Kesihatan

4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Gatal-gatal

, Jakarta - Urtikaria alias gatal-gatal adalah gangguan kesihatan yang menyerang kulit. Keadaan ini menyebabkan kemunculan welts, alias lebam merah atau putih yang terasa gatal.

Gatal-gatal yang disebabkan oleh gatal-gatal boleh muncul di satu bahagian badan atau merebak ke bahagian badan yang lain. Gatal-gatal boleh sangat mengganggu dan mempengaruhi aktiviti harian penghidap.

Benjolan yang muncul sebagai tanda penyakit ini dapat memiliki ukuran dan bentuk yang berbeda, mulai dari ukuran kecil hingga ukuran tangan. Selain gatal, ruam yang muncul sebagai tanda gatal-gatal juga akan menyengat dan mencetuskan sensasi menyengat. Gatal-gatal akibat gatal-gatal boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muka, bibir, lidah, dan telinga.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan gatal-gatal, tetapi salah satu penyebab utama penyakit ini adalah alergi. Pada asasnya, urtikaria terbahagi kepada dua jenis, iaitu urtikaria akut dan urtikaria kronik. Apa perbezaannya?

- Urtikaria Akut

Urtikaria akut adalah jenis gatal-gatal yang paling biasa dijumpai pada kanak-kanak. Keadaan ini menyebabkan timbulnya lebam pada kulit, dan biasanya berlangsung kurang dari enam minggu dan akan hilang selepas rawatan.

Baca juga: Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

- Urtikaria Kronik

Berbeza dengan urtikaria akut, pada urtikaria kronik lebam biasanya akan bertahan lebih lama, dari beberapa bulan hingga bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, jenis gatal-gatal ini sebenarnya jarang berlaku.

Hives biasanya muncul kerana kadar histamin dan sebatian kimia lain yang dilepaskan oleh lapisan di bawah kulit. Tahap histamin yang berlebihan boleh menyebabkan pembengkakan tisu, yang kemudian mencetuskan munculnya lebam.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan gatal-gatal muncul di permukaan kulit. Kemunculan gatal-gatal boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan virus, reaksi alergi, penggunaan makanan tertentu, sengatan serangga, terhadap keadaan cuaca, iaitu terdedah kepada udara panas atau sejuk. Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya gatal-gatal muncul di kulit?

1. Kulit Bersih

Mandi atau membersihkan kulit adalah pertolongan pertama yang boleh dilakukan untuk merawat gatal-gatal. Apabila gatal-gatal muncul, mandi dengan air bersih tetapi jangan gunakan air suam ketika mencuci kulit dengan gatal-gatal.

Gunakan air pada suhu bilik untuk kesan selesa pada lebam dan gatal. Membersihkan kulit bertujuan untuk mengurangkan pendedahan kepada alergen yang mungkin masih terdapat pada kulit, sehingga gatal-gatal tidak menjadi lebih teruk.

2. Memampatkan

Melegakan gatal akibat gatal-gatal juga boleh dilakukan dengan memampatkan kulit. Gunakan kompres sejuk dan letakkan di bahagian kulit yang mempunyai gatal-gatal. Ini dapat membantu melegakan gatal dan membuat kulit terasa lebih selesa.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

3. Sapukan Losyen

Gosokkan kulit yang terkena dengan losyen. Produk ini dapat mengurangkan kesakitan dan kesakitan akibat gatal-gatal. Pilih jenis losyen yang mengandungi Calamine dan sapukan pada kawasan kulit yang terjejas.

4. Pakaian Selesa

Pilih pakaian yang selesa ketika mengalami gatal-gatal. Memakai pakaian yang terlalu ketat sebenarnya boleh menyebabkan gatal-gatal pada kulit menjadi lebih teruk. Semasa serangan gatal-gatal, pakai pakaian yang diperbuat daripada kain lembut dan tidak membahayakan kulit. Jangan memakai pakaian yang terlalu ketat pada bahagian kulit yang bergelombang.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Sekiranya gatal-gatal pada kulit tidak hilang, segera buat pemeriksaan ke hospital. Atau cuba bercakap dengan doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Tanyakan mengenai gatal-gatal pada kulit dan bagaimana mengatasinya dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!