Kesihatan

Ikuti Petua Ini untuk Mencegah Kanser Pundi kencing

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit ketika ingin membuang air kecil? Dalam dunia perubatan, banyak penyakit menyebabkan keadaan ini, seperti barah pundi kencing. Pundi kencing adalah organ penting untuk proses membuang toksin dari badan melalui air kencing. Sekiranya terdapat gangguan, keadaan ini boleh menjadi masalah serius yang mesti mendapat rawatan.

Pundi kencing bertanggungjawab menyimpan air kencing sebelum dikeluarkan dari badan. Urin dihasilkan oleh buah pinggang dan dibawa ke pundi kencing melalui saluran penyambungan yang disebut ureter. Semasa membuang air kecil, otot-otot dalam pundi kencing berkontraksi dan mendorong air kencing keluar melalui tiub yang disebut uretra. Apabila anda menghidap barah pundi kencing, otot-otot pada pundi kencing anda dapat mengalami masalah ketika mereka menguncup, sehingga badan anda dapat kehilangan kawalan membuang air kecil. Keadaannya mungkin termasuk darah dalam air kencing (hematuria), kerap membuang air kecil, keinginan untuk membuang air kecil secara tiba-tiba, dan sakit ketika membuang air kecil.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini 4 Gejala Kanser Pundi kencing

Apa langkah yang boleh diambil untuk mencegah barah pundi kencing?

Walaupun pakar masih belum pasti mengenai langkah-langkah yang betul yang telah terbukti berkesan dalam mencegah barah pundi kencing. Walau bagaimanapun, faktor risiko penyakit ini dapat dikurangkan dengan menjalani gaya hidup sihat, seperti:

 • Berhenti merokok. Kerana mengandungi bahan karsinogenik, sel barah dapat berkembang di pundi kencing. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor dan menjalani semua kaedah untuk berhenti merokok.

 • Elakkan Pendedahan Bahan Kimia. Tidak hanya berhenti merokok, menghentikan pendedahan kepada bahan kimia juga penting. Ini dilakukan dengan mengikuti prosedur keselamatan dan menggunakan peralatan pelindung diri untuk mengelakkan pendedahan kepada bahan kimia sekiranya penyebabnya datang dari persekitaran kerja.

 • Makan banyak sayur dan buah. Sayuran dan buah-buahan segar mengandungi antioksidan yang dapat mengurangkan risiko barah.

Baca juga: Kenali Faktor Risiko Kemunculan Pembekuan Darah di Air kencing

Jadi, Bagaimana Barah Pundi kencing boleh Berlaku?

Pakar mengesyaki bahawa barah pundi kencing muncul disebabkan oleh perubahan struktur DNA (mutasi) pada sel-sel dalam pundi kencing. Mutasi ini kemudian menjadikan sel-sel dalam pundi kencing tumbuh tidak normal dan membentuk sel barah. Pakar mengesyaki bahawa perubahan sel dalam pundi kencing dikaitkan dengan pendedahan kepada bahan kimia tertentu, seperti karsinogen dalam rokok, atau bekerja di kawasan yang dipenuhi kimia seperti industri kulit, getah, tekstil dan cat. Bahan kimia lain yang disyaki mencetuskan pertumbuhan sel barah pundi kencing adalah arsenik. Bukan hanya itu, mutasi gen ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor risiko lain, iaitu:

 • jantina lelaki;

 • Wanita yang mengalami menopaus terlalu awal (di bawah 40 tahun);

 • Pernah menjalani radioterapi ke kawasan pelvis atau berhampiran pundi kencing, misalnya untuk rawatan barah usus;

 • Pernah menjalani kemoterapi dengan cisplatin atau siklofosfamid;

 • Menghidap jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing kronik;

 • Menggunakan kateter kencing jangka panjang;

 • mempunyai skistosomiasis yang tidak dirawat;

 • Pernah menjalani pembedahan prostat;

 • menghidap diabetes jenis 2;

 • Terdapat sejarah barah dalam keluarga.

Apakah gejala yang akan dialami oleh penghidap barah pundi kencing?

Gangguan kencing seperti yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa gejala yang pasti akan dirasakan. Pada tahap yang lebih tinggi, barah pundi kencing dapat berkembang dan merebak ke bahagian lain badan. Oleh itu, gejala boleh menjadi lebih pelbagai, termasuk:

 • Kesakitan pelvis;

 • Kehilangan selera makan dan penurunan berat badan;

 • Bengkak kaki;

 • Sakit tulang.

Jangan biarkan barah pundi kencing berkembang ke tahap yang teruk. Apabila anda masih hanya mengalami gangguan kencing, segera berjumpa doktor. Sekarang anda boleh meminta doktor melalui permohonannya . Panggil saja, hantar mesej, atau Panggilan video , anda boleh bertanya dengan lebih terperinci mengenai gejala penyakit yang anda alami.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Kanser pundi kencing.
Persatuan Kanser Amerika (Diakses pada tahun 2019). Kanser Pundi kencing.
NHS Choices UK (Diakses pada tahun 2019). Kesihatan A-Z. Kanser Pundi kencing.