Kesihatan

Jangan salah, ini adalah 4 cara untuk mengatur pernafasan semasa bersenam

Jakarta - Manfaat latihan telah diketahui umum, antara lain untuk menjaga kesihatan dan kecergasan tubuh. Ini termasuk mencegah penyakit jantung, mengawal diabetes, dan menurunkan tekanan darah tinggi. Namun, masalah bagi banyak orang dalam berolahraga adalah kemampuan mengatur pernafasan. Sebabnya, teknik pernafasan yang salah boleh mempengaruhi aktiviti sukan yang dijalankan dan menyebabkan kesan sampingan pada badan.

Baca juga: 3 Jenis Latihan Pernafasan untuk Meringankan Tekanan

Aktiviti fizikal (seperti bersenam) dapat memberi tekanan pada badan, menyebabkan keletihan otot dan gangguan pada corak pernafasan. Semasa anda bersenam, badan anda menghasilkan lebih banyak karbon dioksida. Oleh itu, sangat mustahak untuk membuang karbon dioksida ini untuk menjaga keseimbangan oksigen dalam badan. Caranya adalah dengan menyeimbangkan proses menghembus nafas (habis) dan menghirup (inspirasi).

Nah, berikut adalah empat cara untuk mengatur pernafasan semasa bersenam yang boleh anda gunakan:

1. Memanaskan badan

Untuk mendapatkan pernafasan yang berpanjangan semasa bersenam, langkah pertama yang perlu dilakukan adalah memanaskan badan. Untuk melakukan ini, anda hanya berjalan kaki atau berjoging pada kelajuan rendah sekurang-kurangnya 20 minit. Aktiviti ini berguna untuk menyiapkan badan secara beransur-ansur dengan meningkatkan degupan jantung dan pernafasan sebelum melakukan latihan yang sebenarnya. Apabila peluh mulai muncul, ini menunjukkan bahawa badan anda telah "memanaskan badan" dan bersedia untuk bersenam.

2. Bernafas dari Mulut

Menghirup dari mulut anda dapat mengatur pernafasan sehingga anda tidak cepat letih ketika anda bersenam. Ini disebabkan oleh permintaan pengambilan oksigen yang lebih besar daripada jumlah oksigen yang dihantar melalui hidung. Kesannya, bernafas melalui mulut akan menjadi penyelesaian terbaik. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Semasa anda menyedut, pastikan perut anda bergerak bersama anda untuk mengelakkan pernafasan tergesa-gesa.

3. Menyelaraskan Nafas dan Pergerakan

Selain dua perkara di atas, menyesuaikan antara nafas dan pergerakan anda juga dapat membantu sesi latihan anda berjalan dengan lancar. Caranya ialah bernafas setiap kali anda mengambil dua langkah, kemudian menghembuskan nafas setelah dua langkah. Setelah anda terbiasa, anda boleh menarik nafas lebih lama dengan corak yang sama.

4. Bersenam di Persekitaran yang Hangat

Adakah anda tahu bahawa lokasi dan suhu yang betul dapat membantu mengatur pernafasan semasa bersenam? Sebabnya, apabila udara sejuk, keadaan ini akan menjadikan saluran udara menjadi sempit dan menyebabkan kesukaran bernafas. Oleh itu, sangat penting untuk memilih gim di persekitaran yang panas dan lembap. Contohnya, apabila cuaca sejuk, anda boleh bersenam di bilik yang lebih panas.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah berlakunya hipoksia semasa bersenam, iaitu kekurangan bekalan oksigen dalam sel dan tisu badan untuk menjalankan fungsi normalnya. Ini adalah keadaan berbahaya kerana boleh mengganggu fungsi organ tubuh, termasuk otak, hati, dan organ tubuh yang lain. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh sesak nafas, berdehit, jantung berdegup lebih cepat, sehingga kulit berubah warna (menjadi sedikit kebiruan atau merah terang). Walaupun keadaan ini dapat bertambah baik ketika pernafasan kembali normal, anda perlu berhati-hati sekiranya gejala ini berterusan dalam jangka masa yang lama.

Anda boleh membincangkan gejala ini kepada doktor di . Kerana melalui aplikasi tersebut , anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.