Kesihatan

Vitamin C Berkesan untuk Luka Canker?

, Jakarta - Hampir semua orang pasti mengalami sariawan. Penyakit ini mempunyai nama lain, iaitu: barah petang atau stomatitis aphthous yang akan membuatkan penderita mengalami luka di kawasan mulut. Ketika mengalami sariawan, luka yang terbentuk biasanya berbentuk bulat atau bujur dengan warna kekuningan kerana radang. Penyakit ini akan membuat penghidap merasa tidak selesa. Oleh itu, adakah sariawan dapat disembuhkan dengan mengambil vitamin C?

Baca juga: Lebih kuat daripada Vitamin C dan E, Ini adalah Antioksidan Pilihan

Vitamin C Kuat untuk Perubatan Thrush, Benarkah?

Ramai orang akan segera mengambil sejumlah besar vitamin C ketika mengalami sariawan. Selain dari sebab praktikal, orang yang tidak suka mengambil ubat akan memilih jalan ini, kerana vitamin C mempunyai rasa manis dan masam dan juga segar di mulut. Anda harus tahu, bahawa memakan banyak vitamin C untuk menyembuhkan sariawan adalah cara yang salah.

Ini kerana badan memerlukan sebanyak 90 miligram vitamin C sehari. Penggunaan vitamin C mesti seimbang dengan minum banyak air. Sebabnya, tanpa air, vitamin C yang berlebihan dalam badan akan menyebabkan kelainan pada buah pinggang. Untuk itu, minum dengan betul. Sekiranya hasilnya belum dapat dilihat, anda boleh menggunakan bahan semula jadi berikut untuk menyembuhkan sariawan.

Baca juga: 5 Manfaat Rahsia Vitamin C untuk Tubuh dan Kulit

Bahan semula jadi berikut dapat mengatasi sariawan

Walaupun sariawan dapat sembuh sendiri setelah beberapa hari, dengan bahan semula jadi berikut, anda dapat menghilangkan sariawan dengan cepat. Di samping itu, bahan semula jadi berikut tidak menyebabkan kesakitan, dan mencegah jangkitan berterusan. Berikut adalah 5 bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat sariawan:

  • Sayang

Madu terkenal mempunyai banyak faedah, salah satunya adalah merawat sariawan. Ini berlaku, kerana madu bersifat anti-radang dan anti-bakteria yang dapat mempercepat proses penyembuhan. Sangat mudah, sapukan madu pada bahagian yang terkena. Lakukan secara berkala untuk mempercepat penyembuhan.

  • Pisang

Buah ini mengandungi vitamin C yang berkesan untuk menyembuhkan sariawan. Sangat mudah, tumbuk pisang untuk membentuk pes. Kemudian, masukkan sedikit madu, gaul rata. Sapukan pada bahagian yang terkena dan biarkan selama 10 minit. Berkumur hingga bersih.

  • Lidah Buaya

Tumbuhan ini mengandungi sifat anti-bakteria yang berkesan dalam menenangkan kulit, menghilangkan rasa sakit, mengurangkan keradangan, dan mempercepat proses penyembuhan luka. Sangat mudah, sapukan gel getah atau lidah buaya di kawasan yang terjejas. Biarkan selama 20 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

  • Yogurt

Mengonsumsi yogurt dapat membantu menyeimbangkan bakteria di mulut, sehingga dapat mempercepat proses penyembuhan sariawan. Selain minum, anda boleh menggosoknya pada bahagian yang terkena.

  • Minyak pokok teh

Minyak ini mengandungi sifat anti-kulat dan anti-bakteria yang dapat mengubati sariawan, kerana dapat mengawal pertumbuhan bakteria di mulut. Sangat mudah, jatuhkan minyak ini ke dalam air suam. Kemudian, gunakan air sebagai ubat kumur selama beberapa minit. Lakukan sekerap mungkin untuk hasil yang maksimum.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah 4 petua untuk memberi makanan tambahan untuk anak-anak

Sekiranya beberapa langkah ini tidak dapat mengatasi masalah yang anda alami, sila berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut untuk pemeriksaan dan rawatan selanjutnya. Lebih-lebih lagi, jika gejala-gejala sariawan yang anda alami telah lama berlanjutan, lukanya akan menjadi lebih besar, dan menyukarkan anda makan, minum, atau bercakap.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Oral Thrush: 10 Rawatan Rumah untuk Menguruskan Gejala Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Thrush Oral: Semua yang Anda Perlu Tahu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found