Kesihatan

Trisomi 18 atau Edward Syndrome, Kenali Gejala

Jakarta - Kromosom manusia terdiri daripada 23 pasang, setiap induk membekalkan satu kromosom pada setiap pasangan. Trisomi 18 (juga disebut sindrom Edwards) adalah keadaan genetik di mana satu kromosom (kromosom 18) terdiri daripada tiga kromosom dan bukannya sepasang. Seperti trisomi 21 (sindrom down), penyakit trisomi 18 mempengaruhi semua sistem badan dan menyebabkan ciri wajah yang berbeza.

(Baca juga: Apa itu Penyakit Trisomi? )

Trisomi 18 berlaku pada 1 dari 6,000 kelahiran hidup dan kebanyakan bayi dengan trisomi 18 mati sebelum kelahiran. Trisomi 18 boleh berlaku di semua latar belakang kaum.

Penyakit Trisomi 18 sangat mempengaruhi semua sistem organ badan. Kita dapat mengenali simptom dari:

  • Sistem saraf dan otak; keterbelakangan mental dan perkembangan yang tertangguh, sawan, dan kecacatan fizikal seperti kecacatan otak
  • Kepala dan muka; kepala kecil (microcephaly), mata kecil, mata lebar, rahang bawah kecil, dan lelangit sumbing
  • Hati; kecacatan jantung kongenital
  • Tulang; pertumbuhan tulang yang teruk, tangan yang digenggam, dan kecacatan lain di tangan dan kaki
  • Kecacatan saluran gastrousus, kencing dan genital

Sekiranya anak anda dilahirkan dengan keadaan ini, doktor anda biasanya akan mengesyorkan diagnosis trisomi 18. Walau bagaimanapun, kebanyakan bayi didiagnosis sebelum dilahirkan oleh amniosentesis (ujian genetik cecair amniotik).

Rawatan pada bayi dengan trisomi 18 dapat dilakukan dengan rawatan dalam bentuk pemakanan yang mencukupi, merawat jangkitan, dan menguruskan masalah jantung. Pada bulan-bulan pertama kehidupan, bayi dengan trisomi 18 memerlukan rawatan perubatan yang mahir.

(Baca juga: Petua Harian untuk Merawat Kanak-kanak dengan Sindrom Down )

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai trisomi, anda boleh meminta doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui perkhidmatan panggilan suara / video atau berbual. Di samping itu, dalam aplikasi , anda juga boleh membeli pelbagai keperluan perubatan seperti vitamin dan ubat-ubatan serta pemeriksaan makmal tanpa perlu keluar dari rumah. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.