Kesihatan

Punca Kanser Rahim yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Kanser adalah penyakit yang ditakuti oleh semua orang. Sebabnya, gangguan yang disebabkan oleh tumor ini boleh berlaku di semua bahagian badan, termasuk organ penting. Salah satu organ yang terdedah kepada wanita adalah barah rahim.

Kanser rahim yang berlaku pada wanita boleh membawa maut, seperti pendarahan vagina yang tidak normal. Oleh itu, gangguan tersebut mesti didiagnosis lebih awal untuk mengelakkan komplikasi yang berlaku. Salah satu caranya adalah dengan mengetahui punca barah rahim.

Baca juga: Ketahui Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Kanser Rahim

Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kanser Rahim

Kanser rahim adalah tumor yang terbentuk di rahim, yang merupakan organ pelvis yang mempunyai rongga dan menjadi tempat untuk perkembangan janin. Selain itu, jenis barah lain juga boleh terbentuk di rahim, seperti sarkoma rahim. Walau bagaimanapun, gangguan ini kurang biasa.

Walaupun barah ini agak berbahaya, pakar perubatan belum dapat menentukan apa yang menyebabkannya. Secara umum, perkara yang boleh menyebabkan barah rahim pada seseorang adalah mutasi DNA pada sel-sel di lapisan rahim.

Mutasi ini dapat mengubah sel normal dalam tubuh menjadi tidak normal. Sel-sel yang tidak normal ini dapat tumbuh dan membiak di luar kawalan badan. Pengumpulan sel-sel yang tidak normal ini boleh menyebabkan tumor. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai barah rahim, anda boleh menghubungi doktor dari . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Kanser yang berlaku boleh menyerang tisu di sekitarnya. Apabila penyebaran berlaku, tapak tumor awal boleh merebak ke lokasi lain dan boleh menyerang organ penting lain. Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan kemungkinan barah rahim terjadi.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai barah ovari

Faktor yang Meningkatkan Risiko Kanser Rahim

Faktor risiko adalah sesuatu yang dapat meningkatkan peluang mendapat barah. Ia boleh mempengaruhi perkembangan barah dan secara amnya tidak menyebabkan barah secara langsung. Dengan mengetahui faktor risiko gangguan ini, anda dapat mencegah barah rahim daripada terjadi lebih awal. Berikut adalah beberapa faktor risiko yang boleh mempengaruhi keadaan ini:

  1. Gangguan Keseimbangan Hormon Wanita

Ovari dalam badan wanita menghasilkan dua hormon utama, iaitu estrogen dan progesteron. Sekiranya kedua-dua hormon tersebut tidak seimbang, akan berlaku perubahan pada rahim. Apabila jumlah estrogen meningkat, risiko barah rahim juga meningkat.

  1. Genetik

Faktor keturunan atau genetik juga dapat meningkatkan risiko barah rahim. Seorang wanita yang dalam keluarganya mempunyai sejarah sindrom Lynch, juga mempunyai risiko gangguan tumor yang lebih tinggi yang berlaku di rahim.

  1. Obesiti

Kelebihan berat badan juga dapat meningkatkan risiko barah rahim. Sebabnya, kegemukan yang berlaku dapat meningkatkan kadar estrogen di dalam badan anda. Dengan begitu, kemungkinan anda mendapat barah rahim dapat meningkat. Oleh itu, penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

  1. Terapi Hormon untuk Kanser Payudara

Risiko terkena barah rahim juga mungkin meningkat kerana terapi hormon untuk merawat barah payudara. Dengan mengambil ubat ini, risiko pertumbuhan tumor di rahim dapat meningkat. Untuk mengelakkan ini, anda boleh berbincang dengan doktor anda.

  1. Tidak Pernah Mengandung

Seorang wanita yang tidak pernah hamil boleh meningkatkan risiko anda terkena barah rahim. Keadaan ini disebabkan oleh tahap progesteron yang lebih tinggi daripada tahap estrogen. Ini berfungsi sebagai kesan perlindungan pada lapisan rahim.

Baca juga: Kenali 7 Tanda dan Gejala Kanser Serviks

Itulah penyebab barah rahim yang perlu anda sedari. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser endometrium.