Kesihatan

10 Gejala Tubuh Anda Menunjukkan Sekiranya Anda Mempunyai Kekurangan Iodin

, Jakarta - Iodin adalah zat mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Kelenjar tiroid memerlukan yodium untuk menghasilkan hormon tiroid. Hormon ini berfungsi untuk mengawal pertumbuhan, memperbaiki sel yang rosak, dan membantu proses metabolik badan.

Baca juga: Kenali penyakit gondok, penyakit yang membuat anda merasa malu untuk meninggalkan rumah

Kekurangan yodium mempunyai kesan negatif pada badan. Gejala kekurangan yodium sangat serupa dengan hipotiroidisme atau hormon tiroid rendah. Berikut adalah tanda dan gejala kekurangan yodium:

  1. Beguk

Gondok adalah penyakit yang berlaku akibat pembengkakan di bahagian depan leher. Gejala ini timbul kerana kelenjar tiroid "terpaksa" membuat hormon tiroid ketika bekalan iodin dalam badan rendah.

  1. Berat Badan Tiba-tiba

Tahap yodium rendah melambatkan metabolisme. Kekurangan yodium juga mencetuskan pengumpulan lemak kerana sisa makanan tidak dibakar menjadi tenaga. Keadaan ini menyebabkan kenaikan berat badan.

  1. Keletihan yang mudah

Tahap yodium yang rendah membuat penderita merasa letih, lesu dalam menjalankan pelbagai aktiviti, lesu, dan lemah. Keadaan ini disebabkan kerana badan memerlukan iodin mineral untuk menghasilkan tenaga, tetapi tidak dapat dipenuhi.

  1. Keguguran rambut

Hormon tiroid membantu mengawal pertumbuhan folikel rambut. Apabila tahap hormon tiroid rendah, folikel rambut mungkin berhenti tumbuh semula. Ini menyebabkan keguguran rambut.

  1. Kulit kering

Kulit kering dan bersisik boleh terjadi kerana kekurangan yodium. Iodin membantu sel kulit tumbuh semula. Selain itu, yodium juga membantu badan berpeluh untuk melembapkan sel-sel kulit.

  1. Pembekuan

Orang yang mempunyai tahap hormon tiroid rendah cenderung lebih sensitif terhadap suhu sejuk. Hormon tiroid membantu mengawal kelajuan metabolisme, jadi tahap hormon tiroid yang rendah menyebabkan prosesnya menjadi perlahan. Akibatnya, pengeluaran haba menurun dan badan lebih sensitif terhadap suhu sejuk.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

  1. Perubahan Denyut Jantung

Yodium yang terlalu sedikit menjadikan degupan jantung lebih perlahan, sementara yodium terlalu banyak menyebabkan jantung berdegup lebih cepat. Oleh itu, sangat penting untuk mengatur pengambilan yodium di dalam badan.

  1. Sukar Diingat

Kekurangan yodium mempengaruhi kemampuan belajar dan ingatan. Hormon tiroid membantu otak tumbuh dan berkembang. Itulah sebabnya kekurangan yodium dapat mengurangkan kemampuan kognitif seseorang.

  1. Gangguan kehamilan

Wanita hamil berisiko tinggi kekurangan yodium. Keperluan untuk yodium juga terus meningkat semasa menyusu kerana si kecil menerima pengambilan ini melalui susu ibu. Wanita hamil yang kekurangan iodin terdedah kepada gejala yang disebutkan di atas. Semasa di Little One, kekurangan yodium dapat menghalang pertumbuhan fizikal dan otak.

  1. Tempoh Menstruasi Tidak Teratur

Haid tidak teratur boleh berlaku akibat kekurangan yodium. Ini kerana tahap hormon tiroid yang rendah mengganggu isyarat hormon yang terlibat dalam kitaran haid.

Baca juga: Tidak Selalu Garam, Inilah Cara Mengatasi Kekurangan Iodin

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, mungkin tahap iodin dalam badan rendah. Anda harus segera berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan gejala di atas. Anda boleh bertanya kepada doktor gunakan ciri Hubungi Doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play.