Kesihatan

Beta-karoten baik untuk kesihatan mata, inilah sebabnya

, Jakarta - Beta-karoten diakui secara meluas sebagai nutrien yang terdapat pada wortel, tetapi juga dapat dijumpai di banyak buah dan sayur-sayuran lain. Beta-karoten juga dikenali sebagai nutrien yang baik untuk kesihatan mata. Inilah ulasannya.

Beta-karoten diubah menjadi vitamin A ketika dimetabolisme di dalam badan. Vitamin A adalah vitamin penting untuk tubuh, kerana berperanan dalam kesihatan sistem imun, pertumbuhan tulang, dan kesihatan mata.

Baca juga: Bukan hanya baik untuk mata, ini adalah 6 kebaikan lobak merah

Sebab Beta-karotena adalah baik untuk Kesihatan Mata

Terdapat banyak cara vitamin A membantu menjaga kesihatan mata kita, termasuk:

1. Melindungi Permukaan Mata (Kornea)

Vitamin A dan beta-karoten menyokong kesihatan mata dengan menjaga permukaan mata atau kornea lembap dan sihat. Kekurangan vitamin A sering menyebabkan mata kering, yang dari masa ke masa boleh menyebabkan ulser kornea, keruh di depan mata, dan kehilangan penglihatan.

Selain itu, vitamin A juga membantu permukaan mata, selaput lendir dan kulit menjadi penghalang yang berkesan terhadap bakteria dan virus, sehingga mengurangkan risiko jangkitan mata, gangguan pernafasan dan penyakit berjangkit lain.

2. Menyihatkan dan Meningkatkan Penglihatan

Sebagai karotenoid, beta-karoten juga mengurangkan tekanan oksidatif pada mata kerana cahaya biru yang dipancarkan oleh matahari dan pelbagai skrin peranti anda. Beta-karoten juga dapat menjadikan penglihatan lebih tajam. Nutrien ini membantu meningkatkan penglihatan malam dan periferal.

3. Mengurangkan risiko kebutaan akibat degenerasi makula

Apabila digabungkan dengan vitamin antioksidan lain, vitamin A juga dipercaya berperanan dalam mengurangkan risiko kehilangan penglihatan akibat degenerasi makula atau degenerasi makula (AMD). Dalam Kajian Penyakit Mata Berkaitan Umur yang ditaja oleh Institut Mata Negara , orang dengan AMD ringan atau sederhana yang mengambil multivitamin harian yang termasuk vitamin A (seperti beta-karoten, vitamin C, vitamin E, zink dan tembaga mempunyai risiko 25% penurunan AMD lanjut dalam jangka masa enam tahun.

Baca juga: Apakah Rawatan Terbaik untuk Degenerasi Makula?

4. Memperluas Penglihatan pada Orang dengan Retinitis Pigmentosa

Gabungan vitamin A dan lutein juga memanjangkan penglihatan pada penghidap retinitis pigmentosa (RP). Kajian yang dilakukan empat tahun lalu oleh penyelidik dari Sekolah Perubatan Harvard dan universiti terkemuka lain mendapati bahawa orang dengan retinitis pigmentosa yang mengambil suplemen vitamin A (15000 IU) dan 12 miligram lutein setiap hari mengalami penurunan penglihatan periferal yang lebih perlahan daripada mereka yang tidak. ambil gabungan makanan tambahan ini.

Petua untuk Mendapatkan Pengambilan Beta-karoten

Beta-karoten sangat baik untuk mata, jadi penting untuk makan makanan seimbang yang mengandungi nutrien ini untuk menjaga kesihatan mata. Berbanding dengan pengambilan makanan tambahan, cara terbaik untuk mendapatkan pengambilan beta-karoten adalah dengan memakan makanan berkhasiat sehingga tubuh dapat menyerap dan mengubahnya menjadi provitamin A.

Berikut adalah makanan yang mengandungi beta-karoten yang tinggi, jadi ia baik untuk dimasukkan dalam diet harian anda:

  • Lobak;
  • lada;
  • Keledek;
  • Labu;
  • Sayuran berdaun hijau.

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk menentukan pengambilan beta-karoten harian yang disyorkan. Dos beta-karoten yang ideal juga mungkin berbeza bergantung pada usia, jantina, dan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, dos beta-karoten pada amnya berkisar antara 60 hingga 180 miligram sehari.

Pengambilan beta-karoten yang diperoleh dari makanan mungkin juga perlu digabungkan dengan suplemen vitamin lain untuk meningkatkan manfaatnya untuk kesihatan mata. Bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan dos beta-karoten yang disyorkan sesuai untuk keadaan anda.

Baca juga: Tidak Hanya Lobak, Ada Makanan Lain Yang Boleh Menjadikan Mata Sihat

Anda juga boleh membeli makanan tambahan dan vitamin yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu. Tanpa perlu keluar rumah, pesanan vitamin anda akan dihantar ke lokasi yang anda inginkan dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.Rujukan:
NVISI. Diakses pada tahun 2020. Beta-karoten: Adakah Ini Sebenarnya Mempengaruhi atau Meningkatkan Penglihatan ?.
Semua Mengenai Visi. Diakses pada tahun 2020. Manfaat mata vitamin A dan beta-karoten.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Beta-Karoten.