Kesihatan

7 Petua Penjagaan Wajah Bosan

, Jakarta - Hari-hari kurang tidur kerana banyak kerja yang harus dilakukan bukan sahaja membuat badan anda letih, wajah anda juga kelihatan letih dan kurang segar . Bila lingkaran hitam di bawah mata mula kelihatan, dan kulit anda menjadi semakin kusam, itu adalah tanda bahawa wajah anda memerlukan rawatan segera. Anda tidak mahu kecantikan anda dikurangkan, ikuti petua ini untuk mengembalikan wajah anda segar dan cantik.

1. Mencerahkan Kulit Muka Anda

Kulit kusam adalah salah satu tanda wajah yang letih. Anda boleh mengatasi ini dengan melakukan rawatan CTM, iaitu membersihkan, menegangkan, dan melembapkan setiap malam agar kulit wajah anda dapat kembali cerah dengan cepat. Penyelenggaraan gosok Wajah juga diperlukan untuk mencerahkan kulit kusam semula. Namun, jika anda tidak mempunyai banyak waktu untuk merawat kulit wajah anda, anda boleh menggunakan topeng muka sebagai penyelesaian terbaik untuk mencerahkan wajah anda dengan cepat.

Baca juga : 7 Cara Mengatasi Kulit Kusam

2. Pemampat Beg Mata

Selalunya berjaga malam boleh membuat kantong mata anda membengkak dan menghitam, sehingga kelihatan seperti mata panda. Tidak lucu, mata panda dapat mengurangkan kecantikan dan kesegaran wajah anda. Tetapi, jangan risau, anda boleh menghilangkan mata panda dengan menggunakan krim mata setiap malam atau memejamkan mata menggunakan beg teh basah. Untuk merawat mata yang bengkak, kompres dengan ketulan ais adalah kaedah yang paling berkesan.

Baca juga : 6 Cara Mudah Menghilangkan Panda Mata

3. Gunakan Pelindung Matahari secara berkala

Kulit kusam juga boleh disebabkan oleh kerap terkena sinar matahari. Oleh itu, sebelum melakukan aktiviti luar, jangan lupa untuk selalu memakai pelindung matahari Ya, supaya kulit anda dilindungi dari kesan buruk dari cahaya matahari.

Baca juga: Adakah anda suka menggunakan penjagaan kulit? Lihat 4 fakta ini

4. Pastikan Kulit Anda Terhidrat dan Lembap

Kulit wajah anda yang letih sangat memerlukan penghidratan sehingga tidak kering dan kelihatan lebih banyak segar . Kulit yang terhidrasi juga akan terasa lebih lembap, lembut dan cerah. Minum banyak air adalah kaedah terbaik untuk menghidrat kulit anda dari dalam. Tetapi selain itu, anda juga boleh menyembur kabut muka bila-bila masa anda merasakan kulit anda kering dan menggunakannya pelembap setiap pagi untuk menjaga kelembapan kulit anda sepanjang hari.

5. Urut lembut wajah

Mengatasi kulit wajah yang kusam juga boleh dilakukan dengan memberi urutan lembut pada wajah. Kaedah ini berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah di wajah, sehingga kulit kelihatan lebih cerah dan segar. Mulakan dengan membuat gerakan bulat di kawasan tengah ke luar wajah untuk memaksimumkan sistem limfa. Urut muka menggunakan minyak muka selama lebih kurang 2 minit.

6. Bentuk Kening

Kening tidak hanya berperanan untuk menekankan bentuk wajah, tetapi juga dapat menjadikan wajah kelihatan lebih segar. Dengan menarik alis, penampilan anda akan kelihatan lebih rapi dan rapi. Namun, pastikan anda menarik alis mengikut bentuk wajah agar kelihatan semula jadi.

7. Gincu Daub Bright

Mengetap bibir dengan gincu berwarna terang selalu menjadi kaedah yang kuat untuk menjadikan wajah anda lebih segar dan cantik. Pilih warna terang seperti merah untuk menghilangkan keletihan di wajah anda. Elakkan memilih warna bogel , kerana akan membuat wajah anda kelihatan kusam dan sakit.

Jadi, berikut adalah beberapa petua untuk merawat wajah yang letih. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kecantikan dan kesihatan kulit, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.