Kesihatan

Cegah Pityriasis Alba dengan 6 Cara Ini

, Jakarta - Pityriasis alba adalah penyakit kulit yang kebanyakannya menyerang kanak-kanak dan orang yang baru dewasa. Punca sebenar gangguan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, disebutkan bahawa keadaan ini boleh dikaitkan dengan eksim, yang merupakan penyakit kulit yang biasa menyebabkan ruam bersisik dan gatal.

Seseorang dengan pityriasis alba mengalami tompok merah atau merah jambu pada kulit yang biasanya berbentuk bulat atau bujur. Tompok biasanya hilang dengan krim pelembap atau hilang sendiri. Walau bagaimanapun, gangguan ini sering meninggalkan tanda pucat pada kulit setelah kemerahan memudar.

Gangguan ini adalah keadaan kulit yang rendah dan jinak, yang bermaksud ia tidak berbahaya selain beberapa gejala ringan. Ruam biasanya terjadi pada wajah, terutamanya pipi dan dagu, atau lengan atas, leher, dan bahu. Pityriasis alba jarang berlaku di tempat seperti kaki.

Gejala Pityriasis Alba

Sebelum memasuki perbincangan bagaimana mencegah pityriasis alba, anda mesti terlebih dahulu mengetahui gejala-gejala gangguan tersebut. Tidak banyak gejala pityriasis alba, kerana keadaannya tidak berbahaya melampaui penampilan yang tidak menyenangkan.

Ketika gangguan bermula, tompok merah jambu atau pucat bentuk bulat, bujur, atau tidak teratur dapat terbentuk di wajah, lengan atas, leher, dada, atau belakang. Tompok ini biasanya kering dan bersisik, gatal, dan biasanya tidak disertai dengan gejala lain.

Selepas beberapa minggu, tompok-tompok merah ini akan pudar dan berubah menjadi kawasan kulit yang lebih terang. Titik pudar boleh bertahan beberapa bulan atau tahun. Gangguan itu mungkin kelihatan atau bercampur dengan bahagian kulit yang lain, bergantung pada warna kulit orang yang mengalaminya.

Pada musim panas, ketika orang berada di bawah sinar matahari dan ketika kulit mulai kecokelatan, bintik-bintik ini akan lebih menonjol kerana warnanya tidak dapat berubah. Dengan memakai pelindung matahari, anda dapat mengelakkan tompoknya menjadi lebih ringan, sehingga tidak terlalu menonjol pada musim panas.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mempunyai Pityriasis Alba, Inilah Yang Harus Dilakukan

Pityriasis Alba.Faktor Pencetus

Walaupun penyebab keadaan tidak diketahui sepenuhnya atau difahami, terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan gangguan tersebut. Ini termasuk:

  1. Cuaca panas

Kulit didapati sangat sensitif pada musim panas dan terdedah kepada penyakit kulit. Pendedahan sinar matahari yang berpanjangan juga dapat memperburuk tompok-tompok kulit yang timbul akibat gangguan tersebut.

  1. Kawasan Lembap

Kelembapan tinggi dalam cuaca di sekitar anda boleh mencetuskan kulit manusia yang kering. Ini dianggap sebagai faktor pendorong bagi seseorang yang mengalami pityriasis alba.

  1. Penggunaan Sabun

Menggunakan sabun jenama baru yang tidak disesuaikan dengan kulit anda boleh menghasilkan reaksi akut pada seseorang. Ini boleh menyebabkan perkembangan keadaan ini. Beberapa pakar perubatan percaya bahawa sabun yang mengandungi wangian sangat rentan sebagai faktor pencetus penyakit ini.

  1. Penggunaan Bahan Pencuci Tertentu

Produk pencuci tertentu yang digunakan untuk membersihkan pakaian terdiri daripada bahan yang hypoallergenic atau menyebabkan alahan kecil. Ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit, mengakibatkan kerengsaan kulit.

Baca juga: Cara Menghilangkan Pityriasis Rosea

Pencegahan Pityriasis Alba

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah penyakit kulit yang mungkin menimpa anda, iaitu:

  1. Menjaga kesihatan umum dan imuniti yang baik.

  2. Sebarang spotting yang berlaku harus diperiksa terlebih dahulu jika mungkin.

  3. Elakkan menggunakan ubat tropika yang tidak disahkan pada kulit.

  4. Pemakaian pakaian sintetik harus dielakkan.

  5. Elakkan pengambilan bahan berasid secara berlebihan.

  6. Elakkan alkohol dan merokok.

Baca juga: Bukan Panu, Inilah 5 Punca Bintik Putih Pada Kulit

Itulah beberapa perkara yang dapat mencegah gangguan pityriasis alba pada seseorang. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini dihidupkan telefon pintar awak!