Kesihatan

Cara Menyusukan Bayi Dengan Betul Supaya Puting Tidak Patah

“Cara menyusukan bayi perlu dilakukan dengan betul. Penting untuk mengelakkan lepuh pada puting ibu. Selain itu, cara yang betul juga dapat membantu ibu dan bayi merasa selesa semasa proses penyusuan.

, Jakarta - Cara menyusukan bayi sebenarnya tidak sukar. Namun, ada teknik tertentu yang perlu diketahui oleh ibu agar proses penyusuan dapat dijalankan dengan selesa. Melakukan cara yang betul ketika menyusu juga dapat membantu mencegah puting sakit. Jadi, bagaimana menyusukan bayi yang betul?

Bagi ibu baru, cara menyusukan bayi mungkin masih terasa asing dan mesti dikaji lebih lanjut. Akibatnya, risiko lepuh pada puting akan lebih besar. Tetapi jangan risau, lama-kelamaan, anda akan terbiasa dan dapat melakukannya dengan betul. Untuk menjadikannya lebih cepat, terdapat beberapa cara untuk menyusukan bayi anda.

Baca juga: Khasiat Daun Katuk untuk Kesihatan Ibu Mengandung dan Menyusui

Cara Menyusukan Bayi yang Betul untuk Ibu Baru

Supaya proses menyusukan bayi dapat berjalan dengan lancar dan selesa, baik untuk ibu dan bayi, ada beberapa cara yang dapat dilakukan. Dalam kalangan yang lain:

  1. Perhatikan kedudukan badan

Cara menyusukan bayi merangkumi kedudukan badan ibu dan bayi. Pastikan bayi dan ibu berada dalam keadaan santai dan selesa. Kedudukan yang baik ialah kepala bayi harus lebih tinggi daripada badan. Ini dapat memudahkan bayi menelan susu ibu.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Ibu Menyusu Yang Perlu Tahu

  1. Bawa Bayi ke Payudara

Setelah bayi berada dalam kedudukan yang betul, bawa mulut bayi dekat dengan payudara ibu. Kemudian, tunggu sehingga mulut terbuka lebar dengan lidah ke bawah. Sekiranya bayi tidak dapat melakukannya, cuba bantu dan rangsangkan bibir bayi.

  1. Sesuaikan Kedudukan Payudara

Semasa bayi mula menyusu, ibu juga mesti memperhatikan kedudukan payudara supaya mulut bayi dapat melekat dengan baik. Pastikan kawasan bawah puting pas dengan mulut bayi.

  1. Masa Makan

Lepuh pada puting juga boleh berlaku kerana penyusuan terlalu lama. Oleh itu, ibu perlu mengetahui masa untuk menyusukan anak yang mereka perlukan. Pada bayi baru lahir, proses penyusuan biasanya berlangsung selama 15-20 minit setiap 2-3 jam. Tetapi sekali lagi, sesuaikan jangka masa penyusuan dengan keperluan bayi.

  1. Peralatan Diperlukan

Penting juga untuk menyediakan semua peralatan yang diperlukan semasa menyusukan bayi. Ibu boleh memakai bra khas, bantal, hingga tilam yang membuatkan ibu dan bayi selesa.

Baca juga: Kepentingan Kolostrum untuk Kesihatan Ibu dan Bayi

Sekiranya ibu masih mengalami puting susu yang sakit walaupun dia telah menggunakan cara penyusuan yang betul, cubalah berbincang dengan doktor mengenai permohonan tersebut . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Penyusuan susu ibu: Kedudukan dan Lekapan.
Baby Center UK. Diakses pada tahun 2021. Penyusuan untuk Pemula.