sihat, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan di App Store dan Google Play! Anda juga boleh membeli ubat di , dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga:

 • Bukan Alkoholik, Hati Berlemak Boleh Berlaku Pada Sesiapa Saja
 • Hati lebih berat daripada biasa, hati-hati hati berlemak
 • Inilah Langkah-langkah untuk Memeriksa Hepatomegali