Kesihatan

Selalunya Lupa, Hati-hati dengan Encephalopathy

, Jakarta - Jika akhir-akhir ini anda merasa pelupa atau pikun, mungkin anda mempunyai jenis ensefalopati hepatik. Encephalopathy adalah istilah penyakit yang bermaksud gangguan otak atau penyakit. Penyakit ini tidak hanya merujuk kepada satu penyakit, tetapi juga menggambarkan pelbagai disfungsi otak.

Penyakit ensefalopati yang menunjukkan gejala sering lupa atau ensefalopati hepatik adalah keadaan yang merujuk kepada perubahan keperibadian, psikologi, kepada orang yang mengalami kegagalan hati. Tahap amonia yang tinggi dalam aliran darah dan otak mungkin menjadi penyebabnya.

Amonia dihasilkan oleh bakteria di dalam perut dan usus. Biasanya, hati memecah amonia menjadikannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit hati mempunyai lebih banyak amonia kerana hati mereka tidak berfungsi. Ammonia memasuki darah, bergerak ke otak, dan menyebabkan gejala yang merosakkan fungsi otak.

Keadaan ensefalopati biasanya dialami oleh orang dengan sirosis hati. Sirosis tidak menular dan tidak boleh ditularkan dari ibu bapa ke anak, tetapi jika tidak dirawat boleh menyebabkan koma dan kematian. Untuk itu, anda perlu mengetahui tanda dan gejala ensefalopati hepatik. Gejala utama adalah:

 1. Keliru dan pikun.

 2. Mengantuk.

 3. Suasana berubah.

 4. Lemah, lesu, dan tidak berdaya.

Gejala lain yang mungkin dirasakan dari ensefalopati hepatik adalah penyakit kuning, sukar bercakap, gemetar, dan mudah marah. Selain itu, orang dengan keadaan ini juga mungkin mempunyai gejala penyakit hati yang merangkumi cecair di perut dan kaki yang bengkak.

Penyebab ensefalopati hepatik

Gangguan yang merosakkan hati dan menyebabkan kegagalan hati boleh mengakibatkan ensefalopati hepatik. Beberapa gangguan ini adalah hepatitis virus (seperti hepatitis B dan C), jangkitan teruk, penyakit autoimun, barah, dan sindrom Reye. Sebab-sebab lain adalah penggunaan ubat-ubatan, seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan terlalu banyak minum alkohol. Orang dengan sirosis boleh mengembangkan ensefalopati dari penggunaan ubat penenang dan analgesik.

Seseorang berisiko untuk ensefalopati hepatik jika:

 1. Kekeringan.

 2. Makan terlalu banyak protein.

 3. Pendarahan dari dalam usus, perut, atau esofagus.

 4. Jangkitan.

 5. Gangguan buah pinggang.

 6. Kekurangan oksigen.

Boleh dirawat

Ensefalopati hepatik mungkin memerlukan rawatan kecemasan yang memerlukan kemasukan ke hospital. Rawatan bertujuan untuk mencari dan merawat penyebabnya, seperti penggunaan ubat-ubatan tertentu, pendarahan sistem pencernaan, hingga masalah metabolisme. Sekiranya penyebab spesifik ensefalopati hepatik adalah pendarahan pada sistem pencernaan, pesakit harus dirawat secepat mungkin.

Ubat yang disebut laktulosa bertindak sebagai pencahar dan membantu mengosongkan usus, jadi bakteria tidak dapat menghasilkan amonia. Kadang kala, antibiotik yang disebut neomycin juga digunakan. Ubat ini membunuh bakteria di dalam usus, sehingga jumlah ammonia dikurangkan.

Di samping itu, beberapa makanan tambahan dapat melambatkan proses kerosakan otak. Terdapat juga diet khas yang diperlukan untuk merawat penyebab seperti ketidakseimbangan elektrolit. Sokongan oksigen juga diberikan kepada otak yang tidak mendapat cukup oksigen.

Pencegahan ensefalopati adalah sukar, terutamanya ensefalopati yang berlaku dalam keluarga. Walau bagaimanapun, beberapa sebab lain dapat dicegah, seperti:

 1. Elakkan penggunaan alkohol secara berlebihan.

 2. Elakkan bahan beracun seperti dadah.

 3. Makan makanan yang sihat.

Sekiranya anda mengalami gejala ensefalopati, anda harus segera bertanya dan berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

 • Berikut adalah 10 Penyakit yang merangkumi Gangguan Otak Encephalopathy
 • Gangguan Otak Ensefalopati Yang Boleh Mempengaruhi Keadaan Psikiatri
 • Bolehkah Encephalopathy Disembuhkan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found