Kesihatan

Manfaat Penyusuan Susu Eksklusif untuk Bayi dan Ibu

Jakarta - Setelah manfaat penyusuan (susu ibu) sangat penting, pemerintah telah membuat peraturan mengenai penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan. Peraturan ini terkandung dalam Peraturan Pemerintah No. 33 tahun 2012. Dalam peraturan tersebut, dinyatakan bahawa susu ibu adalah hak yang mesti diambil oleh bayi.

Baca juga: Ibu Baru Jangan Takut Menyusui, Ikuti Langkah Ini

Berbanding dengan formula (sufor), susu ibu masih merupakan makanan terbaik untuk bayi. Selain mudah dicerna, susu ibu juga dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh dan mengandungi nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Sebenarnya, susu pertama yang keluar (kolostrum) dipercayai mengandungi antibodi dan imunoglobulin yang dapat meningkatkan sistem imun bayi.

Manfaat Penyusuan Susu Eksklusif untuk Bayi

Berikut adalah kelebihan penyusuan susu ibu untuk bayi yang perlu anda ketahui:

1. Sumber Nutrien

Penyusuan susu ibu dipercayai memenuhi semua keperluan pemakanan si kecil, terutama pada bulan pertama kehidupan (0-6 bulan). Oleh itu, penyediaan makanan formula atau makanan tambahan sebelum usia 6 bulan tidak diperlukan. Enzim pencernaan anak kecil anda juga tidak sempurna, jadi mereka tidak bersedia mencerna makanan atau minuman lain selain susu ibu.

Baca juga: Mitos & Fakta Mengenai Penyusuan Ibu

2. Membantu Pertumbuhan

Kajian di Korea mendapati bahawa perkembangan kognitif bayi yang disusui cenderung lebih baik daripada yang tidak. Ini juga dibuktikan oleh kajian lain yang mendapati kesan penyusuan susu ibu terhadap tahap kecerdasan seseorang.

3. Meningkatkan Daya Tahan

Selain kolostrum, kandungan susu ibu juga dapat meningkatkan daya tahan. Bahan-bahan ini adalah lactoferrin dan IgA yang berfungsi melindungi bayi dari jangkitan bakteria, seperti bakteria, virus, dan parasit.

Kelebihan Penyusuan Ibu Eksklusif untuk Ibu

Penyusuan susu ibu yang eksklusif bukan sahaja bermanfaat untuk bayi, tetapi juga untuk ibu. Berikut adalah kelebihan penyusuan susu ibu yang perlu diketahui:

1. Mengeratkan Hubungan Ibu dan Anak Kecil

Semasa menyusu, ibu akan menyentuh kulit dengan si kecil dan saling berpandangan. Detik ini dapat mengeratkan hubungan ibu dengan si kecil. Sebenarnya, beberapa kajian mengatakan bahawa penyusuan susu ibu dapat memberi kesan positif terhadap psikologi ibu, termasuk memberikan ketenangan batin.

2. Mempercepat Pemulihan Selepas Bersalin

Satu kajian mendapati bahawa penyusuan susu ibu dapat mempercepat pemulihan setelah melahirkan. Ini kerana ketika menyusu, badan akan menghasilkan hormon oksitosin. Hormon ini dapat membantu pengeluaran susu dan pengecutan rahim, sehingga menjadikan ibu lebih santai setelah melahirkan.

3. Kontraseptif Semula Jadi

Penyusuan susu ibu dipercayai dapat menekan proses ovulasi, iaitu proses pematangan telur yang boleh menyebabkan kehamilan. Sebabnya adalah kerana prolaktin, hormon yang merangsang pengeluaran susu akan menghalang FSH ( hormon perangsang folikel ) yang berperanan dalam melepaskan telur. Keadaan ini mengakibatkan ketiadaan telur yang disenyawakan, sehingga mencegah kehamilan. Walaupun begitu, susu ibu boleh menjadi kontraseptif semula jadi jika diberikan secara eksklusif, iaitu selama 6 bulan tanpa penambahan formula atau bahan tambahan makanan lain.

4. Praktikal dan Ekonomi

Bukan rahsia lagi bahawa susu ibu adalah sumber pemakanan yang praktikal dan ekonomik. Sebabnya adalah kerana susu ibu dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, jadi ibu tidak perlu mengeluarkan wang untuk mendapatkannya. Manfaat ini juga semakin dirasakan sekiranya si ibu meneruskan penyusuan sehingga si kecil berumur 2 tahun.

Itulah faedah penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk ibu dan bayi. Sekiranya ibu mempunyai aduan mengenai penyusuan susu ibu, atau ada soalan lain mengenai penyusuan susu ibu, berjumpa dengan doktor . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!