Kesihatan

Buat Spots, ini adalah perbezaan antara komedo putih dan komedo hitam

Jakarta - Selalunya, komedo disamakan dengan jerawat. Walau bagaimanapun, kedua-duanya jelas berbeza. Malah komedo dianggap penyebab timbulnya jerawat di wajah. Anda harus tahu, jerawat merujuk kepada keradangan pada kulit yang ditandai dengan munculnya benjolan merah keunguan, biasanya dipenuhi dengan nanah. Sementara itu, komedo adalah benjolan kecil yang muncul di pori-pori kulit, biasanya menjadi jerawat sebelum berkembang menjadi jerawat.

Kemunculan komedo didakwa disebabkan oleh kotoran yang terperangkap di pori-pori kulit. Keadaan ini akan bertambah buruk sekiranya anda malas membersihkan wajah. Apabila kotoran, minyak, dan sel-sel kulit mati di bawah kulit menyumbat liang, mereka terdedah kepada komedo. Namun, secara unik, komedo ini boleh hadir dalam dua warna yang berbeza, iaitu hitam dan putih. Apa perbezaannya?

Komedo

whitehead , jadi whitehead ini dipanggil. Komedo jenis ini muncul kerana bakteria, minyak, dan sel-sel kulit mati terperangkap di pori-pori kulit. Kulit di kawasan penyumbatan pori biasanya ditutup, sehingga sel-sel kulit mati tidak bertindak balas dengan oksigen dan tidak mengubah warna komedo.

Baca juga: 5 Bahan Semula jadi yang Anda Boleh Cuba Atasi Komedo

Pori-pori kulit yang tersumbat boleh terjadi disebabkan oleh banyak perkara, termasuk perubahan hormon, kulit berminyak berlebihan, pendedahan kepada bahan kimia, folikel rambut pecah, merokok, dan terlalu banyak pengambilan makanan berlemak dan makanan tinggi gula atau makanan manis. Namun, whiteheads agak ringan, jadi tidak mudah.

Anda hanya perlu membersihkan wajah secara berkala dengan pencuci muka khas atau menggunakan salap yang mengandungi benzoil peroksida. Kandungan ini berperanan dalam mengawal kadar minyak yang berlebihan di wajah. Dalam kes yang teruk, whiteheads dapat dirawat dengan retinoid, yang bertindak menghilangkan sel-sel kulit mati dan membuka pori-pori yang tersumbat.

Baca juga: 7 Cara Menghilangkan Komedo

Walaupun begitu, anda boleh mendapatkan ubat ini hanya dengan preskripsi dari doktor. Begitu juga, antibiotik biasanya diresepkan jika terdapat tanda-tanda kulit yang meradang. Selain ubat dari doktor, whiteheads dapat disembuhkan dengan pengambilan blackhead, pengelupasan kimia, terapi cahaya, dan suntikan kortikosteroid. Tanyakan kepada pakar dermatologi anda apakah kesan sampingannya dan apakah risiko setiap rawatan sebelum anda memutuskan untuk melakukannya.

Komedo

Sementara itu, komedo yang membuat jeragat juga boleh muncul dalam warna hitam. Keadaan ini berlaku apabila kulit di sekitar pori-pori tersumbat terbuka, sehingga komedo terkena oksigen dan berubah warna menjadi hitam. Ini berbeza dengan whiteheads, ketika lebam pada whitehead cenderung menutup sehingga kelihatan seperti whiteheads.

Komedo muncul kerana banyak perkara, termasuk berkeringat berlebihan, kerengsaan folikel rambut, pengeluaran minyak wajah yang berlebihan, kesan sampingan pengambilan ubat tertentu, hingga penumpukan bakteria jenis tertentu. Propionibacterium acnes pada kulit. Komedo dapat diatasi dengan mengambil ubat jerawat. Untuk lebih pasti, tanya doktor anda terlebih dahulu.

Baca juga: Singkirkan komedo dengan air suam, berikut caranya

Biasanya, doktor memberikan ubat yang mengandungi vitamin A untuk mencegah penyumbatan folikel rambut dan memicu pergantian sel kulit menjadi lebih cepat. Sebagai tambahan kepada ubat, terapi laser juga boleh menjadi kaedah merawat komedo yang boleh anda pilih untuk merawat komedo.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada 2019. Blackheads: Fakta, Sebab, dan Rawatan.
Baiklah. Diakses pada tahun 2019. Jerawat atau Blackhead? Apa perbezaannya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Blackheads.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found