Kesihatan

SAMURI Harus Dilakukan untuk Mencegah Kanser Mulut

, Jakarta - Kanser mulut adalah gangguan yang disebabkan oleh tumor dan berlaku di lapisan mulut. Kanser yang berlaku boleh menyebabkan kerosakan tisu di kawasan yang terjejas. Kanser mulut boleh berlaku seperti luka di mulut yang tidak sembuh.

Kanser mulut boleh berlaku kepada dua kategori. Pertama, yang berlaku di rongga mulut, seperti bibir, pipi, gigi, gusi, atap mulut, dan dua pertiga lidah depan. Yang kedua ialah barah berlaku di orofaring atau bahagian tengah tekak, seperti amandel dan pangkal lidah.

Baca juga: Datang Tanpa Sakit, Kanser Mulut Boleh membawa maut

Gejala Kanser Mulut

Sebelum pergi ke perbincangan SAMURI yang dapat mencegah berlakunya barah mulut, ada baiknya mengetahui gejala-gejala gangguan tersebut. Salah satu gejala yang boleh berlaku adalah sariawan yang tidak hilang. Gejala lain yang boleh berlaku adalah:

 • Kemunculan bintik merah atau putih.

 • Sakit atau kebas pada mulut.

 • Terdapat benjolan di rongga mulut.

 • Kesukaran mengunyah, menelan, dan bercakap.

 • Ada sakit tekak.

 • Terdapat perubahan dalam suara.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Ini dilakukan untuk mengelakkan gangguan ini dari awal. Terutama jika gangguan itu berlaku selama berminggu-minggu.

Baca juga: Inilah perbezaan antara barah mulut dan barah lidah

Lakukan SAMURI untuk Mencegah Kanser Mulut

SAMURI atau pemeriksaan diri adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengesan barah mulut. Program ini adalah cara yang dibuat oleh pemerintah, agar semua orang dapat mengesan barahnya sejak awal.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan lampu suluh, cermin kecil, sehelai kain kasa, dan cermin dinding. Semasa anda hendak melakukan SAMURI, basuh tangan anda dengan bersih. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan SAMURI:

 1. Pertama, perhatikan diri anda di cermin dan kedua-dua sisi wajah dan leher harus simetri.

 2. Periksa kulit leher dan wajah, sama ada terdapat perubahan warna atau benjolan dan luka di mulut dan rongga sekitarnya.

 3. Rasakan kedua-dua belah leher anda dengan hujung jari anda untuk mengesan benjolan dan bintik-bintik yang menyebabkan kesakitan.

 4. Letakkan jari anda pada epal Adam dan cuba menelan. Bahagian harus naik dan turun, bukan ke sisi. Sekiranya anda mengalami suara serak dalam dua minggu, segera periksa diri anda.

 5. Periksa bahagian dalam mulut anda dengan lampu suluh, kemudian letakkan cermin kecil di mulut anda jika boleh.

 6. Periksa bumbung mulut anda untuk perubahan warna atau benjolan. Tekan perlahan bahagian jari telunjuk anda untuk merasakan perubahan yang mungkin berlaku.

 7. Periksa dasar mulut dengan jari telunjuk anda untuk perubahan warna, pembengkakan, perubahan bentuk.

 8. Dengan menggunakan kain kasa di jari anda, lepaskan lidah anda dan periksa semua sisi lidah anda.

 9. Lakukan pemeriksaan pada gusi anda. Sekiranya terdapat perubahan warna dan benjolan berlaku, berjumpa doktor dengan segera. Terutama jika ia berlaku lebih dari 14 hari.

Pada hakikatnya, jika anda menemui sesuatu yang tidak biasa di kawasan mulut anda, berjumpa doktor dengan segera. Gangguan yang sering diserang adalah gigi, gusi, dan rongga mulut.

Baca juga: 5 Gejala Kanser Mulut Abaikan

Anda mesti melakukan SAMURI sebulan sekali. Sekiranya pencegahan awal dapat dilakukan, barah yang merebak dapat diatasi dengan segera. Sekiranya anda merasakan simptom barah lidah, anda boleh segera bertanya kepada doktor di . Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!