Kesihatan

Cara merawat jahitan selepas bersalin secara normal

Jakarta - Sekitar 9-10 ibu mengalami air mata di Miss V hingga tahap tertentu. Air mata biasanya berlaku semasa bersalin, jadi memerlukan tindak lanjut dalam bentuk jahitan pada bahagian vagina yang koyak. Jadi, bagaimana anda menjaga jahitan selepas bersalin normal?

Tahap Air Mata di Miss V

Air mata di Miss V semasa bersalin boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang membuat seorang wanita mudah terkoyak. Yakni, kedudukan sungsang bayi, berat bayi lebih dari 4 kilogram, bayi dilahirkan dengan bantuan forceps , meneran terlalu lama, dan sejarah air mata dalam kelahiran sebelumnya. Kelahiran pertama juga menyebabkan wanita hamil berisiko merobek vagina semasa bersalin.

Sebelum menjahit, doktor atau bidan akan memeriksa seberapa parah air mata pada Miss V. Kerana terdapat empat tahap penyusutan yang perlu anda ketahui setelah melahirkan. Dalam kalangan yang lain:

1. Peringkat Pertama

Air mata kecil pada Miss V dan akan sembuh tanpa jahitan.

2. Peringkat Kedua

Yaitu, air mata yang lebih dalam yang merobek otot dan kulit. Tahap ini dapat sembuh secara semula jadi walaupun memerlukan masa yang lama, atau memerlukan jahitan untuk mempercepat proses penyembuhan.

3. Peringkat Ketiga

Ya, air mata itu dalam dan teruk. Pada tahap ini, air mata dapat mempengaruhi kulit dan otot perineum, dan dapat mencapai otot di sekitar dubur. Itulah sebabnya air mata tahap ketiga memerlukan jahitan untuk membantu proses penyembuhan. Air mata ini dialami oleh hanya 1 dari 100 wanita.

4. Tahap Keempat

Iaitu, air mata menjadi lebih dalam dan teruk sehingga melebihi otot dubur dan sampai ke usus. Air mata tahap keempat ini selalu memerlukan jahitan. Air mata ini hanya dialami oleh 1 dari 100 wanita.

Petua Merawat Jahitan Selepas Bersalin Biasa

Jahitan biasanya kecil, dan pesakit hanya diberi anestesia tempatan semasa proses jahitan. Setelah selesai, jahitan perlu dijaga dengan baik untuk mengurangkan risiko jangkitan dan pembukaan jahitan. Berikut adalah beberapa petua untuk merawat jahitan selepas bersalin normal yang boleh digunakan:

 • Jaga kebersihan badan, iaitu dengan mandi sekurang-kurangnya sekali sehari.
 • Elakkan memakai seluar ketat untuk meningkatkan peredaran udara.
 • Biarkan jahitan mengudara sekurang-kurangnya 10 minit dua kali sehari.
 • Tukar pembalut secara berkala, dan pastikan anda mencuci tangan dengan sabun sebelum dan sesudah memakainya.
 • Perbanyakkan pengambilan makanan kaya serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan roti gandum. Ini bertujuan untuk mengelakkan sembelit, di mana pergerakan tegang semasa buang air besar dapat mengganggu jahitan. Minum banyak air, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau mengikut keperluan.
 • Sekiranya ibu mengalami air mata darjah ketiga atau keempat, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat proses pemulihan dan mengurangkan rasa tidak selesa dari jahitan:

 • Duduk perlahan-lahan untuk mengurangkan kesakitan dari jahitan.
 • Sapukan ais ke kawasan jahitan untuk menghilangkan rasa sakit dan gatal. Atau, anda boleh merendam dalam air sejuk untuk mengurangkan bengkak.
 • Lakukan senaman Kegel, yang merupakan latihan yang dilakukan secara berkala untuk menjadikan otot pelvis bawah (otot di bawah rahim, pundi kencing, dan usus besar) lebih kencang. Latihan ini juga bertujuan untuk menguatkan otot, mempercepat penyembuhan, dan meningkatkan peredaran darah di kawasan jahitan.
 • Gunakan bantal untuk menopang badan ketika duduk, supaya ibu dapat duduk dalam keadaan selesa.
 • Pastikan pembalut kering setelah anda membuang air kecil atau buang air besar.

Sekiranya jahitan menyakitkan, berbau, basah dengan darah, sehingga demam tinggi berlaku, anda perlu segera berjumpa doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

 • Segera Mempunyai Bayi, Pilih Kelahiran Normal atau Caesarean?
 • Ini adalah 3 peringkat kelahiran normal
 • 8 Petua untuk Bersalin Secara Normal