Kesihatan

Ibu Menyusu Mengalami Sembelit, Inilah 6 Perkara Yang Menyebabkannya

, Jakarta - Keadaan sembelit biasanya berlaku semasa mengandung dan menyusukan ibu. Gangguan ini berlaku kerana peningkatan hormon progesteron. Masalah ini biasanya tidak serius, tetapi jika anda mengalami sembelit teruk dengan sakit perut atau lendir atau darah, anda perlu berjumpa doktor. Gejala normal biasanya hilang selepas beberapa minggu.

Sudah tentu anda akan merasa tidak selesa sekiranya anda mengalami masalah buang air besar. Satu-satunya cara untuk mengatasinya adalah dengan makan makanan berserat dan minum banyak air. Sembelit selama beberapa hari mungkin disebabkan oleh kekurangan "pelinciran usus". Ini dapat diatasi dengan minum banyak air dan makan banyak buah berserat. Di samping itu, pergerakan, berjalan atau berlari yang kerap, atau melakukan senaman tertentu yang memberi tumpuan kepada pencernaan dapat membantu meningkatkan pergerakan usus.

Baca juga : Bersedia untuk Bolak-balik, Waspada Sembelit

Berikut adalah beberapa penyebab sembelit pada ibu menyusu:

1. Masih terdapat kesan akibat kehamilan

Setelah melahirkan, tubuh ibu masih belum bersih sepenuhnya dari kesan kehamilan. Tahap hormon kehamilan, hormon progesteron, yang masih tinggi boleh menjadi penyebab kesukaran membuang air besar setelah melahirkan. Di samping itu, badan anda masih mempunyai kesan berat janin di rahim anda selama 9 bulan. Berat janin memberi kesan pada kesan usus anda menyebabkan sistem pencernaan anda menjadi perlahan.

2. Pengambilan Makanan Tambahan Besi Semasa Kehamilan

Hampir semua wanita hamil disyorkan mengambil suplemen zat besi semasa mengandung. Pengambilan zat besi sangat penting untuk wanita hamil dan janin. Namun, ternyata zat besi dapat menyebabkan sembelit setelah melahirkan.

Baca juga : Cara Mengatasi BAB Sulit Semasa Mengandung

3. Tindakan Episiotomi

Adakah anda mendapat episiotomi semasa bersalin? Episiotomi adalah sayatan pada perineum semasa kelahiran normal. Episiotomi tentu membuat perineum menyakitkan ketika anda ingin membuang air besar, jadi anda enggan membuang air besar. Ini boleh menyebabkan sembelit atau sembelit.

4. Penggunaan Forceps

Sekiranya anda melahirkan secara faraj dengan bantuan alat, iaitu forceps, ini akan meningkatkan risiko sembelit di samping kesan episiotomi. Proses melahirkan dengan menggunakan forceps akan menyebabkan masalah pada usus, akibatnya ibu sukar membuang air besar setelah melahirkan.

5. Bahagian caesar

Ternyata setiap wanita yang melahirkan dengan pembedahan caesar tidak terlepas dari risiko mengalami pergerakan usus yang sukar setelah melahirkan. Insisi pembedahan setelah menjalani pembedahan caesar harus menunggu tiga hari sehingga fungsi usus dapat kembali normal.

Baca juga : Lakukan 5 perkara ini untuk penghadaman yang lancar

6. Terapi Ubat Sakit Sakit

Sebilangan wanita biasanya mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti pethidine dan diamorphine, semasa atau selepas melahirkan. Penghilang rasa sakit ini dapat melambatkan pergerakan usus (enema), sehingga sukar untuk membuang air besar.

Pergerakan usus yang sukar selepas melahirkan biasanya bukan masalah yang serius. Namun, kadang-kadang keluhan ini juga merupakan tanda gangguan yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami pergerakan usus yang berdarah, terdapat lendir atau nanah di dalam najis, dan anda mengalami sembelit yang teruk, anda harus segera menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut. untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.