Kesihatan

Perlu Tahu, Inilah Rawatan Selepas Proses IVF

, Jakarta - Persenyawaan In Vitro (IVF) adalah teknologi pembiakan untuk membantu pasangan yang menghadapi masalah kemandulan. Secara umum, IVF lebih dikenali sebagai IVF daripada IVF. Untuk melakukan prosedur IVF, doktor memerlukan sampel sperma dan telur yang telah diekstrak. Kemudian, kedua-duanya akan digabungkan di makmal. Selepas penyatuan sperma dan telur untuk menghasilkan embrio, embrio dipindahkan ke rahim.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

Biasanya, pasangan yang menjalani proses IVF diminta menunggu sekitar dua minggu untuk mengetahui kemungkinan kehamilan. Dalam tempoh ini, kebanyakan pasangan mungkin bertanya, apakah ada yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan untuk mengekalkan proses IVF. Nah, berikut adalah perkara-perkara yang mesti dipertimbangkan selepas proses IVF.

Apa yang boleh dilakukan selepas proses IVF

Sebenarnya, tidak ada yang istimewa untuk dilakukan sementara menunggu keputusan IVF. Pasangan dapat menjalani kehidupan seharian seperti biasa. Terapkan gaya hidup sihat dengan memakan makanan berkhasiat dan memenuhi pengambilan cecair setiap hari. Kurangkan kebiasaan bangun lewat untuk mendapatkan waktu tidur yang ideal. Jangan lupa melakukan senaman ringan secara berkala, seperti berjalan santai. Perkara-perkara khusus yang perlu dipertimbangkan adalah mengurangkan atau mengelakkan aktiviti yang berat. Akhir sekali, jangan lupa minum ubat yang telah ditetapkan oleh doktor anda.

Larangan Pasca IVF

Nah, perkara penting yang mesti diketahui oleh pasangan adalah pantang larang setelah melakukan proses IVF. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pasangan tidak digalakkan melakukan aktiviti berat atau melakukan aktiviti fizikal yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Elakkan melakukan rehat di tempat tidur yang berlebihan tanpa petunjuk yang jelas dari kakitangan perubatan. Pasangan juga menjauhi alkohol, makan makanan yang tinggi gula, soda, dan pengambilan kafein yang berlebihan. Selain itu, pasangan tidak disarankan untuk melakukan aktiviti di kolam renang, pantai, atau mandi untuk mencegah jangkitan. Akhirnya, setelah proses IVF pasangan itu tidak dibenarkan melakukan hubungan seks.

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Selain pantang larang di atas, ada perkara lain yang perlu dipertimbangkan, iaitu:

  • Perhatikan gejala seperti gas, sakit, atau sesak nafas selepas prosedur IVF. Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gejala ini.

  • Setelah pemindahan embrio dilakukan, wanita tersebut perlu mengelak daripada mengambil dadah. Ini juga berlaku pada awal kehamilan.

  • Sekiranya mengalami keadaan seperti sakit perut bawah atau sakit kepala, pasangan boleh menggunakan analgesik seperti paracetamol. Walau bagaimanapun, jika gejala tidak hilang, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mencari kaedah rawatan lain.

Yang paling penting, pasangan didorong untuk selalu bersikap positif dan optimis, tetapi tetap realistik sementara menunggu hasil IVF. Elakkan membaca atau mencari maklumat negatif yang berkaitan dengan IVF kerana boleh mencetuskan tekanan. Di samping itu, pasangan tidak digalakkan terlalu fokus mencari gejala kehamilan. Gunakan secara berkala pek ujian untuk memeriksa kehamilan juga tidak perlu kerana pada akhir minggu kedua, hasil sebenar akan diketahui dengan segera.

Baca juga: Bilakah Proses IVF Dilakukan?

Ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai IVF? Cuma bercakap dengan doktor . Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi supaya lebih praktikal untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found