Kesihatan

Pilihan Makanan Sumber Protein Tinggi

Jakarta - Protein adalah sumber nutrien penting untuk tubuh. Makronutrien ini dipecah menjadi asid amino dan digunakan untuk membentuk sel baru, serta mempengaruhi kerja enzim, hormon dan imuniti. Pengambilan protein memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak dan perkembangan janin di dalam rahim.

Pengambilan Protein Harian yang Disyorkan

Keperluan protein setiap orang berbeza, bergantung pada jantina, usia, berat badan, aktiviti fizikal, dan keadaan kesihatan. Secara amnya, keperluan protein harian ialah 0.8 gram per kilogram berat badan. Sebagai contoh, seseorang yang beratnya 70 kilogram memerlukan sekitar 56 gram protein setiap hari. Keperluan ini mesti dipenuhi kerana kekurangan protein memberi kesan negatif kepada tubuh. Ini termasuk penurunan berat badan, penurunan massa otot, keletihan otot, cirit-birit, anemia, keguguran rambut, dan kekurangan zat makanan protein (seperti kwashiorkor dan marasmus).

Pelbagai Kebaikan Protein untuk Kesihatan Tubuh

Sebagai makronutrien, protein mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

 • Membantu pembentukan tulang, otot, tulang rawan, kulit, dan darah.

 • Menguatkan rambut dan kuku kerana sebahagian besarnya terbuat dari protein.

 • Membangun, menguatkan, memperbaiki, dan mengganti tisu badan yang rosak.

 • Menghasilkan hormon yang berfungsi untuk menghantar mesej dan menyelaraskan fungsi sel dan organ dalam badan.

 • Membentuk antibodi untuk menguatkan sistem imun.

 • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, remaja, dan janin di rahim.

 • Terlibat dan penguncupan dan pergerakan otot.

 • Menghasilkan enzim yang berfungsi untuk memudahkan reaksi metabolik dan biokimia dalam badan.

Ketahui Pilihan Sumber Makanan Protein Tinggi

Protein adalah komponen penting untuk sel-sel tubuh, jadi pengambilan harian perlu dipenuhi. Namun, kerana tubuh tidak dapat menyimpan protein berlebihan, anda mesti menggunakannya setiap hari untuk memenuhi pengambilan protein harian anda. Berikut ini adalah pilihan sumber makanan berprotein tinggi yang boleh menjadi pilihan:

1. Makanan Sumber Protein Haiwan

Kandungan asid amino protein haiwan lebih lengkap daripada protein sayuran. Protein haiwan juga mengandungi lebih banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin B12, vitamin D, asid lemak omega-3, zat besi, dan zink. Sumber protein haiwan yang boleh menjadi pilihan adalah daging merah, ayam, makanan laut (termasuk ikan), telur, dan produk tenusu.

Walaupun mengandung protein tinggi, daging merah dianggap dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, barah, dan diabetes strok . Risiko penyakit kardiovaskular timbul apabila memakan daging merah yang diproses (seperti sosej ), bukan daging merah yang belum diproses (seperti daging lembu dan daging kambing).

2. Makanan Sumber Protein Sayuran

Kandungan asid amino protein sayuran tidak lengkap seperti protein haiwan. Walau bagaimanapun, pengambilan protein sayuran mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ini termasuk menurunkan risiko barah dan kardiovaskular strok , diabetes jenis 2, dan penyakit jantung), dan membantu mengurangkan berat badan. Pengambilan protein sayur boleh didapati dalam kacang soya, biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Itu adalah makanan yang mengandungi sumber protein yang tinggi. Sekiranya anda tidak dapat makan protein (alergi), tanyakan kepada doktor mengenai pengendalian yang betul. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

 • 6 Tanda Badan Kekurangan Protein
 • Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet
 • Protein Haiwan atau Protein Sayuran, Mana Yang Lebih Kuat untuk Diet?