Kesihatan

Pelbagai Makanan Kegemaran Kucing yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Sebagai pemilik kucing, anda pasti mahu haiwan kesayangan anda makan dengan rakus. Oleh itu, wajarlah anda sebagai pemilik kucing mengetahui makanan apa yang menjadi kegemaran kucing.

Anda mungkin membayangkan apa jenis makanan kucing. Adakah ini dipengaruhi oleh tekstur, atau jenis makanan apa yang tidak membuat kucing mudah bosan. Perlu diingat bahawa selera kucing dipengaruhi oleh deria baunya, yang lima kali lebih kuat daripada selera manusia.

Jadi, jenis makanan apa yang boleh membuat kucing sentiasa menunggu masa untuk makan? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

Makanan Kegemaran Kucing

Berikut adalah beberapa perkara yang sangat digemari kucing:

Makanan yang mempunyai bau yang kuat

Salah satu makanan kegemaran kucing adalah makanan yang mempunyai aroma yang kuat. Cukup periksa tabiat kucing sebelum makan. Mereka sering menghidu makanan di dalam mangkuk sebelum akhirnya menikmati makanan tersebut. Oleh itu, apabila bau makanan yang anda berikan tidak menarik, maka kucing mungkin tidak mahu makan dan lebih suka duduk di bawah kerusi atau tertidur.

Kebiasaan menghidu makanan ini kerana kucing mempunyai 45 hingga 200 juta reseptor penciuman. Jumlah ini sebenarnya jauh lebih banyak daripada manusia yang hanya mempunyai 15 juta. Faktor yang mempengaruhi aroma yang kuat dan menarik kucing berasal dari kandungan protein dan lemak. Menurut piawaian antarabangsa yang dikeluarkan oleh AAFCO ( Pegawai Pengawal Makanan Amerika Syarikat Kandungan protein minimum dalam makanan kucing dewasa ialah 26 peratus dan 9 peratus lemak. Lebih-lebih lagi, protein dan lemak berfungsi sebagai sumber tenaga untuk aktiviti harian kucing. Oleh itu, pastikan pengambilan protein dan lemak untuk kucing kesayangan anda dipenuhi dalam diet mereka.

Makanan dengan Suhu Tidak Sejuk

Selain aroma, yang tidak kurang pentingnya ialah suhu makanan. Sebenarnya, kucing lebih suka makanan yang sedikit hangat atau sekurang-kurangnya dalam suhu badan normalnya, iaitu sekitar 38-39 ° Celsius.

Jadi, jika anda sering menyimpan makanan kucing di dalam peti sejuk seperti makanan basah, anda harus membiarkannya berehat terlebih dahulu atau anda boleh memanaskan makanan terlebih dahulu. Caranya ialah mencampurkannya dengan sedikit air suam. Namun, tidak digalakkan untuk memanaskan makanan kucing menggunakan microwave atau proses pemanasan lain, kerana ini boleh merosakkan kandungan nutrien dalam makanan.

Makanan yang Diletakkan di Kedudukan Yang Betul

Berapa banyak pengaruh kedudukan makanan yang betul untuk kucing? Ingat, seperti manusia, kucing juga memerlukan keselesaan ketika makan. Dalam meletakkan mangkuk yang betul, ia harus dijauhkan dari orang ramai, seperti di dekat pintu atau kawasan yang sering dilalui oleh manusia.

Selain kedudukan, anda juga perlu menjaga kebersihannya. Pastikan makanan yang anda berikan bersih dan tidak mengandungi bau yang kuat, kerana ini boleh mengganggu selera kucing. Bentuk mangkuk juga mempunyai pengaruh. Sebilangan besar kucing lebih suka mangkuk bujur untuk memudahkan mereka mengambil makanan yang ada di dalamnya.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Makanan Kucing

Sebab Kucing Suka Makan Rumput

Mungkin anda sering tertanya-tanya mengapa kucing suka makan rumput, dan adakah ini dibenarkan. Walaupun bukan makanan utama, kucing kadang-kadang boleh memakan rumput untuk keperluan serat.

Pengambilan serat dari rumput juga akan membantu kucing mengeluarkannya bola rambut . Walau bagaimanapun, memakan rumpai di halaman anda boleh membawa risiko membawa telur cacing, yang boleh menyebabkan cacing pada kucing anda. Jadi, anda harus memperhatikan makanan kucing anda, makanan dengan serat yang cukup dapat memenuhi keperluan serat untuk kucing agar tidak memakan rumput yang boleh dijangkiti cacing. Kucing dewasa memerlukan sekitar 3 peratus serat dalam makanan mereka.

Baca juga:Adakah OK untuk mengandung kucing semasa hamil? Cari Jawapannya Di Sini!

Sekiranya anda masih memerlukan petua untuk memenuhi keperluan pemakanan kucing kesayangan anda, anda harus membincangkannya dengan doktor haiwan anda di sini . Doktor haiwan akan sentiasa bersedia memberikan petua bagaimana menjaga kucing kesayangan anda agar dia sentiasa sihat. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi dalam telefon pintar -anda sekarang!

Rujukan:
Pro Plan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Disukai oleh Kucing.
Haiwan peliharaan yang sedap. Diakses pada tahun 2020. Apakah Makanan Kegemaran Kucing?