Kesihatan

Cirit-birit Kanak-kanak Tidak Berjauhan, Hati-hati dengan Rotavirus

Jakarta - Adakah anak kecil anda mengalami cirit-birit yang tidak hilang? Ini boleh menjadi gejala jangkitan rotavirus. Virus ini agak biasa menyebabkan cirit-birit yang teruk pada kanak-kanak, terutama mereka yang berumur kurang dari 2 tahun. Data dari Kesihatan Kanak-kanak Stanford menyebut bahawa jangkitan rotavirus boleh menyebabkan hingga 10 peratus daripada semua kes cirit-birit pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Ini juga dibuktikan dengan penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Mikrobiologi Klinikal. Dari Mac 2001 hingga April 2002, 836 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun disiasat di Hanoi, Vietnam. Rotavirus Kumpulan A dikenal pasti pada 46.7 peratus kanak-kanak dengan cirit-birit.

Baca juga: Mengalami Cirit-birit Semasa Berpuasa, Inilah Sebabnya

Lebih lanjut mengenai Jangkitan Rotavirus

Rotavirus sangat berjangkit, kerana virus ini dapat hidup lama di luar badan. Virus ini dijumpai di dalam tinja seseorang sebelum, semasa, dan setelah orang itu mengalami cirit-birit. Seseorang boleh menyebarkan virus walaupun dia tidak mempunyai gejala.

Tidak mencuci tangan anak anda boleh menyebabkan virus mencemari objek lain, seperti mainan. Kanak-kanak lain kemudiannya boleh dijangkiti jika mereka juga menyentuh benda-benda yang tercemar ini. Ibu bapa dan penjaga juga dapat menyebarkan virus jika mereka tidak mencuci tangan setelah menukar lampin.

Bayi dan kanak-kanak berisiko tinggi mendapat jangkitan rotavirus. Pada saat kanak-kanak mencapai usia 5 tahun, hampir semua mengalami sekurang-kurangnya satu jangkitan rotavirus. Risiko cirit-birit dan dehidrasi teruk adalah paling besar pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Baca juga: Ini adalah jenis cirit-birit yang menjadikan anda najis kering dan longgar

Apakah Gejala Jangkitan Rotavirus?

Gejala jangkitan rotavirus umumnya muncul dua hingga tiga hari selepas anak dijangkiti. Gejala pertama adalah demam, sakit perut, dan muntah. Gejala ini diikuti oleh kekejangan perut dan cirit-birit berair. Cirit-birit boleh menjadi ringan hingga teruk, dan boleh berlangsung tiga hingga sembilan hari. Bahaya cirit-birit yang teruk pada kanak-kanak di bawah 3 tahun adalah dehidrasi yang boleh membawa maut jika tidak dirawat.

Gejala dehidrasi kerana cirit-birit yang perlu diperhatikan adalah:

  • Haus.
  • Keletihan atau kegelisahan.
  • Sensitif dan mudah marah.
  • Nafas pantas.
  • Mata yang sedikit terbenam.
  • Mulut dan lidah kering.
  • Kulit sejuk pada lengan dan kaki.
  • Tukar lampin lebih kerap.

Sekiranya anda melihat salah satu daripada gejala ini, segera gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor. Biasanya, doktor akan mencadangkan pertolongan cemas yang boleh dilakukan untuk gejala dehidrasi, atau menasihati ibu untuk membawa si kecil ke hospital terdekat.

Baca juga: Mencegah Cirit-birit Kronik dengan Mengekalkan Diet

Rotavirus adalah jangkitan virus, jadi tidak dapat diobati dengan antibiotik. Jangkitan harus dipantau dengan teliti kerana cirit-birit pada kanak-kanak boleh menyebabkan dehidrasi. Menjejaki berapa kali anak anda membuang air kecil akan membantu dalam perbincangan dengan doktor mengenai dehidrasi.

Seorang kanak-kanak yang mengalami cirit-birit ringan dapat terus makan secara normal, tetapi ibu harus memberinya cairan tambahan. Air adalah pilihan yang baik untuk kanak-kanak berusia lebih dari enam bulan. Jus buah atau minuman bersoda dalam jumlah besar dapat membuat cirit-birit menjadi lebih teruk kerana jumlah gula yang dikandungnya.

Doktor anda mungkin mengesyorkan penyelesaian rehidrasi oral. Sekiranya bayi anda masih disusui, teruskan menyusukannya semasa dia sakit, sekerap mungkin. Sekiranya anak anda muntah, berikan sejumlah kecil cecair jernih yang lebih kerap. Jangan berikan ubat untuk muntah atau cirit-birit melainkan jika doktor mengesyorkannya.

Rujukan:
Jurnal Mikrobiologi Klinikal. Diakses pada tahun 2021. Cirit-birit yang disebabkan oleh Rotavirus pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun di Hanoi, Vietnam.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Rotavirus?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Rotavirus.