Kesihatan

Berikut adalah 3 Jenis Rawatan Polyhydramnios yang Dikenali "Air Kembar"

, Jakarta - Cairan ketuban atau juga dikenali sebagai cairan ketuban memainkan peranan yang sangat penting bagi bayi dalam kandungan. Cecair ini berfungsi sebagai pelindung bagi bayi dan membantu bayi tetap selesa ketika berada di perut ibu. Tetapi, jika jumlah cecair amniotik terlalu banyak, ia juga boleh memberi kesan buruk, terutama bagi wanita hamil. Keadaan pengumpulan cecair amniotik yang berlebihan semasa kehamilan juga dikenali sebagai polyhydramnios. Keadaan ini juga dikenali sebagai kehamilan kembar air kerana jumlah cecair amniotik lebih banyak daripada biasa. Ayuh, ketahui rawatan polyhydramnios di sini.

Dengan meningkatnya usia kehamilan, jumlah cecair amniotik akan meningkat kerana menyesuaikan dengan pertumbuhan dan perkembangan janin. Cecair amniotik akan mencapai isipadu maksimumnya, iaitu sekitar 1 liter pada 34 hingga 36 minggu kehamilan. Cecair amniotik kemudian perlahan-lahan akan berkurang menjadi kira-kira setengah liter pada waktu kelahiran.

Walau bagaimanapun, dalam kes polyhydramnios, isipadu cecair amniotik dapat meningkat secara drastik dan cepat hingga dua liter. Walaupun dalam kes yang teruk, jumlah cecair amniotik boleh mencapai 3 liter. Sebenarnya, janin dapat membantu mengawal jumlah cecair amniotik dengan meminumnya dan mengeluarkannya melalui air kencing. Walau bagaimanapun, jika jumlah cecair amniotik meningkat terlalu banyak dan tidak sesuai dengan kemampuan janin untuk menelannya, polyhydramnios akan berlaku. Risiko polyhydramnios berlaku pada trimester ketiga, walaupun kemungkinan keadaan ini juga boleh berlaku pada trimester pertama atau kedua kehamilan.

Secara amnya, keadaan ini tidak menimbulkan kesan serius. Polyhydramnios hanya akan menyebabkan wanita hamil merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang mengalami penumpukan cecair ketuban memerlukan pemantauan berkala oleh pakar sakit puan untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku.

Jenis Rawatan untuk Polyhydramnios

Ibu yang didiagnosis menghidap polyhydramnios perlu diperiksa oleh rahim oleh doktor dengan lebih kerap. Doktor akan memantau perkembangan kehamilan ibu dengan lebih dekat dengan melakukan ujian tanpa stres atau mengukur degupan jantung janin ketika janin bergerak, serta melihat profil pernafasan dan pergerakan janin dengan alat ultrasound.

Walau bagaimanapun, jika polyhydramnios berlaku kerana masalah kesihatan yang dimiliki oleh janin atau wanita hamil, doktor akan merawat masalah kesihatan terlebih dahulu sehingga polyhydramnios dapat berhenti dengan sendirinya. Contohnya, memberi ubat kepada wanita hamil dengan diabetes, dan memberi antibiotik kepada wanita dengan toksoplasmosis.

Sebenarnya, polyhydramnios ringan boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan perubatan khas. Wanita hamil biasanya hanya dinasihatkan untuk banyak berehat dan menjalani lebih banyak pemeriksaan rutin. Walau bagaimanapun, dalam kes polyhydramnios yang teruk di mana wanita hamil mengalami sesak nafas, sakit perut, atau persalinan pramatang, wanita hamil mesti segera dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Langkah-langkah rawatan untuk polyhydramnios yang boleh dilakukan termasuk:

  1. Mengurangkan cecair amniotik berlebihan dengan amniosentesis . Walau bagaimanapun, prosedur ini membawa risiko komplikasi, seperti gangguan plasenta, pecah selaput pramatang atau kelahiran pramatang.

  2. Pentadbiran dadah indometasin . Ubat ini berguna untuk mengurangkan jumlah cecair amniotik dan pengeluaran air kencing janin. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diberikan kepada wanita hamil yang usia kehamilannya melebihi 31 minggu. Keadaan jantung janin juga perlu dipantau sekiranya wanita hamil mengambil ubat ini. Kesan sampingan yang boleh disebabkan indometasin, termasuk loya, muntah, dan pedih ulu hati.

  3. Pencabutan laser. Sekiranya polyhydramnios berlaku kerana ibu mengandung kembar dan dikesan bahawa dia mempunyai sindrom transfusi janin kembar ( sindrom transfusi kembar-ke-kembar , maka rawatan yang boleh dilakukan adalah ablasi laser. Prosedur ini dilakukan dengan menutup sebahagian saluran darah plasenta yang mengalirkan darah berlebihan ke salah satu janin.

Wanita hamil yang mengalami polyhydramnios masih boleh melahirkan secara normal dan tepat pada waktunya. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil mengalami gejala tertentu atau jika janin menunjukkan tanda-tanda gangguan janin, maka persalinan perlu dipercepat.

Nah, itu adalah beberapa langkah rawatan yang boleh diambil untuk merawat polyhydramnios. Wanita hamil juga dapat membicarakan masalah kesihatan yang dialami dengan menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, ibu boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Wanita hamil perlu mengetahui tanda-tanda mengalami ketuban yang berlebihan
  • Jangan risau, penyebab polyhydramnios bukanlah air ais
  • Ini adalah kesan kekurangan dan lebihan cecair ketuban untuk bayi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found