Kesihatan

Kerap menahan kencing, berhati-hati dengan batu karang

Jakarta - Batu ginjal atau nefrolithiasis adalah pembentukan bahan keras, seperti batu, dari mineral, garam, dan sisa dalam darah yang membentuk kristal dan terkumpul di buah pinggang. Batu-batu ini dapat terbentuk di sepanjang saluran kencing, dari ginjal, ureter (saluran kencing yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing), pundi kencing, dan uretra (saluran air kencing yang membawa air kencing keluar dari badan).

Lama kelamaan, bahan keras akan menjadi lebih keras dan menyerupai bentuk batu. Ini dikenali sebagai batu ginjal. Oleh itu, adakah kerap membuang air kecil sebagai faktor risiko batu karang? Ayuh, dapatkan penjelasan lengkapnya di sini.

Baca juga: 4 Bahan Asli Yang Boleh Membantu Mengatasi Batu Ginjal

Kerap membuang air kecil adalah faktor risiko batu karang

Batu ginjal adalah "batu" kecil yang terbentuk di ginjal kerana kelebihan natrium dan kalsium. Deposit mineral ini tidak dikeluarkan secara berkala melalui air kencing, sehingga membentuk batu ginjal.

Selain makan dan minum, perkumuhan atau pembuangan bahan buangan dari badan, seperti membuang air kecil, juga merupakan keperluan biologi manusia. Seperti menangguhkan makan, menahan kencing boleh mencetuskan gangguan pada badan. Salah satu gangguan yang sering terjadi pada orang yang mempunyai kebiasaan menahan kencing adalah batu ginjal.

Umumnya, batu ginjal kecil, sehingga dapat melewati saluran kencing tanpa menyebabkan rasa sakit. Tetapi, apabila seseorang sering membuang air kecil, kandungan mineral dan garam di dalamnya dapat membentuk batu menjadi lebih besar. Batu ginjal boleh bergerak dan tidak selalu di ginjal.

Pemindahan batu ginjal, terutama yang besar, boleh menyebabkan kerengsaan saluran kencing. Itulah sebabnya pengesanan awal batu ginjal diperlukan, untuk mengelakkan kerosakan kekal pada fungsi ginjal. Sekiranya sudah dialami, batu ginjal boleh menyebabkan gejala yang sangat menyakitkan. Dalam kes yang masih agak ringan, orang dengan batu ginjal mungkin tidak merasakan gejala yang signifikan.

Tetapi, apabila terdapat lebih banyak batu, menjengkelkan saluran kencing, dan menyebabkan penyumbatan, terdapat pelbagai gejala yang menyakitkan yang dapat dialami oleh pengidap batu ginjal. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Kolik kencing , atau kesakitan yang menyakitkan yang datang dan pergi di sisi dan belakang, kemudian biasanya bergerak ke perut bawah.
  • Sakit di bahagian pinggang, paha, pangkal paha, dan kawasan kemaluan.
  • Sakit kencing.
  • Terdapat darah di dalam air kencing.
  • Pening dan muntah.
  • Menggigil atau demam.

Baca juga: Bilakah Pembedahan Batu Ginjal Perlu Dilakukan?

Beberapa perkara yang boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal

Batu ginjal dapat terbentuk apabila air kencing atau air kencing Anda mengandung terlalu banyak bahan kimia, seperti kalsium, asam urat, sistin, atau kalsium tegas (campuran fosfat, magnesium dan amonium). Selain kerap membuang air kecil, melakukan diet protein tinggi tanpa pengambilan air yang seimbang, misalnya, dapat meningkatkan risiko batu karang. Beberapa perkara lain yang juga boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal adalah:

1. Pengambilan Kalsium Terlalu Banyak

Faktor risiko seterusnya untuk batu ginjal adalah terlalu banyak memakan makanan atau minuman dengan kandungan kalsium. Makanan atau minuman yang mengandungi banyak kalsium disyorkan, terutama pada masa pertumbuhan. Namun, jika dikonsumsi terlalu banyak, kalsium yang masuk ke dalam badan akan terkumpul dan mencetuskan pembentukan batu ginjal, kamu tahu . Kerana, selebihnya kalsium yang tidak diserap oleh tulang dan otot akan dialihkan ke buah pinggang.

Dalam keadaan normal, buah pinggang akan mengeluarkan kalsium yang berlebihan bersama dengan air kencing. Tetapi, apabila terlalu banyak kalsium masuk ke dalam badan, kemungkinan akan tinggal di buah pinggang dan bergabung dengan produk buangan lain untuk membentuk batu.

2. Asid Urik Tinggi

Faktor risiko lain untuk batu ginjal adalah mempunyai kadar asid urik yang tinggi. Selain kalsium, batu ginjal juga dapat terbentuk ketika mengandung terlalu banyak asam, dan membentuk batu yang disebut batu asam urat. Batu ginjal jenis ini biasanya berisiko tinggi terbentuk di ginjal orang yang memakan banyak daging, ikan, dan kerang.

3. Mengalami Jangkitan Buah Pinggang

Orang yang mempunyai sejarah jangkitan buah pinggang mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidap batu ginjal. Jenis batu yang boleh terbentuk akibat jangkitan buah pinggang adalah batu struvite.

4. Faktor Genetik

Batu ginjal juga boleh berlaku kerana faktor genetik. Jenis batu ginjal yang biasanya terhasil dari faktor ini adalah batu cystine, yang merupakan batu yang terbentuk dari sejenis asid amino yang mengandungi sebatian protein sulfur.

Baca juga: Ketahui Gejala Awal Batu Ginjal Ini

Itulah penjelasan dan faktor risiko lain untuk batu karang. Sentiasa menjaga kesihatan tubuh anda dengan melakukan gaya hidup sihat, ya. Jangan lupa memenuhi pengambilan makanan tambahan atau multivitamin yang diperlukan oleh badan. Untuk membelinya, anda boleh menggunakan ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi .

Rujukan:
Persatuan Kesinambungan Nasional. Diakses pada tahun 2021. APAKAH BATU KIDNEY? DAN BAGAIMANA MEREKA SUMBANGAN UNTUK MENARIK?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Inkontinens kencing.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Memegang Pee Anda?